Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Másfélezer módosító javaslat a jövő évi költségvetéshez

A lokális feladatok finanszírozása mellett a gyermekétkeztetés normatívájának emelésére és a fővárosi 4-es metró meghosszabbításának előkészítő munkáira is javaslatot tettek a képviselők a péntek déli határidőig.

A javasolt módosítások az Országgyűlés honlapján olvashatók Pénteken délben még alig több mint ezer módosító javaslat szerepelt a honlapon, délután közepére számuk 1.300-ra emelkedett, és az MTI-t a Parlamentben úgy tájékoztatták, hogy körülbelül 200 módosítást még iktatnak.

A kormánypárti módosító javaslatok száma elenyésző, a zömét a Fideszes, illetve KDNP-s képviselők nyújtották be. Az SZDSZ-es képviselők javaslatai között szerepel az önkormányzati, hivatásos tűzoltóság támogatásának 1,41 milliárd forintos megemelése, amit az APEH működési költségeinek dologi kiadásaiból pótolnának. Ugyan ez a tétel lenne a forrása az önkormányzatoknak az szja-ból átengedett rész 8,2 milliárdos, illetve a helyi igazgatási és sport célokra fordítható 1,3 milliárd forintos többletének. Gulyás József (SZDSZ) a pénznyerő automaták adójának megemelését javasolta.

Az ebből keletkező 18 milliárd forintos többletből azonban csak 1,8 milliárdot használna fel, mégpedig a szerencsejáték szenvedélybetegek gyógyítására. Sok MSZP-s képviselő jegyzi azt a módosító javaslatot, amely a gyermekétkeztetés normatíváját emelné meg. Egyebek mellett az óvodákban, a kollégiumokban, és a fogyatékos otthonokban havi 22.500 forintról 65 ezer forintra emelnék a normát. A 16,8 milliárdos többlet kiadás ellentételét több helyről vonnák le, a legtöbb - 12 milliárd forint - a Miniszterelnökség céltartalékát terhelné. Ugyancsak számos MSZP-s képviselő írta alá a két-tannyelvű oktatás támogatására szánt 300 millió forintos javaslatot. Ennek ellentétele is a miniszterelnökség céltartaléka lenne.

A fogyatékos személyek szervezeteinek 260 milliós támogatását pedig 100 millióval javasolják megemelni a miniszterelnökség céltartaléka terhére. Az ellenzéki képviselők javaslatainak többsége lokális fejlesztésre csoportosítana át forrást. Az ellentétel nagyon változatos, de gyakran tűnik fel a csorbíthatónak vélt tételek között az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium fejezet valamely sora, illetve az elektronikus közszolgáltatások kiadásaiból is sokan csoportosítanának át. Minden ellenzéki módosító indítvány indoklása a következő szöveggel kezdődik: "Napról napra újabb és újabb tények bizonyítják, hogy a kormány az elmúlt húsz év legveszélyesebb költségvetését nyújtotta be az országgyűlésnek. Ez a Bajnai-csomag tovább rontja Magyarország helyzetét, mert ahelyett, hogy saját lábára állítaná az országot, továbbmegy a megszorítások kudarcokkal teli útján, és a növekedés beindítása helyett továbbra is a nemzetközi hitelek és segélyek lélegeztetőgépén tengeti az országot.

A munkanélküliség egyre nő, a reálbérek csökkennek, a versenyképességi világranglistán hét év alatt harminc helyet csúsztunk vissza, a beruházások pedig - az államadósság drámai emelkedése mellett -folyamatosan esnek vissza.

Az ország megújításához elengedhetetlenül fontos a növekedés megindulása, amely nélkül a költségvetés csak mélyíti a válságot." Kupper András és Fónagy János (FIDESZ) egymilliárd forintot javasol elkülöníteni a 4-es metró meghosszabbításának megkezdésére. Ez a Kelenföldi pályaudvartól a Budaörsi út-Gazdagrét-Virágpiac útvonalon haladna. Az egymilliárdot a miniszterelnökség keretében működő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala dologi kiadásaiból venné el a két képviselő.

A miniszterelnökség tájékoztatásra szánt 360 milliójából 200 millió forintot fordítana Fónagy János a XXIII. kerület térfigyelő rendszerének kiépítésére. A fideszes képviselők útépítésre általában 150 millió és 1 milliárd forint közti összegeket javasolnak. Ezek forrása nagyon változatos, csökkenthetőnek tartják például a Pénzügyminisztérium működési kiadásait, a miniszterelnökség személyi juttatásait, az Oktatási és Kulturális Minisztérium személyi juttatásait, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség dologi kiadásait. A javaslat szerint az 1 milliárdos útépítési átcsoportosítás után csak 481 millió maradna az OMMF-nél.

