Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Matolcsy adócsomagja már csak az igenre vár

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta pénteken az Országgyűlésnek az egyes adótörvényeket módosító javaslatot. A javaslat tartalmazza, hogy az áfa általános kulcsa 27 százalékra emelkedik január 1-jével.
A pénztárgépeket február 29-ig kell átállíttatni, addig kézzel írt számla és nyugta pótolja a gépit. Az önkormányzat települési adót vethet ki, de ez nem állapítható meg törvényben szabályozott közteher tárgyára, így jövedelemre, adózás előtti eredményre és árbevételre.

Az önkormányzat által kivetett építmény- és telekadó nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének a 3 százalékát. A települési adó levonható lesz az iparűzési adóból.

A baleseti adó a népegészségügyi adó törvénybe került kiegészítésként, és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának 30 százalékaként a biztosítók szedik be.

A személyi jövedelemadó törvény egyik módosítása lehetővé teszi a lakását bérbeadónak azt, hogy a lakbérből levonja a más településen általa bérelt lakás bérét - feltéve, hogy a bérlet meghaladja a 90 napot.

Az összevont adóalapot az idén mindenkinek ki kell egészítenie 27 százalékkal. Jövőre az adóalap kiegészítést csak a 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelem után kell megfizetni, míg 2013-tól megszűnik a 27 százalékos adóalap kiegészítés.

Az szja-törvény felszámolja azt a nyereséget, amelyet - az indoklás szerint - magánszemélyek azzal értek el, hogy termőföldet vásároltak olcsón, majd ezt átminősíttették, és telekként adták el. A szokásos hozam felett már a teljes eladási árra szjá-t kell fizetni. A szokásos hozam pedig úgy számítható ki, hogy az átruházáskor a forgalmi értékből levonható költségek 0,3 százalékát meg kell szorozni a tulajdonban tartás napjainak a számával. Levonható költség például a beruházás, illetve az átruházás költsége.

A cafeteria juttatást is újraszabja az szja módosító javaslata. Így például a meleg étkezésre használható utalvány havi 5 ezer forintig számít béren kívüli juttatásnak. Ugyanakkor a vendéglátó kártyával igénybe vett meleg étkezés - ideértve az üzemi konyhát is - évi 150 ezer forintig számít béren kívüli juttatásnak.

Az EKHO törvény annyiban módosul, hogy az így adózók körét az új nomenklatúra szerint sorolja át a módosítás, de - az indoklás szerint - érdemben nem változik a személyi kör. A magyarázó szabályok idesorolják a szakképzett edzőket, a hivatásos sportolókat és a sportvezetőket is.

Az autók átírási illetéke gyökeresen átalakul. Jelenleg henger-köbcentiméterenként 18 forint az illeték, amely 1.890 köbcenti után ugrik 24 forintra. Az illetéktörvény módosítása a motor teljesítményétől és a kocsi korától teszi függővé az illetéket. Például jelenleg egy 6 éves 1.300 köbcentiméteres 80 kilowatt teljesítményű kocsi átírási illetéke 23.400 forint, januártól viszont 48.000 forint lesz.

A bírósági illetékek is változnak. A peres eljárás illetéke ugyan 6 százalék, de legalább 10 ezer forint marad, viszont a felső határ 900 ezer forintról 1,5 millióra emelkedik.

A gépjárműadó is átalakul, a köbcentihez kötött adómérték a kilowatthoz és a környezetvédelmi osztályhoz kötődik. Az adót jövőre csak a magánszemélyek fizethetik negyedéves bontásban, a cégek január 20-ig, a teljes éves adót kötelesek megfizetni.

