Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Matolcsy: újabb német beruházási hullám indulhat az országban

A német politikai vezetés támogatja a magyar gazdaságpolitikát - mondta a nemzetgazdasági miniszter Berlinben.

Jelentős részben eloszlottak a magyarországi gazdasági környezetet érintő német aggodalmak, és jövőre újabb nagyszabású német beruházási hullám indulhat Magyarországon - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán Berlinben.

A miniszter kétnapos hivatalos németországi látogatásának tapasztalatait magyar újságíróknak összegezve elmondta: Németországban elismerik Magyarország sikeres államháztartási konszolidációját, a politikai vezetés támogatja a magyar gazdaságpolitikát, a Magyarországon jelen lévő német cégek döntő többsége pedig továbbra is szeretne beruházni az országban.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel folytatott tárgyalásáról szólva arról számolt be, hogy Németország a tervezett euróövezeti bankfelügyeleti rendszert illetően és a kohéziós alapok ügyében is támogatja a hátrányos megkülönböztetést elutasító magyar álláspontot. Magyarország pedig támogat minden német törekvést, amely "az egyenlő bánásmódot célozza az euróövezeten belüli és kívüli, régi és új, kicsi és nagy" uniós tagországok viszonyában.

A német pénzügyminiszter "elismeréssel nyugtázta", hogy Magyarország a huszonhetek mezőnyében az utolsó helyek egyikéről feltört az első harmadba az államadósság, a deficit és a folyó fizetési mérleg alakulását tekintve - mondta Matolcsy György.

A német pénzügyminisztérium sajtóosztályán az MTI-vel közölték: a tárcavezető és a magyar nemzetgazdasági miniszter tárgyalása munkamegbeszélés volt, amelynek tartalmáról nem adnak tájékoztatást.

Matolcsy György kedden Stuttgartban befektetés-ösztönzési fórumon vett részt. Szerdán Berlinben a német pénzügyminiszter mellett gazdasági érdekképviseletek képviselőivel is tárgyalt. Sajtótájékoztatóján arra a kérdésre válaszolva, hogy a találkozókon szóba került-e a Standard Ú Poorís nemzetközi hitelminősítő előző heti, a magyar adósosztályzatot rontó döntése, azt mondta: nem esett szó az ügyről, mert "komoly emberek nem foglalkoznak komolytalan leminősítésekkel".

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország a következő hétéves uniós költségvetési periódusban az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, döntően "újraiparosításra", a termelő ágazatok fejlesztésére fordítja. Ebben a fejlesztési programban "első helyen a német, ezen belül pedig a dél-német befektetőkre számítunk" - mondta Matolcsy György.

Hozzátette: a magyarországi gazdasági környezettel kapcsolatos német aggodalmak "jelentős többsége szertefoszlott". A befektetők körében például "osztatlan örömöt váltott ki", hogy az adórendszer átalakítása befejeződött.

"Vannak vitáink továbbra is néhány nagy céggel, de a Magyarországon érdekelt német vállalatok döntő többsége szeretne további beruházásokat végrehajtani" - mondta a miniszter. A beruházások elérhetik a "fehér foltokat" is, vagyis azokat a területeket, ahol még nem jelentek meg jelentős számban német cégek. Ilyen például az Alföld és a Dunántúl déli része - fejtette ki.

