Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

MÁV és a holokauszt-per: 240 milliót követelnek

A MÁV elleni keresetet 95 ember nevében nyújtották be. 240 millió dollár vagyoni kár megtérítését követelik.

A MÁV Zrt. szerződést kötött a White and Case nemzetközi ügyvédi irodával és megkezdte a felkészülést az ellene, a magyar holokauszt áldozatai által, az Amerikai Egyesült Államok chicagói bíróságán indított kártérítési perre - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.

A Népszabadság szerdán számolt be arról: a James Baker egykori amerikai külügyminiszter nevéhez köthető washingtoni székhelyű Baker Botts ügyvédi iroda nem fogadta el a felkérést, hogy képviselje a Magyar Államvasutakat a chicagói holokausztperben.

A vasúttársaság az MTI-vel azt közölte: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium már megküldte a MÁV Zrt. részére a felperesek által 2010. február 9-én benyújtott keresetlevelet. A chicagói bíróság a keresetlevélhez csatolt levele alapján a MÁV Zrt-nek 60 napon belül kell kifejtenie jogi álláspontját a keresetben foglaltakról.

Mint írták, a MÁV Zrt. az elmúlt hetekben lebonyolított pályázata során kiválasztotta a chicagói bíróság előtt képviseletét ellátó amerikai ügyvédi irodát. Az eredetileg legjobb pénzügyi ajánlatot tett BakerBoots ügyvédi iroda visszalépése miatt a perben a hasonló ügyekben korábban jelentős eredményeket elérő White and Case nemzetközi ügyvédi iroda látja el a MÁV Zrt. jogi képviseletét.

A MÁV elleni keresetet 95 ember nevében nyújtották be. A felperesek - túlnyomórészt a holokauszt áldozatainak izraeli és egyesült államokbeli lakhellyel rendelkező hozzátartozói - 240 millió dollár vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. Szerintük a MÁV "tudatosan biztosított" szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba. Ezenkívül a MÁV megfosztotta az áldozatokat értékeiktől.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. kolombela 2010. április 22. 19:22
  „14. hozzászólás Túrabakancs 2010.04.22. 09:04
  Ha bekövetkezne, az amiről beszélsz, akkor mint fasiszta országot egyszerűen megszállnak bennünket a lisszaboni szerződésre hivatkozva.
  Hidd el, ezek az eszement nagy összegű követelések nem véletlenek, vagy csoportok egyedi akciói. Ezeket valakik irányítják, egy bizonyos cél elérése érdekében. Arról te sem hallottál, hogy a többi ország állami vasútját beperelték volna, pedig ott is voltak szállítások több mint nálunk.”
 • 23. kolombela 2010. április 22. 19:09
  „Egy amerikai bírósági ítélet semmire sem kötelezi a MÁV-ot. Egyébként sem kell vele foglalkozni, nem köteles kifizetni semmit és nem is kell, a zsidók meg ütögethetik seggüket a hideg kőhöz.”
 • 22. meir 2010. április 22. 16:08
  „15-Elihu!!
  Te hany eves vagy???
  -en vegig eltem azt!!! Magyarorszagot ugye csak 44-ben szalltak meg a Nemet erok??
  akkor ugyan arulna mar el valaki hogy pl,; 1941-ben a MAV kinek a "nyomasara" utaztatott Magyarorszagra menekult kulfoldi zsidokat, Kamenec Podolski-ba,hogy ott az Einsatzgruppe-A-(Arthur NEBE vezetese alatt)-lemeszarolhassa oket!??? aztan az ujvidekrol deprtaltakat 42-ben??? Hol volt ott a Nemet nyomas???Ujvideken csak a Magyar csendor
  seg-(Feketehalmy Czeydner Ferenc vezetese alatt)-,es a Magyar honvedseg volt jelen 42-ben!!!
  aztan meg mielott akarmelyik Okoska elkezdeni itt hozongeni;
  -en NEM fogadtam el egyik felajanlott un,;"karpotlast"sem,es ezutan sem fogadom el!! az egy perverz otlet szerintem!!! az en szeretteim emleke NEM ELADO SENKI RESZERE!!!!!!!”
 • 21. Beex 2010. április 22. 13:28
  „Ajánlom figyelmetekbe :)

  Dr. Bősze keresetei az USA ellen!
  http://www.magyargardagyor.gportal.hu/gindex.php?pg=31456241&nid=5531376

