Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Matolcsy: 70 százalék alá csökken az államadósság

Nagyszabású strukturális reformokba kezdett Magyarország, amelyek révén a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság 70 százalék alá csökken a következő években, 2014 végéig pedig 300 ezer új munkahelyet jöhet létre - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Olli Rehnnek, az Európai Bizottság (EB) gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosának.

A február 1-jén kelt levél szerint Matolcsy üdvözli, hogy az EB arra a következtetésre jutott a magyar gazdaságpolitika tanulmányozása során, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány az idén 3 százalék alá csökkenhet, és az országgal szemben indított túlzott deficiteljárás kezdete óta akár többletbe is fordulhat az egyenleg.

A miniszter Olli Rehn január 14-én kelt levelére válaszolt, amely ugyancsak megjelent a kormányzati portálon.

A bizottsági tag ebben egyebek között kifejti, hogy államháztartási többlet keletkezhet az idén, ez azonban nem fenntartható intézkedések hatására áll elő, és az államadósság is csak átmenetileg csökkenhet 2011-ben.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. load 2011. február 08. 22:35
  „90. antikomcsi
  Úgy érzem, hogy nem értettél meg.
  Az ajánlott linket sem olvastad el.
  Ennél világosabban képtelen vagyok megmagyarázni.”
 • 90. antikomcsi 2011. február 08. 17:59
  „Minimálbéremelés valóban többletköltséget jelentene a vállalkozásoknak, de máshol kaphatnak cserében adó vagy járulékkönnyítést. Mivel a minimálbér nevetségesen alacsony, nem lehet belőle tisztességesen megélni, az adóterhe minimális ( tehát semmilyen adócsökkentés nem jelentene érzékelhető minimálbéremelkedést ), csak adminisztratív minimálbéremelés, mondjuk 100 000Ft, jelenthet megoldást a minimálbéresek problémáira. Egyébként a multik is előszeretettel alkalmaznak minimálbéreseket, csak kölcsönzött munkaerő formájában. A minimálbérnél a cél: legyen jóval több mint a segély, megérje dolgozni és tisztességesen meg lehessen belőle élni.
  A 2001, 2002-es fideszes jelentős minimálbéremelés nem jelentette a munkanélküliség növekedését, viszont a foglalkoztatás szerkezete pl. textílipar átalakult. Sztem nem lehet cél, hogy minimálbéres foglalkoztatásra épüljön a magyar gazdaság.
  MSZP: Valóban Bajnai lenne számukra az ideális választás, Orbán szempontjából a nagy kihívás, de nincs MSZP háttere és a törzsszavazók szempontjából sem tudom mennyire elfogadható. Abban sem vagyok biztos, hogy elkötelezett baloldali. Sztem az lenne a fontos, hogy bizonyos nemzet és gazdaságstratégiai célokban legyen kiegyezés és ne álljon feje tetejére a világ minden kormányváltásnál. Erre Szili, Bajnai és talán Mesterházy is hajlandó. Gyurcsány az MSZP halálát jelentené, bár lehet így is kettészakítja a pártot.
  A MANYUP pénz valóban egyszeri bevétel, viszont a nyugdíjpénzek átutalásának megszűnésével, marad minden az állami kasszában, kiadáscsökkenést is jelent. Ez nagyon pozitív. Sztem a bankadó tuti marad, sőt a multiadó se fog megszűnni, pont nem a választások előtt. Persze szükség van további átalakításokra, de erre is van a kormányban hajlandóság. Az államadósság legmagasabb szintjének alkotmányban rögzítése is fontos és előremutató. Plusz az idei 250milliárd forintos vésztartalék képzés. Sztem a kormány új és szokatlan módszerekkel, de felelős gazdaságpolitikát folytat. Ezek a különadók csak néhány szektort érintenek ( elsősorban azokat, ahol külföldi tulajdonú cégek extraprofitot értek el ), a gazdaság egyéb szektoraiban ( pl. termelő ipar ) adócsökkentés volt, sőt állami támogatással épül pl. az Audi beruházás. Ezt a szektort támogatni fontos és nem a bankszektort nem a tescot. :)) Ott nagy a verseny, nagy a nyereség, be fogják nyelni, bár minimális áthárítás lesz, de még mindig jobb, mintha ( ahogy korábban ) mi ( a nép ) viselnénk minden terhet.”
 • 89. load 2011. február 08. 10:48
  „88. load
  Itt egy témába vágó cikk a Világ Gazdaságból:
  http://www.vg.hu/velemeny/a-minimalber-emeles-hatasa-tomeges-csod-es-munkanelkuliseg-102500”
 • 88. load 2011. február 08. 09:55
  „87. antikomcsi
  A minimálbéres játék nagyon veszélyes.
  A minimálbéres foglalkoztatás általában nem jellemző a közalkalmazottakra és a multiknál is elég ritka. Ahol viszont nagyon elterjedt, az a kis és középvállalkozások, amelyek adó és járulék terheit csökkenteni kellene.
  A minimálbéremelés viszont ennek éppen az ellenkezőjét hozná. Megnőne egyrészt a kifizetendő bér (78.000-ről 100.000-re) és az ehhez kapcsolódó adó és járulék terhek.
  Mivel az emelkedő bér és közterhei emelkedő költséget jelentenek a vállalkozásoknak, a vállalkozások versenyképessége leromlik és áremelésre kényszerülnek, amit viszont a piac nagy valószínűséggel nem fogadna el.
  Ilyen esetben egy valamit tesznek. Jön az elbocsájtás.
