Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Martonyi: elfogadhatatlan, hogy Azerbajdzsán nem tartotta be ígéretét

Martonyi János külügyminiszter szerint "végtelenül sajnálatos, elfogadhatatlan és elítélendő", hogy az azeri kormány nem tartotta be ígéretét, és kegyelmet adott Ramil Safarovnak; a tárcavezető szerint Svájc segíthet a magyar-örmény kapcsolatokban kialakult feszültség enyhítésében.
Martonyi János a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán azt mondta, hétfői berni látogatása alkalmával Didier Burkhalter svájci külügyminiszter felajánlotta országa segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezésében, és Svájc - amely "hagyományosan egy közvetítő, semleges ország" - tud is segíteni. Minden lehetséges eszközt fel kell használni a Magyarország és Örményország közötti feszültség enyhítéséhez - hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, hogy Magyarország nem akart sérelmet okozni Örményországnak, a kormány jóhiszeműen járt el az azeri katonatiszt kiadatásának ügyében, és nem volt gazdasági háttere a lépésnek. Jelenleg az a legfontosabb, hogy megértessék az örményekkel, Magyarország mindig is barátként viszonyult hozzájuk - hangoztatta. Megjegyezte: ha ebben tud segíteni Svájc, "akkor mi ezért hálásak vagyunk".

Azzal kapcsolatban, hogy kedden fenyegető üzenetet kapott Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége egy örmény terrorszervezettől, Martonyi János kijelentette: "a szükséges intézkedéseket az erre illetékes szervek természetesen meg fogják hozni".

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

A külügyminiszter kitért arra is, berni tárgyalásain sérelmezte, hogy a május elsején hatályba lépett svájci védzáradék megnehezíti nyolc kelet-közép-európai EU-tagállam - köztük Magyarország - munkavállalóinak hozzáférését a svájci munkaerőpiachoz. A svájci külügyminiszter azt mondta, ez átmeneti jellegű intézkedés - idézte fel Martonyi János, hozzáfűzve, hogy vissza kell utasítani a hátrányos megkülönböztetés minden formáját.

Örmény tiltakozás

A  kolkatai (calcuttai) magyar tiszteletbeli konzul hivatala előtt  tiltakoztak az indiai örmény közösség tagjai az ellen, hogy  Magyarország kiadta hazájának az örmény katonatársa 2004-es  budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt  Ramil Safarov azeri katonatisztet és az azeri elnök azonnal  kegyelmet adott neki.  

A megmozdulásról az Armenpress internetes portál számolt be  kedd este. A jelentés szerint Horen Hovhaniszjan atya, lelkipásztor,  az Örmény Kollégium és Emberbaráti Akadémia irányítója levelében azt  írta, hogy "az életet Isten adta. Az előre megfontolt szándékkal  elkövetett gyilkosság az emberiség és Isten elleni bűntett".   

A dokumentumban az indiai örmények nevében bocsánatkérést  követelt a magyar hatóságoktól, mert szabadon engedtek egy embert,  akit életfogytiglanra ítéltek. Az "elfogadhatatlan" döntés nincs  tekintettel az emberi jogokra, az igazságra, az emberi méltóságra,  elutasítja az isteni törvényeket a földön - írta.   

A lelkipásztor a levelet átadta Magyarország tiszteletbeli  konzuljának, akinek kifejezte felháborodását a történtek miatt.  Hozzátette, hogy ha a konzul lemondana hivataláról, akkor hősként  tekintene rá.  

A News Armenia hírportál arról számolt be, hogy Magyarország  londoni nagykövetsége előtt is tiltakoztak örmények. A tüntetés  résztvevői magasra emelt tábláikra egyebek között azt írták: "Európa  - ne engedd eladni értékeidet". 

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Valaki 2012. szeptember 06. 15:27
  „38. öszödiböszme 2012.09.05. 20:38

  Lassan mondom hogy mindenki megértse. HAZA ÁRULÓK!!!!

  Még nem vagytok otthon? :))))”
 • 49. zoltania2 2012. szeptember 06. 14:54
  „"Magyarország nem akart sérelmet okozni Örményországnak," Ez így igaz a sérelmet a felcsuti törpe diktátor meg a hozzá hasonlók okozták. SZÉGYEN EZ A BANDA !”
 • 48. kenderice 2012. szeptember 06. 12:30
  „Az a megengedhetetlen, hogy Martonyi még mindig nem mondott le. Fogja meg a hazudós petikéje kezét, és húzzanak a jó b...s fenébe!”
 • 47. VargaP 2012. szeptember 06. 11:01
  „Martonyi és a többiek nyilatkozataiból egy régi Markos Gy. vicc jut az eszembe, ami a királyfiról és a vasorrú bábáról szól.

  csak a poent idézem: Hány éves vagy herceg...... és Te még hiszel a mesékben?”
 • 46. abszurdisztán 2012. szeptember 06. 10:17
  „Ezt elkúrtátok rendesen, fiúk !!”
 • 45. vitriol2 2012. szeptember 06. 09:01
  „valojában a kedves vezető által az azerieknek bemutatott pávatáncának az "eredményeiről" van itt szó.

