Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mátyás forever

A korábbi évekhez hasonlóan a középiskolás diákok körében most is Mátyás király a legnépszerűbb történelmi személyiség. A tanároknál Széchenyi István vezeti a ranglistát. Szavazzon: az igazságos vagy a legnagyobb magyar?
A korábbi évekhez hasonlóan a középiskolás diákok körében most is Mátyás király a legnépszerűbb történelmi személyiség, míg a tanároknál Széchenyi István vezeti a ranglistát. A Felvételi Információs Szolgálat legújabb felmérése során 267 érettségit adó középiskolában 2273 pedagógust és 2863 diákot kérdeztek meg.

A négy évvel ezelőtti kutatáshoz és a 2005-ös évhez hasonlóan 2007-ben is Mátyás király volt a diákok legkedveltebb történelmi személyisége, akit mindhárom év felmérési eredményében Napóleon követ. Széchenyi a harmadik helyen áll. A pedagógusok ugyanakkor a "legnagyobb magyart" kedvelik leginkább. Széchenyi Istvánt, az igazságos Mátyás követi, majd Napóleon következik.

Szavazzon!
Mátyás, az igazságos vagy Széchenyi, a legnagyobb! 

http://www.kisalfold.hu/szavazas/

Önnek ki a kedvenc történelmi személyisége?

Az igazságos, aki legyőzhetetlen.
Az igazságos, aki legyőzhetetlen.


Utána a diákoknál Szent István király következik, s a 2005-ben még tizennegyedik helyen álló Winston Churchill 2007-ben az ötödik helyre lépett előre, megelőzve Kossuth Lajost is. Adolf Hitler egykori náci vezér az ötödik helyről a tizenegyedik helyre "esett vissza". Őt megelőzi új belépőként F. D. Roosevelt és II. Rákóczi Ferenc.

Adolf Hitler a 2005-ös felmérés eredménye szerint az ötödik helyen végzett, egy hellyel előre lépve a két évvel korábbi felméréshez képest.

A diákok 2005-2006-2007-ben a húsz legkedveltebb történelmi személy között említették még Julius Caesart, Deák Ferencet, Nagy Sándort, Erzsébet királynét, Hunyadi Jánost és Károly Róbertet. 2005-höz képest lekerült a legnépszerűbb 20 listáról Kleopátra, Augustus császár, Nagy Imre és Petőfi Sándor.
Széchenyi gróf a tanárok kedvence.
Széchenyi gróf a tanárok kedvence.

A tanárok top húszas listájában hatan szerepeltek, akik a diákoknál nem kerültek be a húsz legkedveltebb történelmi személyiség közé: Abraham Lincoln, I. Erzsébet angol királynő, II. János Pál pápa, J. F. Kennedy korábbi amerikai elnök, Rákóczi Ferenc és Dobó István egri várkapitány.

