Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Mától korlátozó intézkedések a repülőtereken

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is: ugyanis ekkor lépnek életbe azok az intézkedések, amelyek az egész Európai Unióban korlátozzák a gépek fedélzetére felvihető folyadékok mennyiségét, s egyben az ellenőrzést is szigorítják.
Az intézkedéscsomag annak nyomán született, hogy idén nyáron a brit hatóságok utasszállító gépek felrobbantását célzó merényleteket hiúsítottak meg. A terroristák akcióikat folyékony robbanóanyagokkal akarták végrehajtani, amelyeket kézipoggyászukban vittek volna a fedélzetre.
A korlátozások értelmében az EU területéről, valamint Norvégiából, Svájcból és Izlandról induló utasok hétfőtől legfeljebb 1 deciliteres flakonokat, tubusokat, üvegeket vihetnek magukkal a repülőgépek fedélzetére, méghozzá úgy, hogy a különböző folyadékokból (samponok, parfümök, fogkrémek stb.) összesen 1 liter lehet náluk, s e termékeket egy átlátszó, lezárható nejlontasakban kell bemutatniuk az ellenőrzésen. (Egyes EU-repülőtereken néhány napig ingyenesen osztanak majd ilyen nejlontasakokat, egyébként pedig a repülőtéri boltokban is lehet majd ilyeneket vásárolni.)
A korlátozás csak a kézipoggyászokra vonatkozik, a feladott, a gépek rakterébe kerülő csomagokra nem. Egyébként a kézipoggyászoknál is lesznek kivételek, így például ha valakinek orvosi okokból kell az engedélyezettnél több folyadékot magával vinni, s ezt bizonyítani tudja, megteheti, mint ahogy például a kisgyerekek cumisüvegjei, a bébiételek is felvihetők a fedélzetre. Egyben – hiába nagyobbak esetleg 1 deciliternél – az utasok magukkal hozhatják azokat az üvegeket, tubusokat stb., amelyeket a repülőtéri boltokban vásároltak: de ezeket is lezárt nejlonzacskókban kell tárolniuk.
A folyadékokra vonatkozó korlátozások mellett ezentúl még az eddiginél is szigorúbban ellenőrzik majd a repülőtereken a hordozható számítógépeket és más elektronikus eszközöket. Emellett mindenütt bevezetik, hogy az utasnak le kell vennie a kabátját, s így kell átmennie a fémdetektoros kapun: ezt a módszert már eddig is követték a legtöbb repülőtéren, de mostantól ez kötelező lesz.
Az EU-tagállamok a folyadékok korlátozásáról szóló intézkedésükkel egy időben arról is döntöttek, hogy egységes szabályokat vezetnek be a fedélzetre felvihető kézipoggyász méretére, ami legfeljebb 56-szor, 45-ször 25 centis lehet majd. Ez a szabály azonban csak jövő áprilisban lép életbe. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc emberrel

is nyert a kapuvár

Tovább olvasom