Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Marton, a sportolók zeneszerzője

Korcsolyázóknak komponál, hárommillió dolláros hegedűn játszik, csillogó sztreccspólóban lép a színpadra.

 A Kárpátalján született Edvin Marton semmilyen szempontból sem szokványos zenész, mégis a bevált módszerekkel szerez híveket szerzeményeinek. Virtuóz hangszerkezeléssel, a világ népeinek ősi dallamaira alapozó popritmusokkal, fiatalos, sportos tempójú életvitellel.

– A Stradivari több mint háromszáz éve készült, olyan, akár egy Michelangelo-mű, múzeumba való kincs. Ott is volt sokáig, ötven évig nem játszott rajta senki. Mikor megnyertem Montrealban a világversenyt, hallott játszani a tulajdonosa, egy svájci bankár, aki azt szerette volna, ha használom. De nem mindig ezzel lépek fel, mert drága a biztosítása, széfben kell tartani. Összesen nyolc ilyen állapotú hangszer van a világon, amit az itáliai mester készített. Az is az érdekessége, hogy ez az első, amit a neves hangszerkészítő vörösarany színű lakkal festett le. Az igazán értékes sorozatának első darabja – magyarázta Edvin Marton, akinek győri fellépésekor azt is megtudtuk, hogy barátnője itt tanul az egyetem jogi karán. A fiatal hegedűművész pedig a fővárosban lakik, de igazából világutazó.

Kárpátalján, Nagyszőlősön született, édesanyja ukrán, édesapja magyar. Tizenhét éves kora óta él Budapesten, de nemcsak ott tanult, hanem Bécsben, New Yorkban és Londonban is. Dolgozott együtt Phil Collinsszal, Bryan Adamsszel, a Scorpionsszal és Zuccheróval is. Van, amikor egy nap négy koncertje, fellépése van három országban. Reggel Amszterdamban, délben Bécsben, este tízkor és éjfél előtt Magyarországon. Neki mindegy, hogy milyen alkalomból, szívesen játszik a rá figyelő közönségnek.

Hegedűs a jégen

Nemrég járt Dubajban, Rómában, és mostanában még éjjelente is dolgozik. Arra a DVD-felvételre készül, amin Jevgenyij Pljusenkóval szerepel együtt. A jégtáncbajnoknak nem először szerzett zenét versenykűrjéhez. Ezúttal a Keresztapa című film, a maffiózós hangulat a főmotívum, amire szabad fantáziával komponált. A szám érdekessége, hogy a vonósok mellett a rockgitár is megszólal benne. A zenész és a korcsolyázó közös produkciója a Dreamteam, az Álomcsapat címet kapta. Ezen nem is csodálkoznak azok, akik a tavaly Budapesten tartott műkorcsolya Európa-bajnokság gáláján együtt látták a jégen álló hegedűst és Pljusenkó ugrásait. Edvin Marton esetében azonban nem csak ez jelenti a sportosságot. A magyar birkózócsapatnak Athénban szurkolt, mert ő írta a himnuszukat és élete is sportos tempót diktál: koncertek, zeneszerzés, gyakorlás.

– Azt szoktam mondani: ha egy napig nem gyakorlok, akkor már magam meghallom a különbséget, ha nem gyakorolok két napig, akkor hallja az anyukám is, ha három napig, azt már a közönség is meghallja – nyilatkozta a művész, akinek alig jut ideje egyéb kedvenc időtöltésére. Barátaival, szüleivel és főleg húgával szoros kapcsolatot ápol és szerencsének tartja, hogy olyan helyen lakik, ahol közel a fitneszterem, a környéken lehet futni.

Lázadó világutazó

Bár klasszikus hangszere miatt természetesnek tűnne, hogy a komolyzene híve legyen, Marton egy jóval populárisabb műfajt választott. Saját szerzeményeit játssza, amelyeket a mai dallamvilágnak megfelelően alakít. Stílusa show-zenének is nevezhető, de mindenképp egyéni, és tőle sosem volt idegen. Nem egy hirtelen váltás következménye, mert még egész kicsiként, mikor a hegedülés alapjait iskolában tanulta, már akkor is lázadó volt. Nehezen tűrte a szigorú zenei szabályokat, és azóta is azokat feszegeti. Saját meghatározása szerint az, amit játszik, egy vidám zenei világutazás popritmusban, az ír, a spanyol, a török, a magyar népzenére alapozva.

Népszerűségét az hozta meg, hogy zenéjét megszerették, hogy felkerült a toplistákra, de nem tagadja, mostanában gyakori sajtószereplései is segítik hírnevének növekedését. Nem zavarja a nyilvánosságnak ez a formája sem, mert szeret beszélni a zenéről, hiszen az az élete. Különösebben nagy terve nincs is ezzel kapcsolatban más, mint hogy minél több embernek okozhasson legalább pár percre, pillanatra olyan élményt, ami a rohanó világban kicsit kikapcsolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYERJEN A HÍRLEVÉLLEL - MINDEN HÉTEN!

Tovább olvasom