Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Máté-Tóth András: Néha felvillanjon életünk igazsága

Máté-Tóth András, az SZTE Vallástudományi Tanszék vezetője Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége című könyvéről beszél.
Lapunk is elindította a Somogyi-könyvtár segítségével a maga Nagy Könyv-játékát: az izgalmasnak ígérkező szellemi kalandtúrában ismert Csongrád megyei közéleti személyiségek, tudósok, művészek, üzletemberek, sportolók és újságírók vallanak legkedvesebb könyvükről. Máté-Tóth András, az SZTE Vallástudományi Tanszék vezetője Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége című könyvéről beszél.

„Többször olvastam már Kunderának ezt a könyvét, de legutóbb egy előadásra készülve újra végigelemezgettem. Melkben, az osztrák bencések Duna-parti 'fellegvárában' kellett előadást tartanom az 'Igazság és hasznosság – felsőoktatási trendek' című konferencián. A készülésben egyre fontosabb lett számomra az, amit Kundera a giccsről ír. Néhány barátommal megbeszélve, erre építettem előadásom központi gondolatát.
Látszólag az oktatásban az igazság és a hasznosság fogalma egy egyenes két végpontja. Akik az igazságra alapoznak, azt mondják, azt akkor is ismerni és tanítani kell, ha éppen a jelen, haszonelvű világban semmi szükség rá. Akik a hasznosságra, azt mondják, az általatok kibocsátott igazság-kertészekkel nem tudunk semmit kezdeni az iparban, a gazdaságban, a médiában.

A lineáris modell gyanús és hibás. Mert a két végpontja halmazként és nem aspektusként van megfogalmazva. A közép-európai igazság inkább hitelességet jelent (Vaclav Havel, Alexander Solzsenyicin stb.). Igazan élni, azt jelenti, nem hazudni. És főleg nem mellébeszélni. Az ilyen értelemben vett igazság ellentéte nem is a hazugság, hanem a giccs: amely eltávolodik a belátott, erkölcsileg is inspiráló, esetleg kötelező lényegtől, és helyette olyasmiket fogalmaz meg, ami majdnem olyan, de igazából mégsem.

Mégis tévednek azok, akik a hitelesség és a giccs fogalmát egy újabb egyenes két végére helyezik, mintha lenne ember, aki csak az egyik vagy csak a másik végén helyezkedne el. Nem-nem, a hitelesség és a giccs emberségünk szerves része, reánk jellemző, velünk él. Törekvésünk az lehet, legyen, hogy hitelesek legyünk, és hétköznapi giccseink között néha felvillanjon életünk igazsága, de legalább a törekvés rá."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tonk Emil sikerszeminárium

Az Üzleti Patika szerzőjének előadásai alternatívákat nyújtanak az üzleti élet problémáira. Tovább olvasom