  A Fidesz 2001-2002 évi minimálbér emelései indították el a magyar textil és bőripar felszámolódását, valamint az összeszerelő multik továbbállását keletre, Ukrajnába, Romániába, Kínába.
  Ha valakinek a munkaereje (szaktudása, ügyessége, szorgalma) nem ér meg 78 ezer forint + járulékait, akkor az, nem fog munkát kapni.
  100 ezer forint esetén ez a kör értelemszerűen kibővül.
  A növekvő minimálbér tehát növeli a munkanélküliséget, növeli az inflációt (fedezet nélküli bér kiáramlás) és csökkenti a versenyképességet. A szociális gondokat a szociálpolitikán és nem a bérpolitikán belül kell megoldani!
  Így tessék nézni ezt a kérdést!
  Szili és Mesterházy súlytalan (lásd eddigi ellenzéki teljesítményüket), Szanyi faragatlan és fantáziátlan. Az MSZP-nek meg kellene szabadulni az összes érinthetetlen őstuloktól (Zuchman, Jánosi, Szili, Gyurcsány ...stb) és nyitni a fiatalok felé. Csak nincs aki ezt levezényelné és nem végrehajtható egy cikluson belül. Bajnai talán alkalmas lenne, de ő nem akar pártpolitikus lenni.
  Ha a szerkezeti (kiadás csökkentő reformok elmaradnak és a gazdaság mégsem indul be (4-6% növekedés), akkor hiába csökken most 10%-al az adóság állomány, a hiány újratermelődik.
  Orbánnak át kellene gondolni az eddig ellenzett gyurcsányi reformokat!
  Nincs több manyup pénz és a válságadók sem lehetnek megoldás évtizedekre, mert tudjuk - Orbán mondta - a magas adók tönkreteszik a gazdaságot.”
 • 87. antikomcsi 2011. február 07. 21:02
  „load
  A minimálbért, ha nem letolt gatyával állunk a nagyvilágban, drasztikusan legalább 100 000Ft-ra kell emelni. Erre sztem a Fideszben van szándék, anno egy ciklus alatt a duplájára emelték a minimálbért.
  Szili nem tudom. Csak annyit írtam, hogy ő kész lenne egy jobb/bal kiegyezésre bizonyos minimális célok/prioritások meghatározásában az ország érdekében. Kben sztem Mesterházyban is lenne hajlandóság ( ilyen volt korábban a Horn vezette MSZP-vel, sőt még Megyo alatt is ), de ő most ahogy írtam nem teheti. Gyurcsány a hátába vágná a kést. Itt sztem lassan vmi lesz, Gyurcsi robbantani fog az MSZP-n belül.
  Államadósság. A GDP viszonylatában Horn is és Orbán is csökkentette. Ez Horn érdeme is, bár ő az IMF ajánlásaival, a "mi vérünket szívva". :)) Ezt az elfogadható államadóssági szintet qrta el Megyo-Gyurcsány 80% fölé, MEGDUPLÁZTA!!! A 2002 végi 9milliárdos államadósságban már Megyo is vastagon benne van, Horn, Orbán alatt csökkent!! A MANYUP államosításában az a biznisz, hogy 10%-al csökkenteni fogjuk az államadósságot, csökkenek a kamatok, csökken az országkockázat.”
 • 86. load 2011. február 06. 19:33
  „73. antikomcsi
  A minimálbéresek nettó keresete az adójóváírással sem követi az inflációt.”
 • 85. load 2011. február 06. 19:31
  „60. antikomcsi
  Szili egy fantáziátlan senki.
  A népszerűsége az opportunizmusából táplálkozott.
  Soha nem ütközött senkivel.
  Az általa alapított Szövetség a Jövőért Mozgalomnak magyjából a családja és a baráti köre a támogatói.
  Mikor elveszítette a polgármesteri választást Páva Zsolttal szemben megszűnt tényezőnek lenni.
  Rá, mint alternatívára számítani nagy-nagy naívság.”
 • 84. load 2011. február 06. 19:20
  „59. antikomcsi
  "Az első Orbán kormány stabilizálta a gazdaságot és elindultunk csökkenő adósságállománnyal felfelé."
  Az első Orbán kormány alatt az adósság állomány (költségvetés) a 6.165,8 milliárdról 9.224,4 milliárdra nőtt.
  Hol itt a csökkenés?”
 • 83. load 2011. február 06. 19:14
  „56. zeta62
  De iagaz.
  A szám ugyanis a költségvetés nettó adósságára vonatkozik.”
 • 82. load 2011. február 06. 19:12
  „55. antikomcsi
  "Tudod miért kellett ezt a sok államkötvényt kibocsátani?? Mert évi 160 milliárdot átutalt az állam a MANYUP-ba. Ha nem utalja át nem kell kibocsátani és nem kell rá nekik kamatot fizetni."
  Ezzel az állam nem tett mást, mint a saját nyugdíjasainak fizette a kamat felárat.
  Ezután a külföldi kötvény vásárló nyugdíj alapoknak fogja.
  Gondolod, hogy ez a jó taktika?”
 • 81. load 2011. február 06. 19:05
  „52. antikomcsi
  "A több gyerek hosszú távon segíthet a nyugdíjrendszeren ha állami, ha magán. "
  A több gyerek csak viszi a pénzt az adórendszerből, legalább húsz éven át.
  A családi adókedvezmény okán.
  Ebből rövid távú bevételt ne remélj, pedig Orbánéknak erre lenne szükségük.
  Lehetőleg 1-2 éven belül.”
 • 80. load 2011. február 06. 18:59
  „49. antikomcsi
  "2002-ben 52%-os csökkenő volt az államadósság, "
  Igen, a GDP arányában mérve.
  De akkor Horn Gyulát és Bokrost is dícsérni kellene, mert 1994 és 98 között a 86%-ról 61-re csökkent az adósság állomány.
  A GDP arányában.”
 • 79. load 2011. február 06. 18:36
  „78. antikomcsi
  Miért nem most, ha ennyire haszontalan és káros?
  Ja, hogy a különbségre szüksége van a költségvetésnek?
  Nagyjából Bajnai is ezért vezette be. Csak akkor a Fidesz hevesen kritizálta ezért.”
 • 78. antikomcsi 2011. február 06. 17:46
  „load

