Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Martonyi: a médiacsomag célja a média felügyeletének depolitizálása

Alapvető félreértés van a tervezett magyar médiacsomag célját illetően, amely a média felügyeletének depolitizálása - mondta a washingtoni munkalátogatáson tartózkodó Martonyi János külügyminiszter pénteken.

"A törvény célja, hogy lehetőleg depolitizálja a média felügyeletét, ugyanúgy, ahogy depolitizálni kell egy pénzügyi felügyeletet" - mondta azzal kapcsolatban, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője a törvényhozási folyamat leállítására hívta fel a magyar kormányt a médiacsomag jövő hétre parlamenti szavazásra kitűzött elemeit illetően.

Az EBESZ-tisztviselő a külügyminiszternek címzett levelében azt írta, hogy a javasolt törvények rendkívül aggasztóak a magyarországi sajtószabadságra nézve. Elfogadásuk ahhoz vezethet, hogy az összes műsorszolgáltató politikai döntéseknek lesz alárendelve - tette hozzá.

Martonyi János azt mondta, nagyon nagy figyelmet fog szentelni a kérdésnek, és a levelet "természetesen megfelelően meg fogjuk válaszolni".

"Nem hiszem, hogy szerencsés az, ha a médiafelügyeletet a politikai pártok folyamatos alkuja alkotja" - fogalmazott magyar újságíróknak az MTI kérdésére válaszolva.

Kifejtette: "lehet, hogy volt egy olyan időszak Magyarországon, amikor ez a pártok tartós közreműködését és jelenlétét igényelte, de egy korszerű jogállamban erre nincs szükség". Leszögezte: "nem a politika pártok dolga az, hogy a média felügyeletét ellássák".

Hozzátette: az már egy további kérdés, hogy ezt a célt mennyire sikerült megértetni, megmagyarázni és a törvény szövegében világosan kifejezni. Azt mondta, a törvény szövege tudomása szerint nem végleges, "az esetleges félreértéseket még el lehet oszlatni".

Azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatója sürgette a magyar kormányt, hogy vonja vissza a médiacsomag egészét és nyisson arról széles körű vitát - David Dadge aggasztónak nevezte, hogy a tervezet erőteljes befolyást biztosítana a kormánynak az ország közszolgálati műsorszolgáltatói és nemzeti hírügynöksége felett - Martonyi János azt mondta: "a parlamentáris demokrácia minden szükséges intézményét, természetesen, a fontos döntéshozataloknál figyelembe vesszük".