Sok útépítés valósulna meg a módosítók elképzelése szerint a miniszterelnökség Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala dologi kiadásaiból, továbbá a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium működési költségeinek terhére is.

Olvasóink írták

 • 3. BsBe 2009. október 10. 07:53
  „20-25 éve a választásokon szabadon szavazhattál csak egyedül és kizárólag a Hazafias Népfront jelöltjeire. Igazad van, persze. Ezért is örült az ember a változásnak.
  Csak tudod eltelt 20 év és mi történt azóta? Azt látjuk, két (azaz kettő darab) párt van amire általában szavaznak (a többi szinte 0. és ez a két két 20 év alatt felváltva teszi tönkre az országot és a választóit., akiknek a nagyobbik része napról napra él, és egyre nehezebben. Félve a betegségtől, (mert egy egyszerű egy-két hétig tartó betegállomány is padlóra teheti anyagilag és inkább nem megy orvoshoz) a munkanélküliségtől (mivel bármelyik pillanatban bárkit elérhet, stabil munkahely ma már csak a parlamentben van)
  Nem, ne hidd hogy a régi világot a "koncot" sírom vissza, azzal csak azt akartam jelezni, hogy a mai vezetők még nagyobb ívben "szar..k" ránk. és ez pártfüggetlen.
  Tudom én már nem élem meg azt az időt, (de sajnos talán a gyerekeim és az unokáim sem) hogy ez az ország élhető legyen azok számára is, akik tisztességes munkával akarják eltartani a családjukat.
  (és erre nem az lenne a válasz mint előző miniszterelnökünk mondta: lehet elmenni. én nem elmenni akarok, én itt akarok ÉLNI.”
 • 2. load 2009. október 09. 21:14
  „Amit keresel, azt ne a költségvetésben, hanem az adótörvények között keresd!
  Bár igaz, ott sem fogod megtalálni.
  20-25 éve a választásokon szabadon szavazhattál csak egyedül és kizárólag a Hazafias Népfront jelöltjeire.
  Senki másra.
  Érdekes módon mindig őket választoták meg.
  Hát nem furcsa?
  Most meg, ha nem tetszik a hatalmon levő garnítúra, a szavazatoddal elzavarhatod őket a halál farkára.
  Jöjjön más, aki vagy jobb vagy rosszabb lesz, de azután őt is el lehet zavarni.
  Ha az odavetett koncért feladod a választás, morgás lehetőségét, nem vagy különb a ketrecbe zárt kutyánál.”
 • 1. BsBe 2009. október 09. 19:00
  „Olvasom a javasolt módosításokat, és többek között várom a képviselők költségtérítésének módosításáról szóló javaslatot, amit pár hónapja tisztességesen elb...k.
  De csak nem olvasható, hallható róla semmi.
  A parlamenti képviselők, és a kedves solyóm közreműködésével a jelenlegi állás szerint, igaz, hogy úgy ákom-bákom, saját szájíz szerint ugyan adózni kell a költségtérítés után, de annak mértékét igyekeztek úgy megemelni, hogy lehetőleg még jobban járjanak.
  A jövő évi költségvetés nagy megszorításokat tartalmaz, az urak arra hivatkoznak, hogy mindenkinek össze kell hozni a gatyaszárat. azaz, majdnem mindenkinek, kivéve a tisztelt ház lakóit, akiknek a nyomorunk köszönhető.
  És milyen érdekes ezt, az általuk is hibásnak minősített törvényt, melyet természetesen (sok-sok más törvénnyel ellentétben) a fidesz is teljes mell bedobással megszavazott - mily érdekes, most nem vonultak ki látványosan- a köztársasági elnök szinten azonnal és soron kivül, azonnal aláírt. (nem úgy mint a családon belüli bántalmazás rendezésére hozott törvényt, azt persze többször is vissza kellett, hogy adjon, átgondolásra)

  Szóval egy szónak is száz a vége, mindkét parlamenti nagy párt egyazon vályúból eszik és fog is enni, a mi forintjainkon, és lehet az mszp és lehet fidesz biztos, hogy nem azt nézik, a sok kis parasztnak jó legyen.

  Külön jogok, külön törvények, külön "megszorítások" és mind ezt demokráciában. Mostanában sokszor megfordul a fejemben "kellett ez nekünk".
  Bármilyen mocsok egy kormányunk volt 20 éve, ezért legalább a koncból dobtak nekünk is. (ha másért nem, hogy pofa be) Ma meg már a koncot is elveszik, és pofázhatunk, jót röhögnek, "na és, hát pofázzanak"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik az OVB éléről Rytkó Emília

Lemond az Országos Választási Iroda vezetője, Rytkó Emília. Tovább olvasom