A népegészségügyi termékadó törvénybe bekerült a cukrot tartalmazó sör is, amelynek literenként 20 forint lesz az adója. A korábbi termékek közül csak az energiaital literenkénti 250 forintos adója nem változik. Az üdítőitalé literenként 5-ről 7 forintra, a süteményé kilogrammonként 100-ról 150 forintra a sós snacké és az ételízesítő pedig 200-ről 250 forintra emelkedik.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. gjozsi88 2011. október 18. 20:34
  „rommel!
  Nézd meg még egyszer!
  Ezt load már egyszer ajánlotta neked, mikor felére csökkent adósságról beszéltél.....igaz azóta az oldalt nem látogattad!”
 • 46. machers 2011. október 17. 19:37
  „45. rommel 2011.10.16. 22:11
  Kemény legyél, mint a kád széle! Cáfold csípőből! Fideszes adatok is jók lesznek!”
 • 45. rommel 2011. október 16. 22:11
  „józsi
  MÁR MEGINT TÚLZOL !!!
  CSÚSZTATÁS NÉLKÜL NEM MEGY ????”
 • 44. gjozsi88 2011. október 16. 08:01
  „pancser!
  Load véleményéhez még annyit:
  A 3000 milliárdos magánpénztári vagyon eltapsolása után az adósság ugyan akkora, mint a Bajnaitól 2010 áprilisában átvették!
  Ez AAK adat, melynek vezetője már fideszes!”
 • 43. Losba 2011. október 16. 05:31
  „42
  ...ezt a kommentet kellene szétküldeni az emberek közé...ez a valóság”
 • 42. load 2011. október 15. 22:35
  „40. pancser
  "de a megszorításoktól akkor sem menekülünk ha más kormányoz."
  Igazad van, csak az nem mindegy, hogy mennyi a szabadulás ára.
  A Mi Reménységünk azzal az ígérettel került kormányra, hogy minden azonnal megváltozik, adót csökkentünk, a gazdaság meglódul, megszorításokról szó sem lehet, minél nagyobb a baj, annál jobban kell csökkenteni az adókat.
  Kétharmados szabad kezet kapott.
  Gyakorlatilag másfél éve azt tesz, amit akar. Leválthat bárkit, a saját mamelukját ültetheti akár a köztársasági elnök székébe is, a hatalma totális.
  Ezzel természetesen a felelőssége is korlátlan. Sokan megmondták, Kopits, Mellár, Csikán, Heim - a baloldali közgazdászokat meg sem említem - hogy amit Matolcsyval elterveztek az nem működik.
  Újabb, eddig nem hallott adókat kell jövőre fizetnünk. Baleseti adó, csipsz adó, az ingatlanok 3%-os éve adója, bújtatott tandíj a felsőoktatásban, és még sokan mások.
  A jelek szerint a gazdaságot jövőre sikerül negatív GDP növekedésbe kormányozni. A legjobb prognózis a kormányé (1,5%), de sok a tét a 0,5% és a negatív tartományokra.
  Mindeközben Orbán úgy viselkedik, mint a bolond cowboy. Sarkantyúzza, ostorozza, üti-vágja csont és bőr lovát, hogy eljusson Golden City-be, ahol gazdagság, nyugalom vár rá, de az arany város csak az ő képzeletében él.
  A ló, amelyik lassanként kidöglik alóla, az mi vagyunk.”
 • 41. tefegu 2011. október 15. 22:12
  „40. pancser!

  De akkor mondja ki, hogy megszorítást csinál, ne pedig hebegjen-habogjon össze vissza....
  Bajnaiék legalább megmondták, hogy megszorítás kell.”
 • 40. pancser 2011. október 15. 21:03
  „3!.poorman, poorman, ne túlozz! Az adósságot nem fizeti ki helyettünk senki. a gatyaszorítást nem is ők kezdték és az adóssághalmozást sem. csinálnak sok hülyeséget az igaz, de a megszorításoktól akkor sem menekülünk ha más kormányoz. A piros köd miért lenne jobb mint a narancszínű!”
 • 39. load 2011. október 15. 19:02
  „Félelmetes, hugy a következő évnek egy olyan költségvetéssel indulunk neki, amelyről még a fideszes Domonkos László által vezetett Állami Számvevőszék is kénytelen azt mondani, hogy azt "megalapozatlannak, szakmailag megítélhetetlennek és így komolyan sem vehetőnek" találta.

  http://www.parlament.hu/irom39/04365/04365-0003.pdf

  Életveszély egy ilyen költségvetéssel nekimenni a következő évnek akkor, amikor egyébként is kilencedikek vagyunk az ország kockázati rangsorban.
  Nem kellene már szólni Oszkónak, hogy szívességből rakjun össze egy reális, végrehajtható, kézben tartható költségvetést?”
 • 38. okostojas007 2011. október 15. 18:47
  „termékadó??
  már csak egy oxigént tartalmazó anyagért nem fizetünk ....
  csak a f......?”
 • 37. Losba 2011. október 15. 17:20
  „..ennek a moderálva kormánynak csak egy célja van, rabszolgává tenni a dolgozó embereket, éhbérért, azért, hogy ők és haverjaik dőzsölhessenek....adósságcsökkentés??..nem érdekel, fizessék vissza ők, vagy tárgyalják újra...különben is vicctor, lézer,stb..ugyanott ült az elmúlt 21 évben, mint most, miattuk is tartunk itt.”
 • 36. poorman 2011. október 15. 15:50
  „Új emberfajta van kialakulóban a Homo Fideszicus!
  Leírása:
  Magasságát nem ismerjük, mert egyenes derékkal még nem látta senki ezért pontos méretet sem lehetett venni róla.
  Alkalmazkodóképessége egyedi.
  A fenntről jövö utasításokat gondolkodás nélkül üdvözli, egyedüli üdvözítő megoldásnak tartja és lelkesen helyesel.
  Aki bírálni meri a vezérét, az mocskos kommunista, de legalábbis a haladás kerékkötője.
  Ájult tisztelettel tapsol az autodafékon(2 milliós szeánszok).
  Szemét narancsköd borítja, ami teljesen lehetetlenné teszi a tisztánlátását.
  Ő az aki gondolkodás nélkül feljelentené az apját-annyát, ha arra kerülne a sor.
  Pontos számukat nem ismerjük, állítólag 2/3-nyian vannak!