Olvasóink írták

 • 11. load 2010. június 27. 08:32
  „3. háté
  A Martonyi által említett kormányzati attidűd olyannyira természetes Washingtonban, hogy szóba sem kell hozni.
  Na, innen kezdj el gondolkodni a válaszodon!”
 • 10. Primax 2010. június 26. 20:25
  „" Martonyi: a médiacsomag célja a média felügyeletének depolitizálása "
  Helyes(ebb)en : politizálása.
  Így jobb.
  És így igaz is.
  A narancsosok kezdik teljesen elveszíteni a józanságukat.
  Teljesen agyukra ment a "siker"...
  Nem kell jajongani, az ország ezt akarta.”
 • 9. háté 2010. június 26. 09:14
  „Napokon belül költöznie kell a Budapesti Honvéd Sport Egyesület (BHSE) lövészszakosztályának, az évtizedek óta használt kőbányai lőteréről. Ugyanis azt, a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelmére újonnan alakuló elit testőrgárda kapja használatra. Napokon belül költöznie kell a Budapesti Honvéd Sport Egyesület (BHSE) lövészszakosztályának, az évtizedek óta használt kőbányai lőteréről. Ugyanis azt, a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelmére újonnan alakuló elit testőrgárda kapja használatra.
  Talán így akarja elvenni a Fidesz a fiatalok kedvét ettől a sporttól, azt is megkockáztatva, hogy a világversenyeken is jól szereplő lövészeink ne nyerhessenek újabb elismeréseket?
  A másik, ami majdhogynem automatikusan felmerül, a ,,Lex Lázár"-ként elhíresült törvénycsomag. Ez ugyan a katonai hagyományőrző egyesületek működésére vonatkozott volna (air-soft- és paintball-pályák, a túlélő táborokat szervező vagy harcművészeteket oktató egyesületek és vadásztársaságok), ám mivel ott is lőfegyverekről van szó, így erős az áthallás a sportlövész klubok, egyesületek irányába, sőt, a ,,lőterek" szó konkrétan szerepel benne.
  Beindult hát a narancsos diktatúra? Épp csak nem ott kezdik a támadást, ahol az leginkább várható volt? Valahonnan ismerős ez a módszer,----igen a komcsiktól/nem esik messze az alma a fájától!/”
 • 8. sziszifusz 2010. június 26. 07:43
  „Nekem most Kósa,Szijjártó,Martonyi a sorrend.Ez nem végleges még lehet változtani.”
 • 7. sziszifusz 2010. június 26. 07:41
  „A Martonyi jó.Amint jó volt olvasni - teszt volt a kettős állampolgárság.Félreértés,hogy a szlovákokat tesztelte- engem tesztelt.Eredmény - a legnagyobb napilap/nem bulvár /marha nagyot hazudott amikor legutóbb bemutatta.De ilyen a média jó törvény nélkül.”
 • 6. NyusziFüles 2010. június 26. 03:52
  „A parlamentáris eszközök figyelembevétele azt jelenti, hogy a Fidesznek (miután felhatalmazták) jogában áll figyelmen kívül hagyni mindenkit.
  Apropó! Tudtok valamit arról, hogy azokon a helyeken, ahol 19 óra előtt 20 perccel hirtelen kinőtt a semmiből több száz szavazni akaró ember, mi lett a végeredmény? A Fidesz győzelmét sosem vontam kétségbe, de a 2/3-os többség ezeken a szavazókon múlott. Hüm-hüm. Szerintem engem utálni fognak!”
 • 5. piteam 2010. június 26. 03:44
  „Amit a FIDESZ eddig vízionált, azt most meg is valósítja. Jól szembekopi a tükörképét !”
 • 4. nasi12 2010. június 26. 00:54
  „Általános Riadó!!!
  Ez már nem tréfa!
  A mai napon a Jobbikot átvilágították nemzetbiztonsági szempontból, és 4 db jobbikos parlamenti képviselő, fennakadt a nemzetbiztonsági ellenőrzésen!
  Tehát négy jobbikos képviselő, a Parlamentben, veszélyt jelent a Magyar Köztársaságra, veszélyt jelent kicsi hazánkra.
  Kérem, hogy a fórumokon ezt a veszélyes helyzetet, mindenki vegye figyelembe, és kezelje súlyának megfelelően.
  Ez egyszerűen skandallum!
  Erre nincs, és nem is lehet magyarázat!
  Szerintem ezentúl vigyázni kell majd, a nemzetvédelmi szempontból nagy kockázatot jelentő párt, fórumozóival is.”
 • 3. háté 2010. június 25. 22:36
  „Úgy gondolom ahogy akarom, ugye nem tartozom beszámolni?-----nehogy már kioktass, miként érezzek?
  --úgy értesz ahogy akarsz!

  Olvasd el amit bemásoltam!---vagy talán te is a zsidók közé tartozol akiknek a valagát folyton nyalni kell?
  Itt hazánkban egy faj gyűlölködik az a zsidó!--
  --szóval te is közéjük tartozol, mint ez a hülye külügyér!
  --nehogy már saját hazámban legyek antiszemita, megkülönböztetett, mert Magyar vagyok!

  -- ha valami nem tetszik ellehet húzni, ez az ország a keresztény Magyarok hazája!”
 • 2. load 2010. június 25. 22:23
  „1. háté
  Te talán úgy gondolod, hogy a kormánynak támogatnia kellene az antiszemitizmust, a gyűlöletet és az uszítást?
  Jól értettelek?”
 • 1. háté 2010. június 25. 19:43
  „Ez a cionista, csak a zsidóknak szolgál!

  A kormány fel fog lépni a fajgyűlölet, az antiszemitizmus, a gyűlölet és a diszkrimináció minden formája ellen - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter Washingtonban helyi idő szerint csütörtökön, amikor felavatta a második világháború idején Budapesten zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz emléktábláját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntették Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását

Megszüntette a Fővárosi Bíróság a BKV-ügyben gyanúsított Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását pénteken. Tovább olvasom