A német ipar és a közép-európai térség "nagyon gyorsan integrálódik", így a következő 10-15 évben a német beruházások "második, harmadik hullámára" lehet számítani. Magyarországra így kétszer-háromszor több német működő tőke érkezhet, mint az előző 20-22 évben. Az óriáscégek után pedig mind nagyobb számban jelenhetnek meg közepes és kisméretű német vállalkozások. A fő cél az, hogy "minden magyar kis- és középvállalatot valamilyen módon összekössünk kreatív és az exportban jó eredményeket elérő német középvállalatokkal" - mondta Matolcsy György.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. vera2012 2012. december 01. 18:23
  „A felfújt légbalon is kipukkad egyszer.”
 • 31. Santos 2012. december 01. 15:41
  „Elemér,egy felfújt légbalon,uj hazájában egy mindenböl kizárt senki.Ennyi és nem több.”
 • 30. pancser 2012. november 30. 14:38
  „29. elemér 2012.11.30. 00:40
  Elmondtad a véleményedet, de a buta meg ostoba szót kár használni, jó lett volna helyette mondjuk, hogy nem ismeri kellő mélységben a történelmet, vagy rosszul tudja stb. a magyar nyelv eléggé árnyalt, finom fogalmazást is elbír.”
 • 29. elemér 2012. november 30. 00:40
  „O.K., vera nem buta hát mi ? Egyszerüen ostoba. Nembirják a kioktatást az lehet, de nekik az szükséges. Azokat a hires zsidó tudósokat akik ide menekültek pedig felesleges emlegetni. Wernher von Braun pedig kiállt az utra és integetett az amcsiknak mikor jöttek. Nemakart éhenhalni mint 3 millio honfitársa a háboru után. Ezt kapták büntetésül.”
 • 28. pancser 2012. november 29. 20:02
  „27. vera2012 2012.11.29. 18:52
  Könnyen keveredhet ilyesmibe az ember kaphatja, adhatja is. Alapjában véve egyik amerikás se rossz ember, Te sem vagy az, csak magyar módra odamondogatunk egymásnak, kár. Nekem is van amerikás öregúr rokonom, gyakran Skype útján beszélgetünk, tartja a magyarságát, kettős állampolgár, nyugdíjas, ráér és mindenről van véleménye.
  Amúgy kedvelem a mai németeket, ezen a tájon a legfelkapottabb munkahelyeket ők teremtették, sokan költöztek ki is, meg ugye az alkalmazottak java is hivatalból megfordul német földön.”
 • 27. vera2012 2012. november 29. 18:52
  „26. pancser
  Egyes dolgokban igazad van. De nem birom azt a kioktató módot némely hozzászólótól.”
 • 26. pancser 2012. november 29. 18:01
  „20. vera2012 2012.11.29. 15:28
  Be kell látnod, ha szereted Amerikát ha nem a világ gazdasági központja ott van. A Marshall segély indította újra Németországot, a számítógép amin pötyögtetünk az is onnan terjedt el. Amerika azzal különbözik Európától meg a világ többi részétől, hogy minden találmányt azonnal gyakorlatiasan átültetnek a gazdaságba. Hiába nem ott találták fel az autót, a telefont meg sok mindent, de ott lett olcsó tömegcikk belőle.
  Amerika nem agresszív állam nem jellemzően az. Nem leselkednek, nincsenek mindenhol beavatkozásra készen, de egy ilyen hatalom felelősséggel is jár. Ezért vannak ott a világ sok pontján.
  No de térjünk vissza ide hozzánk. Németország közelebb van, minőségi munka, technika, kulturált üzletek formájában jöjjenek csak a német befektetők!”
 • 25. Santos 2012. november 29. 17:51
  „Szabo.1936.Azért remélem nem minden amerikai állampolgár azonos az általunk jól ismert,kioktató elemérel?Tudtomal a németek adták a legtöbb világhíres tudóst amerikának.A marshall terv több nyugateuropai országon segitett,ez valóban köszönetet érdemelne.A németek pedig a magyarokat segitették és segittik.”
 • 24. szabo1936 2012. november 29. 16:46
  „22.vera2012
  "gondolkodj csak tovab azon,melyik haboruba szaltok be"
  Ha maga ezt igazan elhiszi ezt en magat butanak nem neveznem de nem gondolom,hogy maganak halvany fogalma is van az amerikai alampolgarokrol.
  Elemernek igaza van ki segitete Nemetorszagot talpra alitai az amerikai adofizetok!
  1,Marshall plan
  2,Az amerikai piac kinyitasa a nemet ipar cikeknek en sorolhatnam oket mert en is eltem Nemet orszagban es latam azokat a sjat szememel.”
 • 23. elemér 2012. november 29. 16:30
  „Na és mióta vagy te kint, ha szabad kérdeznem ? Németek elvesztették a háborut és vele együtt minden jogukat. A gyöztesek pedig egy új alkotmányt hoztak létre nekik. Amcsiknak ott föszerepe volt. Ebben az alkotmányban bent vannak az emberi jogok, ami a deszkrimináció ellen szól. Ami pedig nekünk elfogadható volt hagyományaikbol azt nem vitattuk. Ezt pedig a zsidók nekünk köszönhetik. Japánokat pedig mi megszálltuk és mi alapitottuk az új alkotmányt hasonló modon.”
 • 22. vera2012 2012. november 29. 16:13
  „21. Kikérem magamnak, hogy engem butának, feledékenynek és beképzeltnek titulálsz. Ilyen "emberrel" én nem vitatkozok. Gondolkodj csak tovább azon, melyik háborúba szálltok be.”
 • 21. elemér 2012. november 29. 15:59
  „20. h.sz. vera2012
  Én meg azt nem tudom hogy te hol voltál. Amcsik nélkül, se a németek, se a japánok se a kinaiak se a kistigrisek nem vitték volna semmire. Amcsik alapitották a modern világot és miden fontos kereskedelmi, katonai, politikai szervezetet. Az europai ember buta, feledékeny és beképzelt. A történelmet azt pedig én jól ismerem. Én 56-os vagyok, és te ?”
 • 20. vera2012 2012. november 29. 15:28
  „16. Ugyan hol voltál, amikor Amerika talpraállította a németeket???? Te mit segítettél be a német alkotmányba?? ? Te diktáltad, mit kell bele venni? Ne hidd, hogy nincs az amiknál jobb, segítöképesebb állam. ?gen ök mindig ott leselkednek, ahol háború van és nyerni lehet rajta, ha beleavatkozik. Nem nagyon szeretem Amerikát. De ez az én dolgom.”
 • 19. elemér 2012. november 29. 14:52
  „Rona Péter szerint az országnak nincs és nemlehet saját auto ipara, meg ilyen és olyan ipara. Sorolhatnám az országokat ahol ilyen és olyan ipar nemvolt de lett, mert azt ellopták. Ruszkik, kina, korea, stb. A hires luxus kocsik meg teherautók a ruszkiknál, valóban régi amcsi kocsik voltak. Koreaban azok régebbi japán kocsik. Kina pedig japánt és amcsit másol, meg mindenkit aki ott gyárt. Ezek mind olcsóbbak mint az eredetiek.;))”
 • 18. elemér 2012. november 29. 14:05
  „A külföldiek nem ellopták a piacot, hanem azt nekik eladták vagy feladták. A külföldi befektetöket keresik már ferenc jóska óta. Tökmindegy hogy kivan uralmon. Lehet az komcsi vagy az unio rémje. Jön a szél és elsöpri kisgömböct de a befektetöket továbra is csábitsák, de nem kurucoskodnak.”
 • 17. pancser 2012. november 29. 13:12
  „12. Bali01 2012.11.29. 06:15
  Mit tegyen a magyar ember? Pénzt keressen mint te??????? Vagy a német láncok helyet szuper jól fizető CBA-ban dolgozzon? Mindenki tudja a bérek országonként eltérőek, annyit fizetnek amennyiért kapnak munkaerőt. ezért káros a plázastop, meg a befektetések korlátozása. Minél több munkahely, annál jobban fizetnek annak aki dolgozni akar. De van párt ebben az országban aki minden külföldit el akar zavarni, vagy meg akar sarcolni. Ezek az eszementek most éppen az állampolgársággal vannak elfoglalva.”
 • 16. elemér 2012. november 29. 08:08
  „Mindent a németeknek köszönhet az ország. Azok pedig nekünk, mert mi talpraállitottuk öket és besegitettünk az alkotmányban. Az angolt már régóta nyomják, de még messze vannak a skandináv államoktol. Náluk van erös szakszervezet és nagyob társadakmi igazságosság. Ezt szintén kell követni, mert ez is a fejlödéshez tartozik.”
 • 15. Santos 2012. november 29. 07:58
  „10.pancser,most hejettem is beszéltél.”
 • 14. Demalgon 2012. november 29. 07:27
  „Bali, tudod egyáltalán milyen hülyeségeket beszélsz? Kétlem. Rabszolga munka? Az ostoba magyarja az, aki rabszolgaként dolgoztat. Magyar földön, magyar tulajdon, vezető mellett, függetlenül kinek a tulajdonában van a cég, a magyar dolgozókat úgy sajtolják ki, ahogy lehet. Amíg a kinti vezetés itt van, addig minden jobb, de ha magyar kezébe adják az irányítást, máris hasonlít a rendszer a hűbéreshez. Látni is kéne néha.

