Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Matolcsy: fordulópont előtt áll a magyar gazdaság

Matolcsy György szerint növekedési fordulat előtt áll a magyar gazdaság, ennek a lehetőségét az teremtette meg, hogy sikerült rendbe tenni az állam pénzügyeit.
A nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen egy lakossági fórumon kifejtette: a magyar gazdaság 2012-ben érte el a mélypontot, jövőre már növekedési és beruházási fordulat lesz.

Most vagyunk abban a helyzetben, hogy tervezhetjük a beruházás és a munkahelyteremtés jövőjét, ezt az teszi lehetővé, hogy rendeztük az állam pénzügyeit – jelentette ki a politikus.

2010-tól 160 ezerrel több új munkahely jött létre, mint amennyi megszűnt, miközben a gazdasági növekedés nagyon alacsony volt – tudatta miniszter.

Matolcsy György szerint a legkésőbb 2013 második felében elinduló gazdasági növekedés egyik jelentős forrása lesz, hogy a Nemzeti Fejlesztéspolitikai Kabinet megmozgatta az uniós források „dermedt jéghegyeit”.

A pénzpiac szereplői bizalmat szavaztak Magyarországnak: megveszik állampapírjainkat, méghozzá csökkenő hozamokkal. Az így felszabaduló forrásokat gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány. Jelenleg az állam évente 1300 milliárd forintot költ az adósság utáni kamatokra, ha ezt sikerül csökkenteni, 300-500 milliárdot beruházásokra fordíthat az ország – hangsúlyozta a nemzetgazdasági tárca vezetője.

2014 és 2020 között Magyarország visszatalál a 2000 körüli gazdaságfejlesztés útjára, ehhez megnyílik mintegy 6-7 ezer milliárd forintnyi uniós forrás. Ha képesek leszünk szövetséget kötni a most még „sértődött és morcos” magyarországi bankokkal újra hitelezni kezdenek – mondta Matolcsy György.

A miniszter rámutatott, a német gyáripar visszatér Közép-Európába, és összefonódik többek között a magyar gazdasággal, és ez óriási lehetőségeket nyit meg.

A kormány gazdaságpolitikája kapcsán a politikus úgy fogalmazott: "kényszerűen korán jött forradalmárok vagyunk”. 2010-ben a korábbi nyolc év döbbenetesen elrontott politikája következtében újítanunk kellett, azonnal meg kellett találnunk a válaszokat – tette hozzá.

"Rá vagyunk arra kényszerítve, hogy az élet minden területén megújuljunk, és megtaláljuk a saját hagyományaink szerint élhető világot, amelyben sikeresek lehetünk” - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Olvasóink írták

 • 16. load 2012. november 21. 12:13
  „Matolcsy úr, 2011-ben még azt igérte, hogy ez az év, 2,6%-os növekedéssel az "elrugaszkodás éve lesz".
  Az évből már csak alig több, mint egyhónap van hátra, és mi mintha túlságosan is belemervedtünk volna az elrugaszkodás előtti béka-pozicióba.”
 • 15. kotorék 2012. november 18. 20:03
  „Már megint?”
 • 14. ISU 2012. november 17. 22:45
  „13. load 2012.11.17. 22:09

