Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Markó megtáncoltatta a győrieket

A győri közönség többször felállva, zúgó tapssal köszönte meg Markó Ivánnak jubileumi koreográfiáját, az „Angyalok üzeneté”-t.
Megindultan és örömmel fogadta a Kisalföld közreműködésével létrejött szombati előadás, a Magyar Fesztivál Balett sikerét Markó Iván Kossuth-díjas, érdemes művész, a most jubiláló, 10 éves együttes vezetője. A Győri Balett alapítóját a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban legjobban a lelkes kitartással tapsoló, finom hullámokban felállva éljenző közönség, és az „Iván, a miénk vagy!" bekiabálás hatotta meg.

– Az édesanyám hívott így, ezzel a szeretetteljes egyszerűséggel, hogy „Iván". Tőle kaptam ezt az ünnepi közvetlenséget, és most Győrben, ezen a csodálatos estén újra megélhettem, hogy valaki így szólított. Abban a városban, amely a gyönyörűséget, a sikert, a szenvedést, a küzdelmet jelentette számomra, abban a városban, ahol nekem mindig a közönség szolgáltatott igazságot – nyilatkozta lapunknak Markó Iván. – A függöny előtt állva magával ragadott az a fenséges hullámzás – Petőfi verse jutott eszembe –, az a mindennél többet érő taps, az az éljenzés, amellyel a győriek megköszönték az estét. Igazságot szolgáltattak nekem, ennél többet nem kaphattam a sorstól, és attól a várostól, ahol, ez most kiderült, emlékeznek rám és szeretnek a mai napig. Hihetetlen visszaigazolás volt!

„ Nem hívtak, én jöttem"

Sajnálom

Sajnálom, hogy így alakult.
Szép előadással ajándékozta meg a hatvanéves Markó Iván szombaton este a győrieket. Sajnálom, hogy nem fordítva történt, hogy nem a város ajándékozta meg a jubiláló művészt. Sajnálom, hogy az előadást követő vacsorán nagyon-nagyon szűk körben örülhettek csak a sikernek, és elegánsan Markó látta vendégül társulatát, cigányzenével, ahogy dukál.

Sajnálom, hogy nem láthatom Ivánt és együttesét a győri táncfesztiválokon. Sajnálom, hogy nem nézhetek új Markó-koreográfiákat a Győri Nemzetiben. Sajnálom, hogy Markó után csak nagy ritkán tér vissza Győrbe a „pótszékes", kispárnás időszak, amikor a lépcsőkön is tucatszám ülnek a nézők.

Örülök, hogy most Ivánnal együtt újra megjelentek a zsúfolt nézőtéren a pótszékek. (Igaz, hogy nem a színházban, hanem a kisebb BBMMK-ban, és csak egyszer.) Sajnálom, hogy nem a színházban volt az előadás, de köszönet a művelődési központnak. Sajnálom, hogy még most is minden egyes szót alaposan meg kell rágnom. Hogy még hosszú évekkel a rossz emlékű válás után is vajon kiket bántok vagy sértek meg ezekkel a sorokkal.

Sajnálom, hogy így alakult.
Az előadás szép volt.
Nagy kár, hogy nem lehet együtt, felhőtlenül örülni.
Telt ház volt szombaton a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban, mikor Markó Iván a színpadra lépett. Elmondta, hogy a Magyar Fesztivál Balett megalakulásának tizedik évfordulóját ünneplő előadáson jutott eszébe, az alkalomra készült műsort Győrbe is el kellene hozni, mert az életében legfontosabb tizenkét évadot itt töltötte a balettegyüttes és a művészeti iskola vezetőjeként, táncos-koreográfusként. Hangsúlyozta: „Nem hívtak, én jöttem." Szavai szerint azt is elhatározta, se a városi, se a megyei önkormányzattól nem kér egy forintot se. Kibérelte a színháztermet, vállalta a rizikót és mind a négyszázötven helyre szóló jegy el is kelt.