  Bősze Ferenc beavatkozói igénye holocaust ügyben
  http://www.magyargardagyor.gportal.hu/gindex.php?pg=31456241&nid=5531363”
 • 20. elihu 2010. április 22. 12:53
  „Az hogy az akkori MÁV-on belül mik voltak az egyes személyek véleménye az ebben az esetben indiferens. Amelyik alkalmazott nem követte volna az utasításokat azt kirugják, vagy rosszabb. Ez ma is így van, mi ebben a meglepő? Attól még a cég nem hibás. Ha a Magyar Államot perelnék azt sem tartanám jogosnak!!! Továbbra is aza a véleményem, hogy ezek élősködő szar alakok!”
 • 19. Csetneky 2010. április 22. 11:39
  „13. egysoproni_

  Hát akkor pereljék azoknak a leszármazottait, akik valóban csináltak valamilyen konkrét disznóságot, persze, csak kőkemény bizonyítékok alapján, ne pedig habra.”
 • 18. szocdem 2010. április 22. 10:38
  „Nem tom.
  Ha van alapja annak mit állítank, akkor az állam felelős- kártérítést kell fizetnie a deportálásért. A MÁV állami cég, sok mávos bizony önként és dalolva - sok csendőrbarátjukkal egyetértve- vett részt abban az iszonyatban, a főnökeik nem kadáylozták meg őket benne. Tehát a cég is felelős.
  240 millió dollár 1/95-öd része csak a magyar jövedelmi viszonyokhoz szokott embereknek nagy pénz (mint rabszolgának a saját lovaskocsi) öszességében nem az. (Hány embert is deportáltak azok a szaralakok?)
  Az USA bírósága ítélt már meg egyébként ennél lényegesen nagyobb összeget is egyénenként jogellenes hatósági fellépésért, ami nem ilyen súlyos következménnyel járt. (pl. őrizetessel felmosatták a fogdafolyosót, amit jogellenes kényszermunkának ítélt meg a bíróság, és több mint 10 milla bánta NY város kasszájából attól függetlenül is, hogy az őrizeteset pár óra mulva kiengedték, és él és virul)”
 • 17. Tama 2010. április 22. 10:17
  „Ez baromság, ilyen nincs a világon, hogy jó pár elmebeteg gondol eggyet és elhatározzák pereljük be a Máv-ot magyarországon. Igaz azt sem tudják merre van magyarország de pereljünk. Ilyen nincs.
  Ha ez megtörténik, kitőr a 3. világháborű.
  <moderálva>”
 • 16. Reális 2010. április 22. 09:40
  „Nem véletlenül nyílik ki a bicska már a békés,nem rasszista,túlnyomó magyar többség zsebében is!”
 • 15. elihu 2010. április 22. 09:35
  „Ez kész téboly! Hogyan lehet perelni egy olyan vállalatot aminek sohasem volt semmi hatalma? Senkitől ne tudott semmit elvenni, a zsidókat pedig nem azért vitte ki a MÁV, mert a vasuttársaság vezetősége rendelte el a zsdók deportálását, hanem mert azt a feladatot végezte el, amire az akkori állam, a németektől kényszerítve kötelezte. Akkor be lehetne perelni a Mercedest is, mert sok teherautót gyártott amivel szintén szállítottak fogjokat. De ha ezt azok a szánalmas férgek megnyerik, annak a levét a magyar lakosok isszák meg. Felmennek a jegyárak, a vasuti áruszállítás drágul, ami magával hozza az áruk drágulását is. <moderálva> Szép kilátások! Az ilyen szánalmas élősködő haszonlesők miatt gyűlölnek minket zsidókat!!!!”
 • 14. Túrabakancs 2010. április 22. 09:04
  „Az sem rossz megoldás ha odaadjuk nekik a követelt összeget kamatostul,
  majd ezt a hírt szépen tálalva tudatjuk a magyar emberekkel megtoldva
  azzal, hogy emiatt a horrorisztkusan magas összeg végett újabb megszo-
  rítások várhatóak Magyarországon. Az igazi büntetést majd a lakosság
  fogja okozni a leszármazottaknak, de attól tartok, nem fognak örülni
  a kapott összegeknek. Még az is bekövetkezhet, hogy minél hamarabb
  vissza szeretnék adni nekünk, visszaállítva a paradicsomi életüket ebben
  az országban. Vagy direkt csinálják a "fesztivált", vagy ennyire nem
  tudnak előre gondolkodni hogy mi mivel jár hosszabb távon. Ez legyen az
  gondjuk, bajuk.”
 • 13. egysoproni_ 2010. április 22. 09:00
  „11. Csetneky!
  Azért mert elhunyt valaki sajnos lehet rá mód, hogy az örököseit, leszármazottait is perbe fogják. Nemrégiben egy ismerősöm rokona járta meg, de rendesen. A fogorvos hölgy elhunyt... kb. 1 hónappal később felháborodottan megtalálta a dr nő lányát és közölte vele, hogy ha törik ha szakad a fogait akkor is a drnőnek kell megcsinálnia... Persze a doki elhunyt... a (zsidó származású) páiens beperelte a dokinéni lányát és másfél millió Ftnyi összzeget nyert! Miért is? Mert ahhoz, hogy itt kezeltesse a fogait ide kellett neki utazni németországból magyarországra... senki nem hívta fel időben, hogy a fogorvosa egy közlekedési balesetben meghalt és ezzel súlyos szerződés szegést követettek el. (igaz a lánya mivel nem fogorvos, sőt még nem is orvos nem is tudhatta, hogy az édesanyjának milyen félbehagyott dolgai voltak.
  Mindettől függetlenűl nagyon szomrú lennék, hogy ennyi évtized után valaki is pert nyerne as MÁV és egyéb cégek ellen.”
 • 12. @Gabben 2010. április 22. 07:50
  „követeljék a németektől”
 • 11. Csetneky 2010. április 21. 20:39
  „Kíváncsi vagyok, mivel bizonyítják, hogy a MÁV megfosztotta az áldozatokat az értékeiktől? Egyáltalán mi az, hogy a MÁV megfosztotta? Hogyan tud a MÁV megfosztani bárkit is bármitől? Esetleg egyes vasutasok csináltak dolgokat, de hát ők személyek. Derítsék ki, hogy pontosan ki mit csinált, azután - persze szigorúan konkrét bizonyítékok alapján - kezdjenek el erőlködni az illetővel. Ja, hogy közben esetleg elhúnyt? Hát akkor pech.
  A "tudatos biztosítás" szintén nevetséges. Hát hogyan lehetett volna nem tudatosan vagonokat biztosítani? Nyilván a megfelelő hatóságtől érkezett egy utasítás, amit végre kellett hajtani. Ez mindenhol a világon így működött és működik. Hát akkor?”
 • 10. Beex 2010. április 21. 19:16
  „Erre mondta Vona, hogy lemegyünk Pesten az aluljáróba, és az ott zenélő indiánokkal karöltve bepereljük Budapesten az USA-t, amiért elvette a földjüket...

