Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Matolcsy: aki adós, az fogoly

A nemzetgazdasági miniszter közlése szerint a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció mindaddig nem nyugszik, amíg meg nem nyeri az adósság elleni szabadságharcát, mert aki adós, az nem lehet szabad ember, az fogoly, "úgy kell élnie, ahogy a hitelezői diktálják".
Matolcsy György ezt keddi expozéjában mondta a parlamentben, az államadósságról és annak okairól - a Fidesz kezdeményezésére tartott - politikai vitanapon.

"Ma még Magyarország nyakig el van adósodva, ma még magas kamatokat kényszerítenek ránk, és ma még az állampapírjainkkal is játszanak külföldi befektetőnek tűnő spekulánsok" - fogalmazott a tárcavezető, kijelentve ugyanakkor, hogy a kabinet és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség addig nem nyugszik, amíg Magyarország minden négyzetméterét és minden becsületes magyar embert ki nem szabadít az eladósodottságból. "Addig nem nyugszunk, amíg az államadósság és az adósság elleni harcunkat, szabadságharcunkat meg nem nyerjük" - közölte.

Matolcsy György szerint ugyanis annak az államnak, amelynek akkora adóssága van, mint Magyarországnak, minden polgára szegény. Aki pedig adós, az nem lehet szabad ember, az kiszolgáltatott, megalázott, fogoly, foglya az adósságnak, a bankároknak, "úgy kell élnie, ahogy a hitelezői diktálják" - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország minden baja, "ami nem magántermészetű", elsősorban az eladósodottságból fakad.

Felidézte, hogy az 1970-es, 1980-as években egyszer már felhalmozódott egy nagy mértékű adósság Magyarországon, a rendszerváltáskor, az ellenzéki kerekasztal idején azonban létrejött egy megállapodás, miszerint többet nem fordulhat elő jóléti célú eladósodás. 2002-ben, az első Orbán-kormány ciklusának végén - folytatta a miniszter - 52 százalékra csökkent a GDP-hez viszonyított államadósság mértéke, 2002 után azonban "váratlan fordulat" történt, a baloldali kormányok ugyanis felrúgták az említett egyezséget, és nyakló nélkül kezdtek el hiteleket felvenni. Ez tette tönkre Magyarországot, a 2008-as válság pedig tovább súlyosbította a helyzetet, s így az államadósság végül 82 százalékra ugrott fel - fejtette ki.

Az eladósodás okát firtatva beszédében úgy fogalmazott: "ezzel az akkori baloldali kormányok szavazatokat vásároltak, népszerűséget vásároltak, lelkeket vásároltak". A felvett kölcsönt, azt az "irdatlan mennyiségű hitelt" azonban nem a gazdaság teljesítményének élénkítésére, nem munkahelyteremtésre, családtámogatásra vagy béremelésre fordították a 2002-2010 közötti kabinetek, a pénz ugyanis "a bankok, a pénzügyi befektetők, a pénzpiaci spekulánsok zsebébe került" - mondta Matolcsy György.

A tárcavezető szerint a csőd széléről a második Orbán-kormány rántotta vissza az országot, megkezdve az államadósság csökkentését, és ma már végre "nem nyújtózunk a takarón túl, ahol már a fagy és a hideg van". Ha azonban nem történt volna politikai fordulat 2010-ben, Görögország sorsára jutott volna Magyarország - tette hozzá.

Kijelentette azt is: a jelenlegi kabinet nem hajlandó csökkenteni a nyugdíjakat, a béreket, a családtámogatásokat, ezért viszont "szálka vagyunk" a bankok, a nemzetközi pénzpiac, a pénzügyi spekulánsok és az őket képviselő bürokraták, politikusok szemében, "ezért támadnak bennünket".

Matolcsy György összegzése Magyarországnak 2002 és 2010 között olyan kormányai voltak, amelyek a bankokat, a nagyvállalatokat képviselték. "Ők adósították el együtt Magyarországot" - mondta.

Olvasóink írták

 • 18. háté 2012. november 06. 23:20
  „Matolcsy: aki adós, az fogoly- nem is vagy olyan hülye!
  - a zs-fidesz-kdnp-mszp, tehát az egész eddigi hatalmi elit adós, fogoly, a magyar néppel szemben- hej, de szebben fog hangzani elítéltek, sorakozó! (-rabnak kevesek vagytok.)”
 • 17. kenderice 2012. november 06. 22:12
  „Matolcsy lehetne már fogoly az elmebeteg vezérével együtt! Bár ami késik az nem múlik!”
 • 16. machers 2012. november 06. 21:26
  „13.Dwatson 2012.11.06. 21:00
  Tegyük hozzá pl. ezt is:
  http://www.vg.hu/penzugy/befektetes/ketmilliard-dollaros-magyar-kotvenykibocsatas-303910
  http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/meg_7_milliard_forintnyi_kotvenyt_eladott_delutan_az_akk.175066.html
  A rabság folytatódik?
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/akk_az_imf-paktum_elott_nincs_kotvenykibocsatas.529148.html”
 • 15. vikri 2012. november 06. 21:22
  „Tb! Örülök, hogy legalább TE elismered a magyar kormány által végzett mostani MEGSZORÍTÁSOK TÉNYÉT. (ld. 7. beírás utolsó mondat) - ez is azt mutatja, hogy "ezek" ott folytatják, ahol "azok" annak idején abbahagyták... Csak "azok" legalább bevallották és kiszámítható (gazdaság)politikát csináltak.
  Miért is dicsérte a német riportjában Orbán természetesen a sajátja mellett a Bajnai kormányt 2010-ben?

