Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Matolcsy: az ellenőrizetlenül kiáramló pénz mintegy 8.500 milliárd forint lehet

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számítása szerint évi mintegy 8.500 milliárd forintra rúghat az ellenőrizetlenül kiáramló, elvesztett pénz.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számítása szerint évi mintegy 8.500 milliárd forintra rúghat az ellenőrizetlenül kiáramló, elvesztett pénz. A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban a héten megjelent cikkében hangsúlyozza: "be kell tömni azokat az óriási lyukakat, ahol valósággal ömlik ki a pénz az országból".

A nemzetgazdasági miniszter a cikkében arra kérdésre keresi a választ, hogy "hol ömlik ki a pénz"?

A miniszter szerint ebben a legnagyobb tételt a külföldre eladott belföldi monopóliumok jelentik, így évi "3000 milliárdunk megy ki láthatóan és láthatatlanul". A miniszter megemlíti a felsorolásában a felesleges bürokráciát, ami 2000 milliárd forintot jelent, az adókikerülés pedig 2000 milliárd, az állami pazarlás pedig további 600 milliárd forintos kiáramlást okoz. Véleménye szerint az államadósságra fizetett túl magas kamaton az ország legalább 500 milliárd forintot veszít, a magas munkanélküliségen pedig közel 200 milliárd forintot. "A túlzottan magas valutatartalék tartásán: 100 milliárdunk" - megy el, míg az állami korrupción egy "másik százast" veszít el az ország - sorolja fel a cikkében Matolcsy György.

A miniszter úgy véli, hogy "a jólét, nyomában a boldogság" eléréséhez négy nagy területen kell teljes fordulatot elérnie az országnak. "Először: be kell tömni azokat a lyukakat, ahol valósággal ömlik ki a pénz az országból - hol tudjuk, kihez, hol nem. Másodszor: le kell venni a vállalkozásokról és az emberekről a béklyókat. Harmadszor: ki kell aknáznunk a munka minden lehetőségét. Negyedszer: fel kell tárnunk és használnunk kell az összes növekedési forrásunkat" - fogalmazott Matolcsy György.

Matolcsy György a hátráltató tényezők, vagy ahogy ő fogalmaz "a gúzsok" közé sorolta a tőke, a hitel, az állami garancia hiányát, amelyek korlátozzák a vállalkozásokat a munkahelyek megteremtésében. Ezek között említette az erős középosztály hiányát, amely visszafogja a fogyasztást, ide sorolta a belső piac szűkösségét, amely negatívan hat a beruházásokra, a külső piacra jutás gyengeségeit, amelyek negatívan hatnak a hazai cégek bővülésére, a belső monopóliumokat, amelyek akadályozzák az új hazai cégek piacra jutását.

A miniszter a negatívumok között említette a tudáshiányt és a "tudástőke" torz szerkezetét, az árfolyam és az alapkamat mai szintjét, az infrastruktúra szűk keresztmetszeteit, amelyek negatívan hatnak a közlekedésben és az információáramlásban. Véleménye szerint jobb képzettséggel minden ágazatban több munkára lenne szükség, minőségi felsőoktatással is több munkára adódna lehetőség, ugyanez a helyzet a 10 fő alatti mikro- és a 50 fő alatti kisvállalkozásoknál is.

Több munkát, nagyobb termelést kellene elérni olyan ágazatokban, mint a turizmus, a mezőgazdaság vagy az építőipar.

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyobb növekedést eredményezhetne az új technológiák alkalmazása, amelyből az "új GDP" kétharmada származhatna, a növekedés az export bővüléséből, az okos importhelyettesítésből, a magasabb hazai hozzáadott értékből és az erősödő versenyképességből, a több beruházásból és az emelkedő fogyasztásból adódna.

A nemzetgazdasági miniszter azzal zárja gondolatsorát: "már minden elindult, de még jó sokáig kell öles léptekkel mennünk előre ahhoz, hogy célba érjünk".


