Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Mától kötelező a napi standolás

Vasárnaptól kötelező a napi standolás az alkoholt is árusító helyeken. Az erről szóló törvényt decemberben fogadták el. A Pénzügyminisztérium szerint erre azért volt szükség, hogy elejét vegyék az adózást elkerülő, illegális úton előállított jövedéki termékek előállításának.

A vendéglátósok szerint a törvény elvárásait nem lehet teljesíteni. A napi standolás egyébként csak az alkoholokra vonatkozik és nem termék fajtánként, hanem összességében kell jegyezni a napi beszerzést és eladást, a napi nyitó- és zárókészletet.

Ellenőrizhetővé és tisztává szeretnék tenni az alkoholokat árusító piacot - ez a napi standolás bevezetésének a célja, nem pedig a vállalkozások ellehetetlenítése - mondta korábban Nagy János országos vámparancsnok. Egy korábbi felmérés közben ugyanis az üzletek többségében találtak valami szabálytalanságot, igaz csak az olcsóbb kategóriájú helyeket vizsgálták.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint, az ellenőrök 100 üzletből 77-ben valamilyen szabálytalanságot találtak. Leggyakrabban az volt a gond, hogy az italok nem az eredeti palackjukban voltak, a vendéglátósok pedig nem tudtak elszámolni egyes áruk eredetével. A vizsgálatok ugyan elsősorban az olcsóbb kategóriájú helyeket érintették, ám az előírások mindenkire vonatkoznak - tette hozzá Nagy János.

A parancsnok leszögezte, hogy az alkohol magasan adóztatott termék, amelynek a gyártásától egészen a végfelhasználásáig fennáll a visszaélés esélye. Az a korrekt eljárás, ha ennek a láncolatnak valamennyi eleme viseli az ellenőrzéssel járó esetleges költségeket. Nagy János hangsúlyozta: nem az a cél, hogy a magas bírságokkal ellehetetlenítsék a vállalkozásokat, hanem az, hogy tisztává tegyék ezt a szegmenst.

Ezzel pedig olyan italok kerüljenek a poharakba, amelyek nem tartalmaznak káros anyagot. A parancsnok megjegyezte azt is, hogy korábban már volt egy időszak, amikor a standolás hatályban volt, a mostani szabályozást annál liberálisabbnak nevezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pórul járhatnak idén a last minute hívei

Könnyen pórul járhatnak, akik az utolsó pillanatban kívánják eldönteni, hova szeretnének elutazni… Tovább olvasom