  Matolcsyról meg csak annyit, hogy egyszerűen nem normális... (Tudom, hogy már unalmas, de tényleg olyan, mint aki egyedül megy szemben az autópályán... Csak az a baj, hogy minket is visz magával...)”
 • 14. BJ.MÓVÁR 2012. november 06. 21:10
  „Matolcsy : a rendszerváltáskor, az ellenzéki kerekasztal idején azonban létrejött egy megállapodás, miszerint többet nem fordulhat elő jóléti célú eladósodás. Kérdés: Ki hatalmazta fel az ellenzéki /ugyanúgy párt,és KISZ-titkárokból álló/kerekasztalosokat,hogy egyezkedjenek az MSZMP-vel,vagyis saját magukkal?????????!!!!!!! És még ünnepelik magukat a gyalázatos rendszerváltás sikere miatt!!!! 1 TŐRŐL FAKADTAK párt.és KISZ iskolákban nevelkedtek, ezért tartunk itt 23 évvel a "dicső" rendszerváltásuk után !!!!!! A FIDESZ a szegényeket még szegényebbé,a gazdagokat még gazdagabbá akarja tenni ezt bebizonyították az elmúlt 2 és fél évben!!!!”
 • 13. Dwatson 2012. november 06. 21:00
  „"aki adós, az nem lehet szabad ember, az fogoly, "úgy kell élnie, ahogy a hitelezői diktálják".
  Diákhitel 1.
  Diákhitel 2.”
 • 12. Ambar 2012. november 06. 20:29
  „Szerintem aki adós az kiszolgáltatott, főleg ha az adósságot rosszul használja.De mégis inkább 9-10-11 %.on adósítja el magát a hatalom A 2.5%-os hitel nem kell neki.De igazán az lenne jó ha senkinek a hitele nem kellene.Na ezen a téren Matolcsy tette a legkevesebbet pedig neki ez lenne a feladata.Semmilyen erkölcsi alapja nincs megszólalni.Eltelt két év és a helyzet csak tovább romlott ,nem is kicsit.Mindez köszönhető ő és főnöke áldásos tevékenységének.Lehet visszafelé mutogatni ,de akkor lenne értelme ha olyan tenné aki valamit tett vagy tudna tenni.Hiteltelenek gyülekezete mindegy mit mond!Saját hazugságaikat már maguk sem hiszik el!”
 • 11. kokolorbi 2012. november 06. 16:37
  „7. Túrabakancs 2012.11.06. 15:12
  "de azt hiszem fognak koppanni egy esetleges szoclib újabb kormányzás idején."
  Az Isten őrizzen meg attól bennünket, hogy még egyszer ez a nemzetveszejtő szoclib kormányzás visszatérjen.
  100-szor egy nemzetmentő és megtartó diktatúra, mint ők.”
 • 10. kokolorbi 2012. november 06. 16:33
  „3. bozoeszter 2012.11.06. 13:15
  Jó reggelt kívánok. Eddig biztos hogy aludtál, jó hosszan és mélyen, ha csak most döbbensz rá, hogy modern kori rabszolgák vagyunk és hidd el, nem az utóbbi két évben lettünk azzá! Sőt azt se vetted észre, eddig, hogy nem csak ők szívják/szívták a "vérünket".”
 • 9. okostojas007 2012. november 06. 16:28
  „te bakancsos huszár
  no problem , no problem... százszor leírod már el is hiszed...
  de !!! az államadósságot növelve te is kölcsön adtál 11 % - ra szeretett hazádnak...
  a szabadságharc értelme meg az lesz - <moderálva>unk fizetni a hitelezőknek..
  én támogatom ! de ha te ezért majd felkötöd magad , akkor szóljál mert azt még megnézem és ne csak a károgó varjak lássák produkciódat....”
 • 8. Joebacsi70 2012. november 06. 15:35
  „7. Túrabakancs 2012.11.06. 15:12
  "Lehet bírálni Matolcsyt a gazdaságpolitikai manővereiért" - teljesen egyetértek.
  Néha álmodozó "csendesőrült", néha kissé túl sok cuccot használó betépett drogos, de közgaszdászként nagyon gyenge. Pechünkre Viktor pont a gazdaságot bízta rá.
  "Nincsen eladósodottság, nincsenek problémák. Ennyi. " Rendben, ha frázisokra van szükséged. Világbéke, természet védelme, ivóvízkészletünk megóvása, Föld kizsákmányolásának megakadályozása, szeretet, stb.
  "Más országokban sokkal súlyosabb megszorítások vannak, nem tudom hogy az itt károgók
  melyik bolygón élnek, de azt hiszem fognak koppanni egy esetleges szoclib újabb kormányzás idején."
