Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Marián Miklós: Ismeret a tisztelet alapja

Marián Miklós természetkutató Karl May Winnetou című regényéről beszél.
„Kilencvenegy évesen nekem Karl May a kedvencem. Olyan szerencsésnek mondhatom magam, hogy kezdettől a Winnetou 1904-es, első magyar nyelvű kiadását olvashattam. Édesanyám félárván nevelt, szegények voltunk, de kevéske zsebpénzemet mindig Karl May-ra költöttem. Annak idején a háromkötetes Winnetout is antikvár példányként vettem meg. Értékes, mert azóta sem fordították le teljes szöveggel, csak mindig átdolgozták az ifjúság számára.

Cserkészeimnek rendszeresen kölcsönadtam Szekrényi Lajos magyar változatát, ám közbejött a háború, és sajnos, a háromból már csak két kötet került vissza hozzám. Számtalanszor olvastam, részleteket idézhetnék fejből. Egy hónapja is Karl May regényét vettem a kezembe. Sok az unokám, őket is e német szerző indiánregényeivel lepem meg.

A Winnetouban egy tanárember, Old Shatterhand írja le, hogyan kerül ki a vadnyugatra, és miként válik belőle az indiánok hatására „westman", vagyis erdőjáró és vadász. Winnetouval, az indiánnal is fordulatosan változik a kapcsolata: először ellenségei egymásnak, majd amikor összebarátkoznak, sok színes kalandon át formálják egymást. Közben pedig betekintést nyerhetünk az erdő és a puszták világába, megismerhetjük a szavanna és a préri életét – és ez nekem nagyon tetszik.

Különös, hogy Karl May a regényei megszületése előtt nem járt Észak-Amerikában, és az indiánvilág csak a fantáziájában létezett. Ennek ellenére olyan ügyesen készítette elő minden írását, és olyan pontos ismereteket szerzett az indiánokról, hogy német kiadója a regények alapján térképen is felvázolta a cselekmények helyszínét. Például a Lano Estacadóról szóló fejezet sorai pontosan nyomon követhetők a valós tájakon."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagy, akinek születtél?

A furcsa nevű hírességeket térképeztük fel, Kokótól Pokrivtsákig, a valóditól a művésznevekig. Tovább olvasom