Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Mától Filmszemle!

Mától egészen február 4-ig tart a 34. Magyar Filmszemle, amelyen 22 játékfilm, 21 kísérleti- és kisjátékfilm, 37 dokumentumfilm látható a versenyprogramban, további 33 pedig információs vetítéseken. Új helyszín is akadt: a Millenáris Teátrummal a szervezők, reményeik szerint, megtalálták a mindenkori Magyar Filmszemle helyszínét – mondta Koltai Lajos.
Az együttműködést hosszabb távra tervezik, erősítette meg az elképzelést Mizsei Zsuzsa, a Millenáris Kht. ügyvezető igazgatója. Újdonság, hogy az idén először különülnek el a dokumentumfilmek a játékfilmek vetítési időpontjaitól.

Nagy reményeknek adtak hangot a sajtótájékoztatón a szervezők, a filmszakma képviselői és a politikai döntéshozók is. A Millenáris Teátrumban tízmillió forintból elkészült a gépház és a hangrendszer, amelynek minőségét Koltai Lajos saját filmjén próbálja ki.

Idén 3,2 milliárd forinttal többet kap a korábbi évek 1,1 milliárdjánál a filmszakma a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától a Magyar Mozgókép Közalapítványon keresztül – mondta Schneider Márta. Az államtitkár-helyettes asszony tájékoztatása szerint a szakmai kerekasztallal való hónapok óta tartó egyeztetés eredményeképpen a régóta várt filmtörvény úgynevezett nulladik változat koncepcióját májusi ülésszakán tárgyalhatja a kormány, és ezután ősszel kerülhet a parlament elé.

Néhány napja ismét jogszerűen működik a Magyar Mozgókép Közalapítvány – jelentette be Tóth Erzsébet, az MMK főtitkára. Az Állami Számvevőszék az év elején törvénytelenséget állapított meg az alapítványnál, és befagyasztotta a kifizetéseket. A bemutatott játékfilmek összköltségvetése 5,6 milliárd forint, a Hídember és a Bánk bán nélkül csaknem 2,7 milliárd forint. Az Európai Unióban az állam szerepvállalása egy film gyártási költségvetésében 50 százalék körül mozog. Ez a mutató tavaly Magyarországon – a Hídember és a Bánk bán nélkül – 58 százalék volt, a nevezett két alkotással együtt pedig több mint 70 százalék.

A szemlén láthatóak olyan filmek is, amelyek még nem nyerték el végleges formájukat. Mivel a szemle főként „szakmai mustra" – idézte Szomjas Györgyöt, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkárát Tóth Erzsébet –, ezért ezek a demo vetítések is helyet kaptak a programban.

Nézőszám-rekordot dönthetünk – mondta Veressné Kozma Ilona, a szervező Bizottság elnöke. A remény alapja a szemle hosszabb időtartama, s a dokumentumfilm-vetítések két külön napja. A filmszemlére 100-120 külföldi vendéget várnak a szervezők, akik nemzetközi fesztiválok, szemlék, illetve a külföldi magyar intézetek képviselői. Számukra külön teremben, szinkrontolmácsolással vetítik a filmeket.

Három zsűri díjazza a versenyző alkotásokat. A játékfilm kategória ítészei: Radnóti Sándor esztéta (zsűrielnök), Fekete Ibolya rendező, Margitai Ági színművésznő, Janisch Attila rendező és Kende János operatőr. A kísérleti-, és kisjátékfilmeket Tímár Péter rendező (elnök), Fésős András rendező és Kövesdy Gábor kritikus bírálja. A dokumentumfilmes zsűri elnöke Dárday István rendező, tagjai: Jankura Péter operatőr és Pritz Pál történész. Öt főiskola és egyetem küldötteiből pedig a diákzsűri áll össze.

Nemcsak vetítéseknek, hanem kiállításoknak, vitáknak, szakmai fórumoknak is helyet adnak a szervezők. A mozgóképkultúra és a film a közoktatásban című beszélgetésre Magyar Bálint oktatási miniszter és Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere is elfogadta a meghívást.

A 34. Magyar Filmszemle életműdíjait az első napon, Szabó István szakmai megnyitója után, Koltai Lajos, a szemletanács elnöke adja át Bárdy György színművésznek, Bíró Zsuzsa forgatókönyvíró-dramaturgnak, Jankovits Ferencné Rattinger Márta gyártásvezetőnek, Kármentő Andrásné Singer Éva vágónak, Kovács András rendezőnek, Luttor Mara rendezőasszisztens-rendezőnek és Óvári Lajos gyártásvezető-producernek. Görgey Gábor miniszter köszöntő szavai után Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál című alkotásával indul a magyar filmek idei szemléje a Millenáris Teátrumban.

artitura.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gárdonyi-iskola marad

A győri intézménybezárási tervekben az szerepel, hogy megszűnik az Ady-óvoda, amely a Gárdonyi Géza… Tovább olvasom