  Megint a szokásos fideszes tempó és nem értitek a bukás okát. Nem csodát várt itt a többség (én amúgy sem, mert ismerem a fideszes módit). Ésszerű és egyszerű kormányzást. A kevés ígéret betartását. 2/3 birtokában meglépni az egyszerűsítéseket, leépítéseket, racionalizálást. Erre mit kaptunk ? Inkább nem sorolom fel, mert már saját magam is unom. Maradt a nagyképűség, a fennhéjázás, a cinizmus, a lenézés.
  Szerénység kellene, egy kicsivel több alázat...és jóval kevesebb közpénz lenyúlás és elherdálás.
  Mennybe mehettek volna, 100 évre maradhattak volna helyükön, a nép akaratából. Erre ők biztos ami biztos alapon a bebetonozással kezdték. A közterületek és közintézmények átnevezésével folytatták és a stadionépítééssel remélhetőleg be is fejezik pályafutásukat.
  Egy nagy, nemzeti, közös celláról álmodozom.”
 • 7. Túrabakancs 2012. november 06. 15:12
  „Lehet bírálni Matolcsyt a gazdaságpolitikai manővereiért, de amit leírt az adóssággal
  kapcsolatban és ami mögötte van, az teljesen igaz!!! Nincsen eladósodottság, nincsenek
  problémák. Ennyi. Én olvastam a teljes beszédét ezzel kapcsolatban, minden szava
  igaz. Ismétlem: szigorúan az eladósodottságok tartalmát és jelentőségüket értve ez alatt.
  Más országokban sokkal súlyosabb megszorítások vannak, nem tudom hogy az itt károgók
  melyik bolygón élnek, de azt hiszem fognak koppanni egy esetleges szoclib újabb kormányzás idején.”
 • 6. okostojas007 2012. november 06. 15:01
  „ez is bekulázott a november 7 - tők előre ....”
 • 5. _Zoli_ 2012. november 06. 14:58
  „Márt megint hazudik!
  Pl:
  Matolcsy és bandája nagyon sok embernek tartozik a választási ígéreteikkel (nem sorolnám fel). Nagyon sok ember került miatta is rosszabb helyzetbe! Közben mást ígért! Tehát adós! Mégis szabad ember nem "fogoly"!”
 • 4. zsír.a.buli? 2012. november 06. 14:31
  „akkor én még 13 évig fogoly vagyok. bár nem érzem magam annak, örülök hogy van fedél a fejem felett. a részleteket meg fizetem, mert bevállaltam. így is boldog az életem, nem dőlök a kardomba naponta kétszer mert lakáshitelem van.”
 • 3. bozoeszter 2012. november 06. 13:15
  „Matólcsy menj már a <moderálva>!!Ez alatt a két év alatt nem foglyok vagyunk hanem rabszólgák!Meddig szívjátok még a vérünket férgek.!!”
 • 2. háté 2012. november 06. 13:01
  „Több ezer forintunkba kerül Matolcsy hazugsága.
  Ma kaptam levelet a banktól, hogy a kormány által bevezetett adót, a bank áthárítja rám,- készpénzfelvétel tranzakciós illetéke-0,3%, az utalások illetéke 0,2%-kal növeli!
  Köszönöm zs- fidesz-kdnp cionista kormány!
  Ez az élőlény mindig hazudik, igaz mind!”
 • 1. háté 2012. november 06. 11:41
  „Matolcsi nyakig benne van az eladósodásunkban, -nem most kezdte, komcsi a "javából"
  - nevezett és bandája zorbánnal az élen, teljesen tönkre teszi hazánkat, átjátszva az idegen uzsorás érdekeknek!

  ,,Tudod, fiam, Ferenc József idejében volt a legjobb a parasztemberek sorsa, 30 kiló gabonát kellett adóként fizetni egy hold föld után. Horthy idejében ez a tétel már egy mázsára emelkedett, de ezt még könnyedén kigazdálkodta a földműves, hanem aztán jött Rákosi, aki lesöpörte még a padlást is, de a dolgos és ügyes gazda még akkor is eltartotta a családját, de az a bitang Kádár, jól jegyezd meg, fiam, elvette a földet, elvette a megélhetést."
  A komcsikádár, - na kik is a komcsik? - a szamaritánusok, kufárok, vámosok, a ´kiválasztottak´!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós jogot sértett a magyar bírák nyugdíjazása

A kormány tudomásul veszi az Európai Bíróság ítéletét. Tovább olvasom