Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mások élete

Kelet-Berlin, 1984, öt évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz.

Kelet-Berlin, 1984, öt évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados (Ulrich Mühe), akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra (Sebastian Koch) és élettársára, Christa-Maria Sielandra (Martina Gedeck) színésznőre állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.
Hohenschönhausen, az állambiztonság központja, 1984. december. Az egyik foglyot azzal gyanúsítják, hogy segített egy barátjának megszökni az országból. Gerd Wiesler állambiztonsági (Stasi) százados (Ulrich Mühe) hatékonyan és könyörtelenül vezeti a kihallgatást, minden eszközt, köztük az alvás megvonást is bevetve. Wiesler magnóra veszi a kihallgatást, hogy szemléltető anyagként használja tanítványainak az állambiztonsági főiskolán.

Anton Grubitz alezredes (Ulrich Tukur), Wiesler hajdani iskolatársa, aki ma az állambiztonság kulturális osztályát vezeti, meghívja Wieslert Georg Dreyman (Sebastian Koch) új színdarabjának premierjére. Bruno Hempf miniszter (Thomas Thieme) is jelen van az előadáson. A bemutató utáni fogadáson Hempf le sem tudja venni a szemét a színház vezető művésznőjéről, Christa-Maria Sielandról (Martina Gedeck), aki Dreyman barátnője.

Hempf miniszter közli Grubitz-cal, hogy kételkedik a sikeres drámaíró párthűségében, ami burkoltan azt jelenti, hogy javasolja a megfigyeltetését. Grubitz a barátját, Wieslert bízza meg az operatív tevékenységgel, aki megígéri, hogy személyesen fogja irányítani a műveletet, mivel maga is meg van győződve arról, hogy Dreyman korántsem olyan hűséges a párthoz, mint az feltételezték. Grubitz alezredest elsősorban a saját előmenetele érdekli, ezért szeretne jó színben feltűnni a miniszter előtt.

A fogadáson Dreyman azt kéri Hempftől, hogy vegye le a szakmai tiltólistáról színházrendező barátját, Albert Jerskát (Volkmar Kleinert), aki annak idején jeleskedett Dreyman darabjainak színre vitelében. Hempf tagadja, hogy az NDK-ben létezik efféle feketelista.
Dreyman távollétében módszeresen bepoloskázzák a lakását. Wiesler Dreymanék bérházának padlásán rendezi be a főhadiszállást.
Épp jókor, hogy - lehallgatóként - tanúja legyen a drámaíró 40. születésnapi bulijának, amelyről jelentést ír. A kulturális élet számos szereplője jelenik meg az ünnepségen, köztük Dreyman legújabb darabjának rendezője. Paul Hauser (Hans-Uwe Bauer), a közismert író és másként gondolkodó azt a vádat vágja a rendező fejéhez, hogy szakmailag alkalmatlan és a Stasinak dolgozik. Amikor Dreyman közbelép, Hauser nyomorult idealistának nevezi a barátját. Hauser dühében közli vele, hogy a továbbiakban semmi közük egymáshoz, amíg el nem dönti végre, hogy melyik oldalon áll.
Wiesler napról napra zaklatottabban távozik a megfigyelőhelyről és tér haza. Néhány nap múlva elhoz egy könyvet Dreymantól és, talán életében először, elkezd Brechtet olvasni.

Dreyman életét megváltoztatja az a nap, amikor megtudja, hogy Albert Jerska öngyilkos lett. Ettől fogva más színben kezdi látni a dolgokat. Egy konspirációs találkozón arról beszél Hausernek, hogy cikket akar írni a nyugati sajtóba az ijesztően magas kelet-német öngyilkossági rátáról, amelyet a rezsim eltitkol. Hauser kapcsolatba lép Georg Hessensteinnel (Herbert Knaup), a köztiszteletnek örvendő és sokak által olvasott Spiegel tudósítójával. A tervet szigorúan titokban tartják, még Christa-Maria sem tud róla.

Egy este, amikor Christa-Maria egy állítólagos iskolatársával készül találkozni, Dreyman könyörög neki, hogy ne menjen el. Elmondja, hogy tud a viszonyáról Hempf miniszterrel, és azt is tudja, hogy drogfüggő. “De te is összefekszel velük", vágja oda a távozó színésznő, akinek bűntudata van, és maga sem tudja, hogy találkozzon-e Hempffel, vagy sem. A lakáshoz közeli kocsmában összefut Wieslerrel, akit nem ismert. A férfi szemérmesen bevallja, hogy nagy csodálója, és azt kéri a nagy művésznőtől, hogy higgyen magában és maradjon hű önmagához. Az idegen vallomása meglepi és elgondolkoztatja Christa-Mariát, és úgy dönt, hogy nem megy el a miniszterrel megbeszélt randevúra.
A barátok ki akarják deríteni, hogy biztonságos-e Dreyman lakása, ezért azt színlelik, hogy Hauser disszidálni akar, és egy nyugati kocsi hátsó ülése alatt fog elrejtőzni. Wiesler elhiszi, amit hall. De amikor rádión értesíteni akarja a határőrséget, elbizonytalanodik, és az utolsó pillanatban úgy dönt, hogy mégsem tesz semmit. A kocsi úgy kel át a határon, hogy nem vizsgálják át.

Dreyman és a barátai szemében ez nyilvánvaló bizonyíték arra, hogy nem hallgatják le a lakást. Tökéletesen biztonságban tudva magukat találkozóra hívják a Spiegel újságíróját, Gregor Hessensteint Dreyman lakására. Hessenstein egy tortában becsempész egy újfajta kis írógépet, amit a Stasi nem hozhat kapcsolatba Dreymannal. Az író egy titkos üregbe rejti az írógépet a küszöb alatt. Christa-Maria látja, de nem akar tudomást venni róla…

INFÓ

A film jelentősebb díjai:
Oscar-díj 2007: legjobb idegennyelvű film!
Európai Filmakadémia (2006): a legjobb európai film, a legjobb európai forgatókönyvíró (Florian Henckel von Donnersmack), a legjobb európai színész (Ulrich Mühe)

Német Filmakadémia (2006): a legjobb német film, a legjobb forgatókönyvíró a legjobb főszereplő, a legjobb operatőr (Hagen Bogdanski)

Los Angeles-i Filmkritikusok díja (2006): a legjobb külföldi film
Locarnói Filmfesztivál (2006): közönségdíj
Varsói Filmfesztivál (2006): közönségdíj
Golden Globe-jelölés (2007): a legjobb külföldi film

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres főpróba az EB előtt

sportlövészet

A Szlovákiában rendezett nagydíjon, mely a március közepén kezdődő… Tovább olvasom