Olvasóink írták

 • 6. load 2012. március 19. 19:28
  „5. Contar
  Ez a cikk semmit sem veszített az aktualitásából, sőt!
  Már a Főügyészség és az Állami Számvevőszék sem kutakodik az eltünt állami pénzek után.
  Budai Gyula is másokkal van elfoglalva.
  http://velemenyvezer.blog.hu/2012/03/09/state_capture_fidesz
  http://heritage.org/index/visualize?countries=hungary&type=9”
 • 5. Contar 2012. március 15. 10:12
  „Vannak olyan dolgok, amikről valaki beszél, más pedig csinálja!

  Ez a cikk 2 éves késésben van, akkor lett volna aktuális!”
 • 4. gjozsi88 2012. március 15. 09:44
  „Talán olyan gazdasági környezetett kellene teremteni, hogy ne csak az itt keletkező források maradjanak itthon, hanem sok más ide jöjjön!!!!
  A magántőke természete olyan, hogy oda megy, ahol jobbak a körülmények!!!

  rommel!
  A profit, amivel a külföldi befektető rendelkezik, az az itt végzett tevékenységéből keletkező adózott jövedelem!!!!
  Azaz amiből az állam elvonta a részesedését és a munkavállaló jövedelmet kapott!
  A befektető nem karitatív szervezet!!!!
  Azt nem várhatod el, hogy nálunk kevesebb legyen a nyeresége, mint amit a szomszédba szerezne, mert akkor oda megy át, és akkor sem állami részesedés, sem munkajövedelem nem keletkezik itthon!!!!
  Nekünk nem a multikkal kell vitatkozni........!
  Nekünk a szomszédos gazdasági környezet versenyelönyeit kell kompenzálni!!!!!
  Nem a multi tehet arról, hogy a szlovák, lengyel, román befektetés számára kedvezőbb és azt választja!!!!!

  Itt arról nem beszélek, hogy a multi az itt működő befektetése értékállóságának megőrzése miatt a keletkező profitot nem tudja kivinni, hanem a versenyhelyzetet javítania kell az állandó fejlődés miatt és kénytelen itt visszaforgatni!!!!
  Minden keletkező prpfit újra befektetését végzik folyamatosan!!!!!
  Arra kell törekedni, hogy ez a befektetés nálunk legyen!!!!!
  Ehhez nem harcolni kell a tőkével........megegyezni vele és ide hozni!!!!!”
 • 3. 621 2012. március 15. 07:10
  „Én mindjárt találtam kb.500 milliárdot... Azt, amit azok tesznek el, akik az <moderálva> sz. j. adó miatt havonta keresnak kb. 2-300 ezerrel többet, de nem itthon vásárolják le, hanem vagy kiviszik, vagy az országon kívül elköltik... Mellette, kiváncsi lennék, hogy egyáltalán nem tisztelt parlamenti képviselőink, akik legalább 300 ezerrel keresnek többet havonta, mennyivel többet költenek az országon belül...
  Hogy megérdemlik-e, azt már nem is boncolgatnám....?”
 • 2. rommel2 2012. március 14. 20:43
  „A NÉP ROBOTOL ,
  A MULTI GAZDAGODIK ,
  A PÉNZ MEG KEREKET OLD !!!
  EZ A MAGYAR KAPITALISTA MODEL !!!”
 • 1. load 2012. március 14. 19:52
  „"Véleménye szerint az államadósságra fizetett túl magas kamaton az ország legalább 500 milliárd forintot veszít,..."
  Ezt fejelte meg a kormány a gazdasági szabadságharc hevében 8% feletti állampapír hozamokkal.
  Akkor nem beszélt erről a főnökének?
  "...míg az állami korrupción egy "másik százast" veszít el az ország."
  Ez utóbbit alábecsülte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tisztségek lesznek a parlamentben: háznagy és főigazgató

Az új országgyűlési törvény javaslata szerint új tisztségek jönnek létre a parlamentben: a háznagy… Tovább olvasom