Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Matolcsy: a kormány a költségvetési tartalékból finanszírozza a felsőoktatási változásokat

A kormánynak 20-30 milliárd forintnyi többletforrást kell biztosítania felsőoktatásnak a legutóbbi változások finanszírozásához, s ezt a 100 milliárd forintos rendkívüli intézkedési tartalékból fizetheti az állam - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a HírTV Bruttó című műsorában pénteken.
Csütörtökön Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára még azt közölte, hogy a 24 milliárd forintos többlettámogatás - legalább részben - a költségvetés már meglévő előirányzatainak felsőoktatási célú felhasználásával (átcsoportosításával) biztosítható.

A miniszter a pénteki interjúban kiemelte: az NGM megvizsgálta az "új, továbbra is ingyenes, erősebb felelősséggel működő rendszer" többletköltségeit, és ezek a jövő évi költségvetés 400 plusz 100 milliárd forintos tartalékai mellett nagyon könnyen kigazdálkodhatóak. Hozzátette: öt, tíz, tizenöt éven belül sokkal többet hoz vissza az országnak ez a felsőoktatás, így bőségesen megéri.

Matolcsy György beszélt arról is, hogy jövőre elindul a növekedési ciklus, az a szakasz, amikor "évről évre jobban élhetünk". Rámutatott: most minden lépés abba az irányba megy, hogy nőjön a fogyasztás, a beruházás és a munkahelyteremtés.

"Jönnek a jobb idők" - fogalmazott.

Kifejtette: a kormány lezárt egy szakaszt, amelyben szavai szerint egy kaotikus, a csőd szélén táncoló államháztartást hoztak rendbe. Fordulnak a dolgok, fogalmazott, hozzátéve, hogy egyre többen nem fekete bárányt látnak az országban, hanem "fehéredő, de talán még nem teljesen makulátlan bárányt". Azt látják, hogy bizakodó a magyar gazdaságpolitika, és egyre többen fektetnek be ebbe a sikerbe - tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter gratulált a monetáris tanácsnak a kamatcsökkentésekhez, amely véleménye szerint az első jele annak, hogy felépüljön a stratégiai együttműködés a kormány és a jegybank között. Hangsúlyozta: a 2008-as válság utáni új világban egyetlen olyan kormány sem lehet sikeres, amelyet nem támogat a saját nemzeti jegybankja.

Matolcsy György hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy a jegybank megőrizze függetlenségét, de ugyanolyan fontos, hogy szövetséget kössön a kormánnyal, hiszen a növekedés beindítása, a foglalkoztatás bővítése és az infláció féken tartása közös cél.

"Sem a kormány, sem a jegybank e háromból nem emelhet egyet a másik kettő fölé" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: ennek az együttműködésnek a keretében a Magyar Nemzeti Bank olyan eszközökkel élhet, "amelyekkel minden okos jegybank él már (...) a válság után, a válságból való kilábalás érdekében". Megismételte korábbi kijelentését, amely szerint 12-16 olyan eszközt alkalmaznak nyugati jegybankok, amelyek úgy erősítik a gazdaságot, hogy közben nem engedik elfutni az inflációt.

A Bankszövetséggel való együttműködéssel kapcsolatosan elmondta: a hitelezés beindítása érdekében jövőre szövetség jön létre a magyar bankrendszer, a magyar kormány és a jegybank között. Megfogalmazása szerint "családias együttműködés lehet", ahol a magyar bankrendszer nem 13-14 százalékos kamatszinten hitelez, mert - jegyezte meg - nincs olyan program, ami ekkora megtérülési szintet kitermel.

A kormány azt szeretné elérni, hogy a bankok sokkal jobb kamatszinttel, sokkal inkább az európai uniós projektekhez kapcsolódóan hitelezzenek - fűzte hozzá.

A távközlési szektor különadójáról szóló európai bírósági eljárásról Matolcsy György azt mondta: sokfajta elemzés és kimenetel lehet ebben az ügyben, ahogy más kötelezettségszegési eljárás esetén is.
"Úgy gondoljuk, hogy nekünk van igazunk, és ezt a bírósági szakaszban meg is nyerjük" - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 5. load 2012. december 25. 14:10
  „Ezt megelőzően a kormány a közoktatástól (is) elvont pénzekből töltötte fel a költségvetési tartalékot.
  Tündér Gyuri megint eltalálta a szarva között a tőgyét.
  Bravó Gyuri, jó vagy Gyuri!”
 • 4. Valaki 2012. december 23. 10:07
  „Köszönjük Gyuri! Jó vagy Gyuri!! :)))”
 • 3. embertelen 2012. december 22. 21:33
  „Mi a manó,<moderálva> még tartalékot is talált? Szerintem hazudik, mint a főnöke. Matolcsy ötletein már a vérbeli fideszes barátaim is csak röhögnek!”
 • 2. load 2012. december 22. 17:05
  „"A kormány azt szeretné elérni, hogy a bankok sokkal jobb kamatszinttel, sokkal inkább az európai uniós projektekhez kapcsolódóan hitelezzenek - fűzte hozzá." (Matolcsy Úr).
  Kedves Matolcsy úr!
  Az EU-s projekteket nem a bankok finanszírozzák, hanem a befizető országok költségvetése és a befektetők.
  Ha a kamatszint - a kívánalmai szerint - jobb (alacsonyabb), akkor nincs pénz.
  A világgazdaság nem az árvaházak finanszírozásának színvonalán működik.
  A szabadságharcosokkal szemben, biztosan nem.”
 • 1. ISU 2012. december 21. 22:20
  „"Azt látják, hogy bizakodó a magyar gazdaságpolitika, és egyre többen fektetnek be ebbe a sikerbe ...."

  Akkor sem hinném, ha a szemembe mondaná, mert már annyit hazudtak.Most meg úgy látszik már a látásuk is romlik.Milyen sikerről beszélnek ?
  Ami még nem következett be, az nem siker, esetleg terv lehet !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölte édesanyját egy kaposvári férfi

Családi veszekedés közben megszúrta édesanyját egy férfi Kaposváron; az asszony életét vesztette, a fia elmenekült. Tovább olvasom