  Ott a pont.
  Még nem volt olyan intézkedés amit a kuszaszem ki tudott volna számolni.”
 • 13. load 2012. november 17. 22:09
  „1. apokalipszis
  "Egyet mondok:mindenkinek fáj ,de egyszer a Matolcsy csomagot hasonlóan fogják majd értékelni az utókorban ,mint a Bokros csomagot!"
  Tévedsz.
  Már most sem úgy értékelik és a jövőben sem úgy fogják.
  Bokros világosan megmondta, hogy milyen intézkedéseknek mi lesz a hatása, mi lesz az eredménye, és ez lépésről-lépésre bejött. 1995-ös bevezetése után, 1997-ben már 4,6%-al nőtt a gazdaság.
  Matolcsy azt sem tudja megmondani, hogy mi lesz holnapután.”
 • 12. zrx_xzr 2012. november 17. 09:15
  „szerintem FELFORDULO PONT :-)”
 • 11. miracle 2012. november 16. 20:50
  „És ez az ember MO gaz.minisztere.
  Mindenki fusson, amerre lát.”
 • 10. machers 2012. november 16. 20:17
  „Mikor először hallottam, komolyan azt hittem, hogy csak egy ízetlen tréfa:
  "A választási lázban égő nézők politikáról is kérdezték. Többek között arról, mit gondol arról Matolcsy, hogy Bajnai Gordon szerint a Fidesz-szavazók ázsiai törzset alkotnak. "Az ázsiai származásra büszkének kell lennünk. Gyermekeink fenekén az első hat hétben százból harminc esetben kis piros pont van. Pont, mint a japán gyermekeknek. Ezt nekem japán tudósok mondták" -"
  De aztán kierült, hogy tényleg ezt mondta:
  http://index.hu/belfold/2012/11/16/matolcsy”
 • 9. rommel2 2012. november 16. 18:50
  „HA HA HA ..............
  A COCIK HŐBÖRÖGNEK !!!
  INNEN TUDJUK , HOGY AZ IRÁNY JÓ !!!
  MERRE IS VAN SZIBÉRIA ...................”
 • 8. Valaki 2012. november 16. 18:06
  „janika, nálatok nincs lejjebb! :)))”
 • 7. Jandex 2012. november 16. 12:33
  „5. dödike 2012.11.16. 10:35
  Van még ennél lejjebb? Ajaj, akkor megyünk!”
 • 6. Valaki 2012. november 16. 11:15
  „Jó vagy Gyuri! Jó vagy Gyuri!
  A huhogókat meg azért fizetik, mert agyamentek. :)))”
 • 5. dödike 2012. november 16. 10:35
  „És ez az ember kerül az MNB élére.No onnét kezdve lesz még lejjebb is.”
 • 4. Jandex 2012. november 16. 06:10
  „"sikerült rendbe tenni az állam pénzügyeit."
  ORVOOOOOOOST, de ne szemészt!”
 • 3. ISU 2012. november 15. 23:28
  „" 2010-ben a korábbi nyolc év döbbenetesen elrontott politikája következtében újítanunk kellett..."
  Kuszaszem 2010-től minden gazdasági mutatónk romlott, akkor miért is volt jó az a politika amit két éve folytatnak ?
  Eddig még semmit nem tudott kiszámítani, valószínű most is csak találgat.
  Köszönjük több hazugságot már nem kérünk.Azt kérjük, hogy nézzenek magukba és vessenek véget ennek az ostoba ámokfutásnak, népbutításnak.
  Az országunk államadósága egyre csak növekszik, azt sem tudták elintézni, hogy a magas kamatok helyett hitelt vegyünk fel.Már megint előre veri a mellét, hogy 2013-ban megindul a gazdasági növekedés.
  "...2013 második felében elinduló gazdasági növekedés..."
  Már ebben az évben is elindulhatott volna, ha nem (újítanak) ilyen ostoba gazdaságpolitikát folytatnak.
  Jelzem, hogy több mint két év eltelt ideje lenne valami eredményt is produkálni!”
 • 2. miracle 2012. november 15. 22:30
  „2012 volt a mélypont?
  Az hogy lehet? Egész idáig azt hallottuk, hogy idáig sikertörténet, meg tündérmese. Hogy is van ez Matolcsy úr?
  apokalipszis
  Ne bohóckodjunk. Matolcsy minden statisztikát fordítva tart, számolni nem tud, a manyup-ba belépett, aztán mikor "nem lett divat" a feleségére kente, egy sarokszámot nem bírt még eltalálni, egyáltalán nem ért hozzá. A csomagjai semmit nem érnek, többnyire egyedi tételek, lenyúlások (pl manyup) és arról szólnak, hogy névleg nem a zemberekre terheljük, de attól még persze azokon csapódik le. Emiatt aztán ez persze szerinte nem is megszorítás, csak "csomag". Egy csomó helyről pénzt vontak ki (emúttnyócévre kentik persze), de attól még hülyeségekre mégis van (focistadion, Századvég, öntömjénezés). Egy gazdasági ámokfutás, amit csinálnak és sok millió ember él sokkal rosszabbul, mint pár éve.”
 • 1. apokalipszis 2012. november 15. 21:28
  „Egyet mondok:mindenkinek fáj ,de egyszer a Matolcsy csomagot hasonlóan fogják majd értékelni az utókorban ,mint a Bokros csomagot!Akkor az se tetszett senkinek,utólag jó lett volna folytatni, azt nem lennénk annyira lemaradva a szomszédos országokhoz.

  A kételkedők hasonlítsanak már össze egy adós családot egy nem adóssal!Észre se veszi a mostani recessziót egy nem adós!Költs 9 et keress 10 et!Ha kell még százszor leírom,ne hagyjátok magatokat félre vezetni előre elköltött hitelekkel,pénzekkel. Maradj talpon és észnél!Ha nem, a híd alatt végzed!Egyszer végig kell csinálni,minél később annál nehezebb lesz!Ha bedőlsz az ígéreteknek,hogy majd most nem neked lesz rossz ha nem mindig a másiknak szörnyű csalódás ér majd!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt rendőröket ítélt börtönbüntetésre a Debreceni Ítélőtábla

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés büntette miatt tíz volt rendőrt ítéltek börtönbüntetésre, ötöt pedig felmentettek. Tovább olvasom