Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Martonyi: Magyarország helye az Európai Unióban van

Magyarország helye az Európai Unióban van - szögezte le Martonyi János a France Inter közszolgálati rádióban pénteken.
A demonstrációkra a Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) és iszlamista szövetségesei szólítottak fel. Az ellenzék célja, hogy elérje Sejk Haszina Vazed miniszterelnök lemondását, illetve azt, hogy egy szakértői kormány felügyelete alatt előre hozott választásokat tartsanak a dél-ázsiai országban.

Haleda Zia, a BNP vezetője szerint a kormány "illegális", mivel figyelmen kívül hagyta azt a szabályozást, amely szerint az új választások megtartása előtt három hónappal egy átmeneti kormányt kell felállítani. A kormányzó Avami Liga (AL) ezt a határozatot azonban 2011-ben eltörölte, és a januárban esedékes voksolás ellenőrzését egy megreformált választási bizottságra ruházta át.

A BNP ultimátumot adott a kormánypártnak, hogy péntekig nyújtsa be lemondását, ezt azonban utóbbi elutasította. Zia pénteken a főváros központjában tartott demonstráción a közelgő választások bojkottjával fenyegetőzött arra az esetre, ha a kormányfő nem tesz eleget pártja felszólításának.

"Nem lesz voksolás Haszina alatt. Mi nem fogjuk megengedni az egypárti választást. A választásba minden pártot be kell vonni, és azt egy semleges átmeneti kormány vezetése alatt kell megtartani" - hangsúlyozta hívei előtt az 1991-ben az ország első női miniszterelnökének megválasztott Zia. Az ellenzéki vezető vasárnaptól háromnapos általános sztrájkot hirdetett, hogy nyomatékot adjon követeléseinek.
Az országban a tömegtüntetések több helyütt erőszakba torkolltak. A déli Cox's Bazár tengerparti városban két demonstráló meghalt, amikor a rendfenntartók a tömegbe lőttek, miután a tüntetők rájuk támadtak - közölte a rendőrség. A hatóságok tájékoztatása szerint a középső országrészben található Sandpúr körzetében szintén két ellenzéki tüntető vesztette életét a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban. Egy másik demonstrálót az északi Dzsaldakkában lőttek le egy elitkommandó tagjai, amikor a BNP-vel szövetséges Dzsamaat-i-Iszlami iszlamista párt mintegy 10 ezer híve randalírozva végigvonult a városon - tudatta a helyi rendőrség.
2013 eleje óta már több mint 150 embert öltek meg a dél-ázsiai országban politikai tüntetések és zavargások során, így ez az év a legvéresebb Banglades 1971-ben elnyert függetlensége óta.

Olvasóink írták

 • 6. LAZA 2013. október 27. 16:13
  „4.
  Tényleg jó!
  Ám a főcímben leírtakra reagálva:
  Akkor miért harcolunk ellenük?
  Amennyiben harcolunk akkor miért fogadjuk el a támogatásukat,miért nyilatkozunk megalázóan olyanok ellen akik segíteni akarnak rajtunk?
  Régebben ezt két kulacsos politikának nevezték.
  Viktor vezér jól oda figyelt akkoriban és minden a többség számára negatívumot jelentő tételt jól megtanult és most egyre másra alkalmazza!”
 • 5. dödike 2013. október 27. 07:30
  „Az EU-ban a helyünk,de a kapott támogatásból finanszírozzuk hogy mennyire utáljuk őket.”
 • 4. captain_blood 2013. október 25. 21:08
  „Olvassátok már a cikket!!!!”
 • 3. Santos 2013. október 25. 20:49
  „1-es.Mért kérdezed,szerinted a fönök ki akar lépni? Ezt honnand veszed?”
 • 2. háté 2013. október 25. 20:41
  „"Egyértelmű, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van. Ez számunkra is nagyon sok előnnyel jár, és részt is veszünk például a romaintegráció stratégiájában, a bővítési folyamatban vagy sok más dologban" - neked tuti csak előnyöd származik!”
 • 1. 621 2013. október 25. 20:23
  „Tényleg?!!! És erről a főnököd is tud????? Kesztyűbáb vagy marionett. .... Melyik szimpatikusabb?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történetkutató intézetet hoz létre a kormány

Januárban megkezdheti működését a VERITAS Történetkutató Intézet. Feladata a nemzeti összetartozás erősítése lesz. Tovább olvasom