Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Márciusig nem fogható URH-n a Kossuth Rádió

Sopronban immár nem lehet sem a keleti URH-án, sem a nyugati URH-án fogni a főadónak tartott közszolgálati rádiót, a Kossuthot. A Nemzeti Hírközlési Hatóság szerint a probléma március végéig megoldódik.
Sopronban egyre többen fordultak panasszal szerkesztőségünkhöz: eltűnt, illetve igen nehezen lehet csak megtalálni a Kossuth Rádiót. Egyikük e-mailen keresztül érdeklődött a rádiónál: „mikor lesz hallható Sopronban a Kossuth Rádió URH adása, amin eddig (OIRT) reggelente a körzeti műsort lehetett fogni?”
A válasz gyors és tömör volt: „Sopron környékén sajnos elég rosszul lehet fogni a Kossuth Rádiót – ez nem a mi hibánk. Középhullámon (AM) 540 KHz-en lehet fogni, URH-n (FM) a 95 MHz-en vagy a 102,3 MHz-en próbálja meg. Bővebb információt – hogy mikor lesz „normális” frekvencia Sopron környékén – az Antenna Hungáriától kérhet.”
– A problémát az okozta, hogy ez év február elsejétől végleg leállt a keleti URH-án a rádióadók sugárzása, így megszűnt az OIRT a 66-73 MHz sávban is, ahol a Kossuthot foghatták a soproniak – tudtuk meg Honyák Árpádtól, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Piacszabályozás Felügyeleti Igazgatóság igazgatójától. – Ezzel párhuzamosan az országban negyvenhét műsorszórót állítottak üzembe a nyugati URH-sugárzás biztosítására. Közülük azonban nem mindegyik kezdhette meg a működést február elsejétől. Ennek oka, hogy a frekvenciakijelölésnél nemzetközi egyeztetésekre van szükség: az adók ne zavarhassák a másik sugárzását. A soproni műsorszóró esetében elhúzódtak az ilyen jellegű megbeszélések az érintett Ausztriával és Szlovákiával. Jó hír, hogy március végéig rendeződik a Kossuth ügye Sopronban: a 101,6 MHz-es frekvencián fog indulni az adás. Innentől kezdve ezen a hullámsávon csak a Kossuth Rádió lesz hallható, a regionális adók a középhullámon érhetők el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik önnek az igazi tél?

Tovább olvasom