Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Martonyi János a lengyel-magyar együttműködésről tárgyalt Varsóban

A magyar külügyminiszter csütörtökön részt vesz a V4-Nyugat-Balkán kibővített külügyminiszteri ülésén.
A két ország energetikai együttműködéséről, az infrastrukturális összeköttetések fejlesztéséről, a társadalmi kapcsolatok erősítéséről és az Európai Unió kohéziós politikájáról tárgyalt egyebek között Martonyi János szerdán Varsóban.

A magyar külügyminiszter kétnapos látogatásra érkezett Varsóba, ahol szerdán Waldemar Pawlak lengyel miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel és Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel tárgyalt.

A magyar külügyminiszter csütörtökön részt vesz a V4-Nyugat-Balkán kibővített külügyminiszteri ülésén. Szerdán a varsói egyetemen tartott előadást, majd megkoszorúzta az 1956-os forradalom emléktábláját is.

A gazdasági miniszterrel tartott találkozót összegezve Martonyi János rámutatott: a számok azt mutatják, hogy a lengyel-magyar kereskedelmi forgalom elmarad a lehetőségektől. Ezért bátorítani kell a gazdasági élet szereplőit a kétoldalú kapcsolatok erősítésére.

A szerdai találkozón a két ország energetikai együttműködésének, infrastrukturális összeköttetésének fejlesztésének jelentőségéről is szó esett. Az energiaforrások diverzifikálásával kapcsolatban a külügyminiszter kiemelte: a magyar kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely csökkenti az egyoldalú energiafüggést, és segíti a két ország gazdasági együttműködését.

A két fél a közép-európai térségben rejlő lehetőségeket illetően is egy véleményen volt, a magyar-lengyel együttműködést pedig a régió dinamizmusa szempontjából is az egyik legfontosabb tényezőnek tartják.

A lengyel külügyminiszterrel tartott megbeszélést összefoglalva Martonyi János hangsúlyozta: a két ország közös politikai és gazdasági érdekei tartós, erős együttműködést alapozhatnak meg.

A külügyminiszter pozitívan értékelte a lengyel-magyar kapcsolatokat, hangsúlyozva, hogy a két ország mindenütt keresi az együttműködési lehetőségeket. Ezt egyebek között az bizonyítja, hogy Magyarország tiszteletbeli konzulokat fog kinevezni Lengyelország két nagyvárosába, Bydgoszczba és Szczecinbe is, és az ifjúsági szervezetek, a civil világ kapcsolatainak erősítéséről is megállapodást akar kötni.

A kohéziós politikával kapcsolatban Martonyi János fontosnak nevezte az együttműködés fenntartását és egy egységes álláspont kidolgozását, annak ellenére, hogy Magyarország és Lengyelország érdekei nem mindig azonosak. Véleménye szerint a "kohézió barátainak" nem szabad szembefordulniuk egymással, mert csak megfelelő határozottsággal, következetesen és összehangolva tudják képviselni érdekeiket. Ezt bizonyítja a visegrádi négyek soros lengyel elnöksége által a közösségi találkozók előtt rendszeresen megszervezett egyeztetések eredménye is.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek a Skandináv lottó nyerőszámai!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az október 24-én megtartott 43. heti Skandináv lottó… Tovább olvasom