  Szerintem adjunk nekik munkát.. az szabaddá tesz. :D
  A felmenőik munkaadója tegnap született 121 éve.. :)))”
 • 9. juve 2010. április 21. 15:47
  „ezek a pénzért ki is nevettetik magukat..”
 • 8. Őrmester 2010. április 21. 15:42
  „Kíváncsi lennék, hogy abból a 437 ezerből mennyinek volt jegye?
  Amennyiben nem volt, be kell őket perelni és kifizettetni a jegy árát és annak 66 éves késedelmi díját!”
 • 7. Túrabakancs 2010. április 21. 15:31
  „Mivel az elmúlt sok sok év alatt a fontosabb magyar állami cégek zsidó
  származású vezetők irányítása alatt mentek tönkre, emiatt nekünk
  is úgy érzem kártérítési igényt lehetne, ill. kellene benyújtani. Így az
  ő általuk követelt pénzt ilyenformán vissza lehetne szerezni. A politikai
  kormányközeli simlis cselekedeteikről nem is beszélve... Egyébként ha
  bármelyik bíróság helyt ad a kérvényüknek és Magyarországnak fizetni
  kell, akkor abból nagyon nagy balhé lesz, lényegében jobb ha elkezdenek
  csomagolni. Olyan mérhetetlen utálat lesz irányukba majd megfigyelhető,
  /még a mostaninál is nagyobb/ hogy azt a legkitartóbb nemzet sem tudná
  elviselni. Ők okozzák foyamatosan a feléjük irányuló ellenszenvet, sőt
  megkockáztatom, hogy ezt előre eltervezetten, valakik a háttérből ve-
  zérelve, lényegében utasításra szervezik. Ennek az egésznek a Jobbik
  mint radikális párt lesz a haszonélvezője, csak ebből kifolyólag a külföld
  megint ajvékolni fog, ahelyett hogy a probléma valós gyökerét megvizsgál-
  nák. Richard Field zsidó származású emberke aki az LMP szülőatyja, írt
  egy nyílt levelet Morvainak, érdemes elolvasni, fent van a neten. Az LMP
  megmutatta a foga fehérjét, itt az újabb vérszomjas SZDSZ. Nem szűntek
  meg, csak átalakultak, mint az energia.”
 • 6. boby2 2010. április 21. 15:20
  „Tü Tütü tűtütütű Holokamu járat indul Fasiszta rasszista ,náci Budapestről szent Izraelen át az ,igazságosztó USA ba.”
 • 5. medvemaczi 2010. április 21. 15:11
  „Azért kifizet, hogy a sok zsidó alatt tönkre mentek a vasutak és kocsik? :)”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapával esett neki a szomszédoknak egy szuloki férfi

Kapával esett neki a szomszédjainak egy férfi a Somogy megyei Szulokon - közölte a rendőrség… Tovább olvasom