Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Márciusi árpa maradjon a zsákban?

Jó és kevésbé jó egyaránt érte az idén már a mezőgazdaságot. A tavalyinál több volt a csapadék, ám a múlt heti bőséges eső megállította az egyébként is késésben lévő tavaszi munkákat.
A nehézségek ellenére a földben még mindig talál örömet.
Márciusi árpa maradjon a zsákban – emlékeztetett a földművelők körében ismert mondásra Nagy Endre, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalának vezetője. Az lenne a célszerű ugyanis, hogy a tavaszi árpa az esztendő harmadik hónapjának végéig a földbe kerüljön. Az idén ez a legjobb igyekezet ellenére sem teljesülhetett sok termelőnél. Az eltervezett 21 ezer hektárnyi tavasziárpa-vetésnek kevéssel több mint felét sikerült teljesíteni. Étkezési borsóból 545 hektár vetését célozták meg a gazdaságok, a tizedénél is kevesebb került a földbe.

A talaj-előkészítési munkákban hasonlóan nagy az elmaradás. A szaktárca megyei hivatalának növénytermesztési felelőse, dr. Guzonyi Imre a Kisalföldnek elmondta, a 113 ezer hektáron elvégzendő talaj-előkészítésből 17 ezer hektáron fejeződött be a munka. Az őszi kalászosok 82 ezer hektárt kitevő feltrágyázásának a felével sikerült végezni.

Az elmaradásért a múlt heti esős napokat lehetne okolni, ám ha tétlenségre kárhoztatta is a gazdákat, mégse tennék ezt. A mögöttünk hagyott héten 45–50 milliméter esőt mértek a Kisalföldön, márciusban pedig tegnapig összesen több mint 61 millimétert, 120-szor annyit, mint az óesztendő harmadik hónapjában. De a csapadékra is nagy szükség volt.

A kérdésre, hogy mikor sikerülhet pótolni a tavaszi munkákban mutatkozó elmaradást, érthető, hogy ugyanaz a válasz, mint bármikor: az időjárástól függ.

Lassan már lehetne a gépekkel a földekre menni, ám a következő napokra ismét csapadékot ígérnek a meteorológusok. Tíz olyan nap, amikor semmi se zavarja a határmunkákat, sokat lendítene a gazdákon.
A mögöttünk hagyott napokra azért volt szükség, hogy a gazdák rá tudjanak menni gépekkel a földre.

A bezi határban, a községtől vagy másfél kilométerre lévő Pihenőpusztán a 60-as évei közepén járó Varga László a minap a tanya házával szembeni földjére indult. Burgonyát szán oda, azt a területet szórta meg műtrágyával. Két fiával együtt gazdálkodik harminc hektárnál kevesebb földterületen.

Negyvenegy év munkája után a 32 ezer forint havi nyugdíj, ami biztos. Fiatalnak már nem nevezhető traktorját maga tartja működőképes állapotban. A tavaszt dicséri, esőben legalább jobb volt az elmúlt éveknél. De két nap kevés lenne, hogy elmondja a sok rosszat, ami vele történt. Ez a világ meg végleg nem az ő világa. De a földben azért még mindig van öröme. Az ősszel vetett búzája olyan, hogy nem is kell szebb annál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horrorra akadva 3 (Scary movie 3)

Amitől rettegtél tavaly nyáron.... most kiröhögheted... A ma már klasszikusnak számító Airplane,… Tovább olvasom