Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Más a szavatosság, más a jótállás

Folytatás az 1. oldalról.

Az előzetesen e-mailben érkezett és a telefonon keresztül feltett kérdések közül is sok vonatkozott a szavatosság és a jótállás szabá-

lyaira. A szakértők szerint ezért elsősorban azt érdemes tisztázni: a két fogalom nem ugyanaz. A szavatossági idő tartós fogyasztású termékekre hazánkban két év; ez azokra is vonatkozik, amikre nincs jótállás, azaz garancia. A szavatosságnál minőségi kifogás esetén a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy hibás volt a termék, mikor megvette, a jótállásnál a cégnek kell szakértői véleményt beszereznie, de a szavatosság első hat hónapja is úgy működik, mint a jótállás.
Tízezer forint érték felett szinte minden tartós fogyasztású termék esetében kötelező a jótállás – ezt a 151/2003-as számú kormányrendelet részletezi – és azt a jótállási időt, amit a gyártó vállal, a kereskedő köteles továbbadni. Fontos azt is tudni, hogy míg a szavatosság érvényesítéséhez elég a blokk, a jótálláshoz jótállási füzet kell. Azt a kereskedőnek kötelessége adni, lepecsételni. Tartalmaznia kell a forgalmazó nevét, címét, a fogyasztási cikk nevét, típusát, gyártási számát, ha van, az importáló nevét, a jótállás feltételeit, a jogok érvényesítésének határidejét, helyét, a vásárlás vagy az üzembe helyezés idejét. Azonban ha hiányos, az nem érinti a vásárló jogait.
A jótállásból eredő fogyasztói jogok érvényesítését egy olyan robogó és láncfűrész esetében is elmagyarázták olvasóinknak a fogyasztóvédők, amelyek több időt töltöttek a szervizben, mint megvásárlóiknál. A szakértők általános javaslata alapján meghibásodás esetén ott érdemes kezdeni az ügyintézést, ahol a fogyasztó megvette a terméket. Ha a javításra, a cserére vagy a pénzvisszafizetésre vonatkozó igényt nem fogadja el a kereskedő, a vásárlók könyvében kell ezt jelezni vagy jegyzőkönyvet kell felvetetni. Azok másolataival kezdeményezhet ügyében a panaszos a békéltető testületnél eljárást.
(A szakértők további tanácsait, olvasói kérdésekre adott válaszait lapunk későbbi számában ismertetjük.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Él a kiárusítások adta lehetőségekkel?

Tovább olvasom