  Kint miért keres többet? Mert az egész gazdasági helyzet klasszisokkal jobb, mint idehaza. Hogyan növelnéd meg a béreket idehaza, ha nincs semmi a másik oldalon, amiért érdemes lenne? Az értékesítést nem tudod növelni, a beszerzési költségeket nem tudod csökkenteni, mert ugye a magyar zsebre dolgozik, és a hivatalos úthoz nem fűlik a foga, de a főnöknek, a magyar főnöknek legyen meg a menő kocsija, cucca, szeretője, stb. Nyugat-fele a termelés, a költség, a beszerzés mind-mind másabb fogalom, másabb a gazdaság, a gazdasági kultúra és még sorolhatnánk. Ha szétszedsz egy tv-t, kiveszel a hátuljából egy ellenállást, hogy milyen fasza maszív, stb stb stb és dicsekszel vele attól a tv még megy, és semmi baja nem lesz, mert mondjuk a hangerőt nem tudod állítgatni az ellenállás kivéte után, de attól még büszke vagy magadra, hogy az egész tévét Te tartod egyben azzal az egy ellenállással. Ilyen a magyar mentalitás vezetői szinten”
 • 13. pozdorja 2012. november 29. 07:13
  „8. Patriot: Ja húzzanak a német üzletláncok! CBA-nál nincs jobb ugye? Nagy Magyar Nemzeti Bevásárlólánc. Nemsokára úgyis kötelező lesz mindenkinek ott vásárolni.
  Ha választani lehetne akkor én inkább a francia üzletláncot zavarnám haza.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrségi vizsgálat az Operaházban

A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt… Tovább olvasom