  Aki felismeri őket MENEKÜLJÖN!!!!!!!!”
 • 35. gjozsi88 2011. október 15. 15:42
  „pancser!
  Gyurcsány arról a böszmeségről beszét, amit a politikai elit 2006 elött csinált.....egyedül ő volt aki ezt látta és ő volt aki meg akarta változtatni!
  Az igazi böszmeség az volt, hogy nem engedték neki!”
 • 34. Köszörűs 2011. október 15. 15:38
  „És mégis !
  A legnagyobb hazugsága az volt a Fidesznek, mikor elhitették a zemberekkel, hogy Gyurcsány hazudott !”
 • 33. Sárkányfűárus 2011. október 15. 15:30
  „Utcára Magyar!!!!!!!!!!!!!!!!! Elég volt a dolgozó emberek kifosztásából!!!!! Vagyon elkobzás minden politikustól ....”
 • 32. pancser 2011. október 15. 15:27
  „Fiúk! Gyurcsány Ferkó sem ment a szomszédba némi hazugságért, holott tudta böszmeséget csinál, mégis csinálta.”
 • 31. dorombolok 2011. október 15. 11:56
  „Csak azért , hogy mindenki el tudjon igazodni a dolgok között . Ha valaki úgy érzi, a Fityesz intézkedéseiben nem érti a logikát, annak ajánljuk szeretettel a következő interneten terjedő Fidesz-magyar szótárat.

  -Amikor mi kordont bontunk, akkor az népnemzeti ellenállás, ha ti nyitjátok meg a tűzcsapot, szimpla dezertálás.
  -Amikor kivonulunk az ülésteremből, akkor az a hazugság elleni tiltakozás, ha a többiek nincsenek bent, akkor lógnak a munkahelyükről.
  -Amikor helyi lakosként lakhatási támogatást számolunk el, akkor az nekünk jár, ti pedig a piacon kérjetek számlát minden csomag retekről.
  -Amikor mi vásárolunk - hitelből - tőzsdén jegyzett részvényt, akkor az jól átgondolt befektetés, amikor a magánpénztárak tették, akkor eltapsolták a nyugdíjatokat.
  -Amikor módosítunk a nagy elosztó rendszereken, akkor az a ,,nem szokványos magyar út", ha mások próbálták, akkor ez népnyúzó megszorítás, ami nem vezet sehova.
  -Amikor a rend fő őre 48 évesen nyugállományba vonult, csak élt a szabályok adta lehetőséggel, ha a korábbi kollégái is így tennének, akkor élősködnek a nemzet nyakán.
  -Amikor a mi kutyánk kölykét érint hátrányosan egy szabályozás, akkor azt úgy módosítjuk, hogy rá ne vonatkozzon (lex Szász, lex Járai), ti pedig tetszettetek volna többen lenni.
  -Amikor nálunk az értékmérő az, hogy kinek mije van, akkor mindenki szánalmas, aki kevesebbet szerzett.
  -Amikor a Médiatanácsban kizárólag a mi embereink ülnek, akkor az egyensúly biztosított, mert "ők nem olyanok", ha ugyanezen szabályok alapján egyszer majd mások felügyelik a sajtószabadságot, akkor az mindjárt kommunista diktatúra.
  -Amikor népszavazást kezdeményeztünk, akkor a haza nem lehetett ellenzékben, ha mások is élnének ezzel az eszközzel, akkor a nép nem elég érett sorsának eldöntésére.
  -Amikor konzultációra hívjuk az embereket, akkor ,,hallgassuk meg egymást", ha nektek van véleményetek, keressétek a bohócügyi államtitkárt."
  -Ami néhány éve még a kormány hibája volt, ma már a világgazdasági folyamatok elkerülhetetlen következménye”
 • 30. makaay777 2011. október 15. 11:51
  „11.
  nézz utána számoknak :D
  Más indok nincs ezekre a lépésekre csak az elmúlt 8 év!
  a sok bal....sz meg ezt mind beveszi még mindig!”
 • 29. Köszörűs 2011. október 15. 11:09
  „Választás előtt:
  - Csökkentjük az adókat !
  Választás után:
  - Sose mondtuk, hogy adócsökkentés lesz ! Azt mondtuk: szeretnénk csökkenteni az adókat !
  Választás előtt:
  - Kivezetjük az országot a válságból !
  Választás után:
  - Az erdőből kivezető út éppen olyan hosszú lesz, mint amilyen hosszú volt befelé !
  Választás előtt:
  - Egy millió munkahelyet teremtünk !
  Választás után:
  - Akkor tudjuk megvalósítani, ha legalább tíz évig mi kormányozhatunk !
  <moderálva>”
 • 28. józanparaszt 2011. október 15. 10:38
  „14: nem tudom hanyas évjárat vagy, én lassan 50felé baktatok, és régen még én is gondolkodtam. most azt kell mondjam ez a "remélem a gyerekeimnek ettöl jobb lesz" duma sajnos önámítás! NEM LETT/LESZ JOBB ! amíg a politikusok számonkérhetetlenek nem lesz jobb, csak hülyítik a köznépet mindenféle süket dumával ész mesterségesen tartott káosszal!!”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés: ˝Rózsahimlőt kapott a magyar felsőoktatás˝

Demonstrációt tartott a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karának hallgatói önkormányzata pénteken… Tovább olvasom