Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Máris helyére került az első GPS

Folytatás az 1. oldalról.

Új lakótelepeken, kis falvakban és frissen nyílt utcákban sokszor vakon kell eligazodniuk a mentőknek, a tűzoltóknak és a rendőröknek, mert térkép, utcatábla vagy GPS nincs, amely segítene nekik – írtuk alig egy hete (Műhold helyett a segélyhívó navigál – Kisalföld, 2006. szeptember 5.). A rendőrök kicsivel jobb helyzetben vannak, mert néhány járműben nekik legalább van műholdas navigációs rendszerük, a mentőknek és a tűzoltóknak azonban egyáltalán nincs, így csak a saját készítésű térképeikben és a segélykérő útbaigazításában bízhatnak. A Kisalföld elhatározta, akciót indít és példát mutat: cikkünkben bejelentettük, hogy vásárolunk egy GPS-készüléket, amelyet a mentőszolgálatnak ajánlunk fel. Egyben felhívást közöltünk, hogy aki hasonlóképp tud segíteni, az tegye meg. A navigációs rendszert tegnap átadtuk a győri mentőállomáson – azóta már az egyik rohamkocsiban „teljesít szolgálatot”.
Alig egy hét telt el az akció indítása óta, s már tizenöt készüléket ajánlottak fel segítő cégek és magánszemélyek.
Közülük akik vállalták a nyilvánosságot is: Kovacsics Imre, Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre, Digitáltechnika,

Autófórum Riegler Kft., Wágenhoffer Műszerész, Porsche Győr és Notebook Győr. Egy ilyen készülék 100 ezer forinttól kapható (a felajánlások ennyiről is szóltak), de a Nav N Go Kft. és több forgalmazó kedvezményes ajánlatának köszönhetően ennél jóval olcsóbban tudjuk megvásárolni – így az adott összegből többre is telik.
A cél nyilván az, hogy lehetőleg minden kocsiba tudjunk GPS-t szerezni, erre szerencsére minden esély meg is van. A mentőknél 32 gépkocsiban lenne helye egy-egy készüléknek, a tűzoltóknál kevesebbel számolnak.
Hogy erre valóban nagy szükség van, azt Magasházi Gábor mentő-gépjárművezető is megerősítette, akinek a kocsijába tegnap beszerelték az első GPS-t: „Hiába vagyok huszonkilenc éve szolgálatban, annyi új utca nyílik a városban és a falvakban, hogy egyszerűen nem tudjuk követni. Számos példát tudnék mondani, amikor a plébánost vagy a helyieket kellett ébresztenünk, hogy eltaláljunk a megadott címre. Mostantól gyorsabb és könnyebb lesz a helyzetünk.”
Beszédes egyébként az a térképgyűjtemény, amelyet Magasházi Gábor most is használ, s amelyben még mindig ott van az a 26 éves térkép, amiben még kerületekre osztották le Győrt... A Felszabadulás, Néphadsereg útról, illetve a Kun Béla-lakótelepről már nem is beszélve.
A Kisalföld által vásárolt készülék négyezer magyar település utcáit (házszámra lebontva) mutatja térképen. Az iGO GPS-navigációs szoftver adatait folyamatosan frissítik, így például a Győrben a közelmúltban átadott Fehérvári úti csomópontnál is el tudja már navigálni a sofőrt. Meg tudja mutatni a leggyorsabb és legközelebbi útvonalat is – amely riasztásnál akár életmentő is lehet.
Az akció a Győr-Moson-Sopron megyei mentőállomásokat és tűzoltó-parancsnokságokat segíti elsősorban, de a jelenlegi információk szerint elképzelhető, hogy szélesebb körre is ki lehet terjeszteni a jótékony kezdeményezést. A Kisalföld éppen ezért továbbra is várja azoknak a jelentkezését, akik csatlakoznának az akcióhoz: e-mail: sudara@kisalfold.hu, telefon: 30/2175-409.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barkócziné Juditnak élvezet a főzés

A férjétől tanult meg főzni a vásárhelyi Barkóczi Jánosné, aki szakácstudományát azóta is… Tovább olvasom