Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Második világháborús bombák Budapesten

II. világháborús "34 mintájú" német repesz aknagránátot találtak szerdán Budapesten a XV. kerületi Késmárk és Hűtő utca találkozásánál.
A lakosságot kétszáz méteres körzetben kitelepítették. A nap folyamán a tűzszerészek elszállították a szerkezetet, így a lakók visszaköltözhettek.

Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása az utóbbi két évben Budapesten talált háborús bombákról:

A második világháborúban összesen 1024 magyar települést bombáztak legalább egyszer az amerikai, brit vagy szovjet gépek. Az amerikaiak és britek Budapestet 37-szer, Győrt 21-szer, Szombathelyt 16-szor, Szolnokot 13-szor, Debrecent és Szegedet 9-szer szőnyegbombázták. Az összesítések szerint a 15. amerikai légi hadsereg repülői 26 422 tonna bombát dobtak le magyarországi célokra - a magyar városok elleni légitámadások gerincét ez adta. Az amerikaiak listáján Magyar Királyság volt a harmadik legtöbbet támadott ország Ausztria és Németország mögött. Az első magyarországi szőnyegbombázást 1944. április 3-án hajtották végre, s azután rendszeresen bombázták Magyarországot. A ledobott bombák közül sok "bedöglött", s főként építkezések során időnként ezekre bukkannak.

2009. január 18. - Az I. kerületi Czakó utcában ismét második világháborús bombát találtak, amelyet a helyszínen felrobbantottak.

2009. február 26. - A Ferihegyi repülőtéren egy építkezésnél három FRAG-20-as típusú amerikai repeszbombát találtak, amelyek egyenként körülbelül tíz kilogrammosak voltak. A szerkezeteket elszállították, a reptér 1-es és 2-es terminálja is zavartalanul működött.

2009. május 14. - A XI. kerületi Egry József utca és Stoczek utca kereszteződésénél, a Műegyetem télikertjében száz kilogrammos repeszrombolót találtak. A környéket lezárták, több épületet kiürítettek. A bombát a nap folyamán elszállították.

2009. július 21. - A XVI. kerületi Újszász utcában egy építkezésen egy 250 kilogrammos német gyakorló légibombát találtak, amelyben nem volt gyújtószerkezet. A második világháborús szerkezetet elszállították.

2009. augusztus 24. - A Szobránc és Eleonóra utca sarkán második világháborús bombát találtak egy közműépítésen. A 76 milliméteres repeszromboló gránátot elszállít.

2009. december 4. - Egy második világháborús bombát találtak Budapesten a XI. kerületben, a Bocskai út és a Nagyszőlős utca sarkán folyó építkezésen. A környéket lezárták, kilenc házat kiürítettek és másnap a HM tűzszerészei a helyszínen hatástalanították a bombát.

2010. február 3. - Budapesten, egy V. kerületi lakóház felújításán egy második világháborús rakéta-sorozatvető lövedékének robbanó szerkezetét találták meg, amely öt emelet magasan fúródott az épületbe. A lövedéket a tűzszerészek elszállították.

2010. április 1. - Egy 82 milliméteres szovjet aknavető repeszgránátot találtak Budapesten a XVI. kerületben, emiatt rövid időre lezárták a József utca és a Gáspár utca egy részét és kiürítették a környéket. A Honvédelmi Minisztérium tűzszerész szolgálata elszállította a szerkezetet.

Olvasóink írták

  • 1. Baradlay 2010. május 06. 23:07
    „Talan eleglessz az MSZP-nek!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt napok a gyöngyösi szülészeten

A születés hete alkalmából a gyöngyösi Bugát Pál Kórház május 6-án és 7-én nyílt napok keretében… Tovább olvasom