A századik koreográfia

A nemsokára hatvanéves művész nyilvánosan egyedül Kara Ákosnak, a megyei közgyűlés alelnökének mondott köszönetet közreműködéséért és több jubileumot is megemlített: negyven éve lép fel profi táncosként, az esten is elő-

adott Angyalok üzenete a századik koreográfiája. A József és testvérei darab filmváltozatát láthatta a közönség, ami az Ótestamentum izgalmas történetét idézte. Markó szerint minden benne van, ami ma is érvényes: elfogultság, irigység, erotika, pénzimádat, igazságszolgáltatás. A Bach-muzsikára komponált Angyalok üzenetében pedig minden, ami nem jellemzi a mát: az érintés bársonya, a közös repülés. Meglepetésként a Ravel zenéjére készült Bolerót is előadta a társulat, ám a Győrben korábban a Győri Balett előadásában már sokszor színpadra került darab főszerepét, a Vágy alakját ezúttal férfi, a győri Nyári Gábor táncolta, aki nyolcévesen itt kezdett a balettiskolába járni.
Az est végén pedig Markó „közös repülésre" hívta, megtáncoltatta a közönséget. Ülve maradhattak, ám a mester biztatására egymás felé nyúló és simogató, varázsoló mozdulatokat tettek.

Egy korszak lezárult

Kiss János, a Győri Balett igazgatója – aki évekig együtt dolgozott Markó Ivánnal – is vett két jegyet az előadásra, pedig már látta ezeket a darabokat a fővárosban és a József és testvéreit a Fesztivál Balett már előadta itt, a Győri Balett megalakulásának 25. jubileumán. Akkor a két vezető meg is állapodott, hogy a 12 év együtt fantasztikus volt, de egy korszak lezárult, s a Győri Balett azóta is sikeres. Kiss Jánost nem zavarja, hogy a Fesztivál Balett, Markó együttese is fellép Győrben, tudja, hogy sokan szeretik a koreográfust, s a közös múltat, ami az ő életének is örömteli része volt, tiszteletben tartja.

„ Mi már más utat járunk"

– Nagyon jó érzés a volt növendékeimet látni a színpadon, akik itt végeztek Győrben, jó látni, hogy érett művészekké váltak. Mi már más utat járunk, de emlékeket idézett a mozgásvilág, a gesztusrendszer, amin felnőttünk. Látszott az előadáson, hogy van mögötte emberi teljesítmény, üzenet és munka – mondta el az előadásról táncosszemmel Demcsák Ottó táncos-koreográfus, a Győri Balett alapító tagja és hozzátette: sok néző, aki a Győri Balett és Markó Iván szakítását átélte, még mindig azt hiszi, feszültség van a felek közt, de az már elmúlt, mindenki járja a saját útját. „Ebben az értékvesztett világban megpróbálunk olyan műveket teremteni, amelyek a közönséget ebből a kaotikus világból felemelik kicsit lelkileg. A győri közönség akkor tudja igazán értékelni a saját együttesét, ha másokat is lát, a Győri Balett nem fél a megmérettetéstől, a másokkal való összehasonlítástól."

A szeretet áramában

Több olyan néző is ült a közönség soraiban, aki már régóta Markó-rajongó. Kovátsné Nagy Zsóka szerint is csodálatos volt az est és Markó Iván nemzeti kincs. Elmondta, hogy egyik szeme sír, a másik nevet, mivel újra Győrben láthatta a művészt, de sajnálja, hogy a városban már nincs folyamatosan jelen alkotótevékenységével. Számára Markó Iván a modern tánc csúcsa. A József és testvérei darab érintette meg a legjobban, az Angyalok üzenetét könnyednek érezte, mintha a mennyországban lebeghetett volna, úgy véli, olyan hangulatot teremt, amiben az emberek megkönnyebbülnek. A közös táncról pedig az a véleménye, hogy azzal a művész szeretetet akart átadni és a nézők is visszaadhattak neki valamennyi szeretetet.

Szép emlékek üzenete

Somogyi Tivadar főorvosnak, önkormányzati képviselőnek is tetszettek a táncok, Markó Iván szerinte megható beszédei. Úgy véli, azok azt éreztették, neki is szép emlékei vannak a Győrben töltött időszakról. A doktor egyetemista korában szerette meg a balettet, örül, hogy ennyi ideje színvonalas produkciókat lát. Markóban azt szereti, hogy a hozzá közel álló keresztény értékrend alapján alkot és örül, hogy utódai a mostani Győri Balettnél szintén szép előadásokkal lepik meg a várost. Úgy véli, a városnak sok telt házas előadásra van szüksége, szeretné, ha a Győri Balett 30. évfordulóján felkérné egykori vezetőjét, Markó Ivánt egy darab rendezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor Pál: Rendezni boldogság

Két évtized után tért vissza a rendezői székbe Sándor Pál. Az ok egyszerű: egy reggel arra ébredt,… Tovább olvasom