Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Másfél évtizede

a legrászorultabbakért

A rendszerváltozás igazán nagy vesztesei, a hajléktalanok 15 éve kaptak menedéket a győri megyeszékhely peremén. Közülük mindössze 7–8 százalékuknak sikerül a végleges talpra állás.

Az első adatok tíz-egynéhány emberről szóltak, ám a létszám heteken belül 40-re duzzadt. Rövid időn belül kiderült, a helyet nemcsak bővíteni, de lakhatóvá is kell tenni. A segítőszakmák közül a nem éppen toplistás gondozóké, akkoriban még szinte ismeretlen szociális munkásoké mára úgymond népszerű hivatássá, a felsőfokú képzés részévé vált. Szociológusok, társadalomkutatók, újságírók veszik gyakorta górcső alá, hogyan változnak ezek a folyamatok, kiből mikor és főként miért lesz hajléktalan. Ami most látszik: számuk nem fogy, fullon működik a téli krízis. A győri Segítőház nyáron is több száz ember menedéke és az ország legkülönbözőbb részéből is érkeznek ide hontalanok.
Az elmúlt 15 évben 170 hajléktalant kísértek utolsó útjára, gyakran a társak, a barátok és az intézmény vezetősége jelent meg a szertartáson. Tíz pár mondta ki a boldogító igent, ám több mint harminc élettársi kapcsolat alakult és ennek jó kétharmada jelenleg is „működik”. Az első lakók között számon tartott Kertész János az intézmény idősotthonában él. Treplán Mihályné és Kolonits Béla is amolyan törzsgárdatagnak számít, ők 1993 óta részesei a Segítőház történetének, amely múlt szombaton ünnepelte megalapításának 15. évfordulóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kistigris az országos kilencedik

Tízezer magyar kis- és középvállalkozást hasonlított össze egy hitelminősítő cég. Három szegedi… Tovább olvasom