  na de tényleg csiszolhatná a kedves vezető a pávatáncos müvészetét, hisz mikor hozzá hasonlo "táncossal" találkozott elbukott.Az azeri pávatáncos ismerjük el, jobb volt. Az azeri vitt mindent: hazájában mint olyant ünneplik aki egy nemzeti hösüket szabaditott ki és ráadásul a magyaroktol sem kell vásárolnia államkötvényeket.Azt hogy az azeri pávatáncos jobb volt a miénknél a fülkések is elismerték. a fülkés forradalmi élcsapat több tagja kijelentette, hogy az azeriek átverték a mi pávatáncosunkat”
 • 44. tájékozatató 2012. szeptember 06. 07:36
  „Az az elfogadhatatlan, hogy még magyarázzák a bizonyítványukat.
  Álljanak ki, mondják, hogy ezt elkúrtuk...”
 • 43. mir 2012. szeptember 06. 07:19
  „41. BJ.MÓVÁR 2012.09.06. 00:08

  Az ír gázoló 2000 novemberében hagyta el az országot akkor is ezek voltak hatalmon.”
 • 42. bojtár 2012. szeptember 06. 02:38
  „40. Ambar 2012.09.05. 22:17
  én meg a helyébe táblát akasztanák a nyakamba kimennék a Hősök terére és ráírnám,hogy kövezzetek meg az ország és a nemzet ellen elkövetett bűneimért”
 • 41. BJ.MÓVÁR 2012. szeptember 06. 00:08
  „Csak megint bebizonyosodott,hogy ez egy következmények nélküli ország!! Az ír gázolót hazaengedik,hogy ne lehessen végrehajtani az ítéletet,a gyilkost amikor meg már van ítélet akkor kiadják,hadd ússza meg a büntetést!!
  EZ MAGYARORSZÁG,ÉS TELJESEN MINDEGY MELYIK SZEMÉT BAGÁZS KORMÁNYOZ !!”
 • 40. Ambar 2012. szeptember 05. 22:17
  „Nocsak ,nocsak megszólalt Martonyi!A Petike megengedte neki hiszen ő a hivatásos, most aztán védje a mundért!Helyében szégyenemben elbujdosnék.Ennyi tartása van ,szégyelje magát!Nagyon fontos neki is a hatalom még akkor is ha így megalázzák, ezek szerint meg is érdemli!Gyávaságában vállalja fel az egész ügyet azután tűnjön el. Úgysem ő intézi a külügyet már csak csicskás!”
 • 39. ekkenekepen 2012. szeptember 05. 20:46
  „ez van, be kell látni h jómagyar szokás szerint megint <moderálva> rossz oldalán állunk és szopunk.
  Egészségére mindenkinek!”
 • 38. öszödiböszme 2012. szeptember 05. 20:38
  „Lassan mondom hogy mindenki megértse. HAZA ÁRULÓK!!!!”
 • 37. Vale 2012. szeptember 05. 20:11
  „Biztos vagyok benne,hogy az alku megköttetett,a lé már a virtuális zsebben és minden a forgatókönyv szerint zajlik..miután ok volt minden, akkor engedték ki a baltás csávót..Javaslom figyelni az elkövetkezendő hónapokat,amikor is egy valószínüleg török befektetőn kersztül megjelenik az a bizonyos x mrd Euro ellentételezés..színház az egész..ezeknek semmi sem drága. Hányok.”
 • 36. mir 2012. szeptember 05. 19:40
  „"Ha valaki ebben az ügyben hibázott, az az volt, aki 2004-ben egy folyosóra szállásolt el egy azeri és egy örmény katonát - fogalmazott Rogán Antal."

  Istenem de nagy az Isten állatkertje. Ez a szánalmas nyilatkozat is mutatja, hogy mennyire gátlástalan és etikátlan emberekből áll a fidesz”
 • 35. poorman 2012. szeptember 05. 19:38
  „Martonyi elvtárs megszólalt.. :))))
  Eddig hol voltál MSZMP-kém?????
  Ja hogy le sem szarták a véleményedet, most meg menteni kell a vajdádat?? :))))
  Vastag a bőr a pofádon az biztos!”
 • 34. Pretorianus 2012. szeptember 05. 19:20
  „27. Demalgon 2012.09.05. 16:24
  A fura nevű szarkisz bagdaszarján szobrára gondolsz,a körforgalomban.”
 • 33. hunmohikan 2012. szeptember 05. 18:18
  „demalgon

  hát, akkor legyen újra testvérváros

  a cigányvérhez meg annyit, hogy ezzel csak magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt. ezért az ügyért a szakminiszternek kell lemondania. ha egyetértett vele azért, ha nem akkor azért”
 • 32. ktl 2012. szeptember 05. 18:02
  „Egyetlen megoldás az azerbajdzsáni diplomáciai kapcsolatok megszakítása lehetne, de ez valamiért (!??) szóba se jöhet...”
 • 31. mir 2012. szeptember 05. 17:18
  „18. samusoma 2012.09.05. 14:13
  "helyes hogy kiadták ne az én pénzemből éljen a sitten nem is rosszul! "

  Ja miközben az ír gázolót meg idehozzátok ellenpéldának. Akkor azt meg hozzák ide te meg eltartod az adódból? Komolyan egyszer az életben gondolkodnátok rendesen.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolt a vonat egy ismeretlent Tatabányánál

Egy tehervonat halálra gázolt egy ismeretlent, ezért a Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak 15-20 perces késére kell számítaniuk a reggeli órákban. Tovább olvasom