  Orbán törli el a szuperbruttót. Jövőre a felét, 2013-ra pedig végképp megszünteti.
  Azért nem egyszerre, mert az MSZP szakértelem a csőd szélére sodorta az országot.”
 • 77. paci13 2011. február 06. 17:08
  „61.
  Gratulálok, jót nevettem, megédesítette a délutánomat.
  Még sok ilyen szellemes hozzászólást kívánok...”
 • 76. load 2011. február 06. 15:31
  „35. Csetneky
  "3. Ki is vezette be a remek szuperbruttót? Lehet találgatni: a, Franco Elquró, b, Libajnai, c, D 209-es
  Végülis, mindegy, egykutya."
  No, de ki hagyta meg?
  El lehetett volna törölni egy képviselői indítvánnyal, hiszen megan hozzá a 2/3-ad, de nagyobb arccal lehet kommunikálni a 16%-os SZJA-t, ami a szuperbruttóval együtt valójában 21%.”
 • 75. load 2011. február 06. 14:38
  „10. Túrabakancs
  "...viszont egyelőre nincsen más megoldás a bajok rendezésére."
  Eddig nem ez volt a kommunikáció.
  Még a választások után is az volt a mantra, hogy csökkenteni kell az adókat és szó nem lehet megszorításról, mert az tönkreteszi az országot.
  Tavaly június 1-től csökkentették az adókat, de azon kívül, hogy egy 600 milliárdos hiány keletkezett a költségvetésben, nem történt semmi.
  A költségvetés kiegyensúlyozása érdekében jött a válságadó és a magán nyugdíjpénztári vagyon költségvetésbe irányítása.
  A bevételek növelése.
  Kiadás csökkentés sehol. Majd talán február végén.”
 • 74. load 2011. február 06. 14:21
  „9. Túrabakancs
  "Nyugdíjfronton az történt, hogy az egyik helyről a másikba
  pumpálták az emberek pénzét, emiatt az nem lopás, max. hátránnyal
  járó intézkedés."
  Bájos kis megfogalmazása annak, hogy ki..sznak veled.
  Ha ezek után a rabló viszi a táskádat a pénztárcáddal együtt, vedd úgy, hogy mindez csak egy "hátránnyal járó intézkedés".”
 • 73. antikomcsi 2011. február 06. 09:51
  „Jandex

  Rosszul tudod nem így van. A minimálbér nem csökkent, az adójóváírásoknak köszönhetően 4% SZJA terheli.”
 • 72. Jandex 2011. február 05. 19:42
  „71. antikomcsi 2011.02.05. 17:42
  Szólj ha rosszul tudom,eddig kézhez kaptak 73.500Ft-ot arra nyomtak rá 16% szja-t,nem?/emeltek nekik kb 3-4 ezret,hogy 63ezret kézhez kapjanak.Nem így van,Én nemtom!/”
91 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnaptól büntetik a BKV-megállókban dohányzókat

Vasárnaptól már büntetik a BKV-megállókban dohányzókat; a BKV addig mintegy ötezer figyelmeztető táblát helyez ki. Tovább olvasom