Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Mától látható a mozikban A herceg haladéka című film

A héten tartják Tímár Péter legújabb filmjének, A herceg haladékának országos premierjét: Kulka János, Gáspár Tibor, Pogány Judit és Lázár Kati mellett az alkotás főszereplője a szegedi Szabó Gabi. Az elsőfilmes művésznő ezoterikus utazásnak, izgalmas lelki és szellemi kalandnak nevezte a 2006-os év első bemutatóját.
Jelenet a filmből: Kulka János és Szabó Gabi
– Eddig színházi és tévés szerepekben láthatta a közönség, most azonban elsőfilmesként megkapta Tímár Péter A herceg haladéka című legújabb filmjében a főszerepet. Hogyan találta meg ez a feladat?

– Közel két éve találkoztam Tímár Péterrel, és egy másik film kapcsán az élet nagy kérdéseiről hosszasan beszélgettünk, majd elváltunk. Tavaly tavasszal pedig Veszprémben a Nem félünk a farkastól premierjére készültem éppen, amikor felhívott, és megkérdezte, hogy május végén el tudnám-e kezdeni a forgatást, ugyanis a főszerepet, Alidát osztaná rám. Nagyon örültem a felkérésnek, jó időben talált meg ez a feladat: már egy ideje kifejezetten a mélyebb, fontos kérdéseket taglaló szerepek és történetek érdekelnek. Ez a film pedig éppen ilyen.

– Ki és milyen ez az Alida?
– Egy korombeli asszony: nem titok, 37 éves vagyok. A figura egy nagyon sikeres, mondhatni karrierista, élni szerető nő, aki hajdanán szépségversenyt is nyert, most azonban modellként dolgozik. A történet során egy tolvajjal dulakodni kezd, aki előránt egy pisztolyt, ami elsül, a golyó pedig megáll Alida szíve előtt néhány centivel. És ekkor megáll az idő is, valójában itt kezdődik az igazi történet.

Utolsó lehetőség

– Ez nagyon misztikusan hangzik.

– Valóban az, egy ezoterikus utazásnak nevezném a filmet. Alida a halála előtti utolsó pillanatban az ördögtől kap egy utolsó lehetőséget, hogy elszámoljon önmagával és az életével. Az ördögnek vagyis a hercegnek tetszik a nő, és felajánlja, hogy egy percre visszakaphatja az életét.

– Miért az ördögtől?

– Alida valahogy hozzá tartozik: nagyon szeretett és tudott élni. Voltak hibái és tévedései. A megállapodás értelmében találkozik majd sorsa meghatározó személyeivel, főbb szereplőivel. Keresnie kell köztük egy embert, aki önzetlenül, csak önmagáért szerette. Elindul otthonról, és döbbenten tapasztalja, hogy mindig halálának csak az utolsó perce ismétlődik, az idő nem megy tovább.

Elmarad a szegedi díszbemutató

A film készítőinek tervei és reményei szerint a szegedi Szabó Gabi tiszteletére a ma induló országos premier mellett első vidékiként – mint korábban sok film esetében – a szegedi Belvárosi moziban szerették volna bemutatni az alkotást és a főbb szereplőket. Sajnos a díszbemutató egyeztetési és szervezési problémák miatt meghiúsult – tudatta velünk a főszereplő. A filmet ettől függetlenül mától láthatják az érdeklődők a szegedi mozikban. 

 
Izgalmas kaland


– Fausti mélységekbe visz tehát a történet: meg tudja önmagát váltani a főszereplő?

– Nem mondom el az egész történetet, legyen most elég annyi, hogy nagyon izgalmas lelki és szellemi kalandra indultam ezzel a szereppel. Az élet körkörössége, az önazonosság megtalálásának fontossága és pontos női lélekrajz fogalmazódik meg többek között ebben az embermesében. Nagyon örülök, hogy A herceg haladéka lesz a 2006-os év kezdő magyar filmje. Ugyanis rendíthetetlen optimistaként úgy gondolom, hogy a mai értékvesztett és rút világunkban, ahol az emberi kapcsolatok és érzések mélyponton vannak, egyszer csak visszájára fordul és átbillen minden. Megfinomodik az élet, és benne mindaz, ami fontos lehet egy asszonynak vagy bármelyik embertársunknak.

Öntisztulási igény

– Mennyire lehet jellemzően asszonysorsként értelmezni ezt a történetet?

– Egyrészt valóban így is lehet róla gondolkodni, de ami fontosabb, hogy a nézőkben Alidához hasonlóan elinduljon egy önkeresési és öntisztulási igény: mindenkinek vannak az életében bizonyos percek, amikor döntenie kellene fontos kérdésekben. Ezt pedig szorongásból vagy gyávaságból nem teszi, csak elhessegeti. Ezek a problémák azonban valamilyen úton-módon, más formában, de mindig visszatérnek. A főhősnőről a végén lehull az álarc, és puszta önmagával szembesül. Ez olykor nagyon nehéz feladat, de nagy szükségünk van rá. Vallom, hogy a sorsunk, a helyzeteink, a környezetünk tele van jelekkel, és ha figyelünk rájuk, akkor történik velünk az élet, és nemcsak egyszerűen túléljük, hanem megéljük azt. Ez óriási különbség, korunk egyik legnagyobb problémája.

Kemény forgatás

– Elsőfilmesként hogy bírta a forgatást?

– Nagyon kemény munka volt: szabályosan úgy éltem, mint egy sportoló. Másfél hónapon keresztül reggel fél ötkor keltem, majd kis ebédszünettel napi tíz-tizenkét órát forgattunk.
Óriási önfegyelmet, erőnlétet és koncentrációképességet igényelt a film. Amikor befejeztük, a színházi bemutatókhoz hasonlóan nagy gyászt és ürességet éreztem.

– Milyen volt Tímár Péterrel dolgozni?
– Fantasztikus élmény. Péter rendkívül következetes és tudatos: amiről előzetesen beszéltünk, képileg és gondolatilag pontosan azt valósította meg filmen. Biztonságérzést adott ez a pontosság: a munka során izgalmas volt egymásra hangolódni és megbizonyosodni arról, hogy tudunk és szeretünk együtt dolgozni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kisalföld kedvenc tanárai

A Kisalföld új kampányt indít, amelyben olvasóink segítségével keressük az év pedagógusait. Tovább olvasom