Olvasóink írták

 • 14. Oszkár 2008. május 19. 07:31
  „Szerintem a lumpenproliknak nincs pénzük számítógépre,tehát ken-nel ellentétben nem ők szoktak ocsmánykodni a neten.Másrészt pedig ken haverjai valahol mindig tüntetnek,így aztán még erről a szavazásról nem is hallottak. Végül pedig amit sony írt az a 11-esre is vonatkozik. Egyébként pedig akár Mátyás kirlyról, akár Széchenyiről kellene szavazniok, kenhez hasonlóan gondolkodnak: a végső konklúziójuk az lenne " MONNYON LE! "”
 • 13. Sün 2008. május 18. 22:37
  „Mátyás napi munkáját figyelemmel kísérő Bonfini a következőt írta rólunk, magyarokról:
  ,,a szkíták az igazságot nem törvényekben, hanem a szívükben bírják".
  Ez az oka mindannak, ami az utóbbi 20 évet jellemzi, hogy a korábbiakról ne is beszéljünk.
  Bonfini mindent megértett már 1487-ben. Miért nem tanulnak az itt fórumozgatók tőle?”
 • 12. Sorponyi 2008. május 18. 19:20
  „Elnézést azoktól, akik tényleg a témához szóltak hozzá, a többieknek: Nektek mindenről "AZ" jut eszetekbe? Nincs önálló gondolatotok, hogy állandóan a Vezér félelmeit "vetítitek" és sleppjének sablonszövegét szajkózzátok?
  Legyen Széchenyi !!!”
 • 11. ken 2008. május 18. 18:59
  „Hol vannak a lumpenproli kádáristák? Még nem szavaztak?”
 • 10. belcsi 2008. május 18. 18:10
  „Szerintem sem Mátyás lenne a befutó, ha jobban ismernék az akkori helyzeteket...
  Ha Széchenyi és Mátyás között kell válsztani, akkor én Széchenyit választom! Szerintem sokkal többet, és maradandóbbat tett hazánkért, mint Mátyás...
  Ha másra is lehet szavazni akkor a reformáció elindítójára, Luther-re szavaznék :D (mármint nem aki a legtöbbet tette hazánkért :D hanem csak úgy :D belegondoltatok már, hogy egy-egy ember képes megváltoztatni az egész történelmet?)”
 • 9. Tűzimádó 2008. május 18. 17:05
  „Jó lenne, ha a teljes Mátyás-kori történelmet tanítnák, beleértve a társadalmi, gazdasági történelmet is. Mindgyárt nem lenne olyan fenemód népszerű a nagyorrú. :)”
 • 8. sony 2008. május 18. 11:18
  „Matriné -Cseter János, Ön egy pszichésen goggyó ember, elmebeteg hozzászólásait mindannyian unjuk. Ön csak Gy urcsánnyal van folyton elfoglalva, - nem tudom most ön nő, vagy férfi, kb,ez a zavartság van az irományaiban is.........pszichiáter látta már??”
 • 7. mc 2008. május 18. 08:41
  „KIM
  Csak nem adnál fegyvert a kezébe ? Még ellenünk fordítaná.

  Egyébként minden történelmi korszakunknak megvoltak a nagyjai. Csak egy személyhez csatolni egy ilyen jelzőt az csacsiság”
 • 6. Magyari 2008. május 17. 22:02
  „Szerintem is szavazzunk legkölelebb GY.F.-re, hiszen a történel-
  münkből kiindulva a magyar nép szereti ha szenved! Ez egy "per-
  verz " betegsége ennek a népcsoportnak. Egyszer azért csak
  kigyógyulunk ebből a nyavajából! A hiszékenységnek nagy ára
  van...”
 • 5. o.viktor 2008. május 17. 19:02
  „mi köze a gyurcsánynak a történelmi alakokhoz
  nektek mindenről ő jut eszetekbe?
  de ha ennyire akarjátok 2010-ben rá is szavazhattok”
 • 4. Jockey 2008. május 17. 18:54
  „Nálam is Gyurcsány Ferenc a befutó! De ott van még szoros versenyben Rákosi Mátyás és Kun Béla is!”
 • 3. kim 2008. május 17. 17:51
  „matriné gondolatát továbbszőve... GyF is megtehetné amit Széchenyi. Minden szinten! ... és minél elöbb”
 • 2. matriné 2008. május 17. 16:55
  „Hát akkor kicsoda Gyurcsány Ferenc, ha nem Ő a legnagyobb Magyar? Ekkora sleppje egyiknek sem volt nem is beszélve a páncélautójáról! No és Őt senki sem képes a posztjáról leváltani!”
 • 1. regesz 2008. május 17. 16:43
  „Hunyadi Mátyás tényleg megérdemli az első helyet történelmünkben.
  Méghogy Széchenyi István lenne a legnagyobb magyar ? Aki el akarta angolosítani a magyar nyelvet, az hogyan pályázhatna e kitüntető címre ? Kossuth Lajost inkább megilletné a titulus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chile, Burma, Itália, Kína: szél és víz, tűz és föld

Katasztrófa katasztrófát követ idén májusban. A Burmán (mai nevén Mianmaron) végigsöprő Nargis… Tovább olvasom