Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Másfélmillió homokzsák

Az árvízi védekezés során eddig 1 millió 400 ezer homokzsákot, mintegy 150 ezer négyzetméternyi fóliát és 30 ezer fáklyát használtak fel Észak-Magyarországon - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője pénteken az MTI-vel.
 
A folyók vízállása kapcsán elmondta, a Sajó és a Hernád mentén kedvezőbbé vált a helyzet a tekintetben, hogy jelentősebb mennyiségű csapadék a folyó felső szakaszán nem hullott.

Hozzátette: a Sajó felső szakaszán - Sajópüspöki térségében - a vízszint 155 centimétert apadt a tetőzés óta, míg a középső részen - Miskolc térségében - mintegy fél méteres volt a csökkenés.

A Hernád Hidasnémetinél 432 centiméterrel tetőzött, azóta pedig 190 centimétert apadt a folyó, míg Gesztely magasságában 55 centiméteres apadó vízállást regisztráltak. Ónod alatt, a folyó alsó szakaszán is megindult a lassú apadás, itt 25 centimétert csökkent a vízszint.

Hangsúlyozta: ezeken a területeken a kiépített védműveket "nem hagyják magukra" a vízügyi szakemberek, a töltések állapotát az apadó vízállásoknál fokozottan figyelik, hogy ne keletkezzenek rézsűcsúszások, súvadások, mert az átázott töltések mentén már megjelentek a "káros vízjelenségek", a szivárgások, csurgások, buzgárok, felázások.

Az igazgatóság szakemberei megkezdik az árvizek által a védművekben okozott károk felmérését is, tekintettel arra, hogy bármikor bekövetkezhet egy hasonló hidrometeorológiai szituáció, ami ezt az áradást is okozta - tette hozzá Csont Csaba.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legkritikusabb továbbra is a Bódva mentén lévő Edelény térsége, itt több tízezer homokzsákot építettek be a töltés védelméhez, hiszen a városon keresztül folyó Bódva gátjai rendkívül átázottak.

"Ez a töltés rendkívüli igénybevételnek van kitéve, és az ezelőtti árvizek is sorozatosan áztatták, most minden lehetséges eszközzel megpróbálják az állékonyságát biztosítani annak érdekében, hogy a töltés kitartson" - hangsúlyozta.

Arról is beszámolt, hogy a folyó vízgyűjtőjén csütörtökön hullott csapadék kisebb vízszintemelkedéseket okozott.

Pénteken tovább folytatják a töltéserősítési munkálatokat, a megtámasztásukra lehelyezik a csütörtök éjjel igényelt egy köbméteres tartályokat. A vízbe, a vízen keresztül rakják le ezeket, mivel másként nem lehet megközelíteni a helyszínt.

A védekezésben eddig résztvevő nagy létszámú vízügyi osztagok és rendvédelmi erők, fegyveres testületek, önkéntesek is készenlétben állnak, hiszen a veszély nem múlt el, még mindig rendkívül magas a vízállás a Bódván, noha volt néhány centis apadás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MÁV ünnepi menetrendje

Pünkösd miatt módosított menetrend szerint közlekednek a személyszállító vonatok május 23-án és… Tovább olvasom