Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Március 15.: vér folyt az állami ünnepségen, tüntettek az Astoriánál

A Nemzeti Múzeumnál délelőtt dulakodás és sérülés is volt. Orbán beszéde után verekedés volt az Astoriánál, a civilek új magyar köztársaságért tüntetnek.

Tüntetnek a civilek


Új Magyar Köztársaságot! mottóval kezdődött demonstráció civil szervezetek és ellenzéki pártok szimpatizánsainak részvételével vasárnap délután Budapesten, a Keleti pályaudvarnál. A Baross téren a rendezvény kezdetére, a szervezők becslése szerint, mintegy 5-10 ezren gyűltek össze.

A Facebookon meghirdetett rendezvény szervezői meghívójukban azt írták: március 15. a szabadság, a polgári jogegyenlőség, a közteherviselés és a függetlenség szimbóluma, egy olyan köztársaságé, amelyet szerintük a Fidesz kormányzása megszüntetett.

A pályaudvarnál egy teherautón felállított rögtönzött színpadon Vajda Zoltán, a "60ezren a magánnyugdíjukért" Facebook-csoport képviseletében azt mondta, céljuk, hogy ledöntsék az "orbáni kártyavárat", és ezért tenni is akarnak.

Kész Zoltán, a veszprémi időközi választáson a baloldali pártok támogatásával parlamenti mandátumot szerző képviselő Orbán Viktort diktátornak nevezte, és arról beszélt, hogy a kormányfő eredetileg is keletre, Moszkvába akarta vezetni az országot.A Százezren az internetadó ellen csoport azt írja, a tömeg faltól-falig kitölti a Rákóczi utat, az eleje már e Blahánál, a vége még a Keleti előtti felüljárónál. Ez szerintük legalább 20 ezer ember.

Rendszerbontó népszavazást kezdeményeznek


Tizenkilenc "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezést indítanak a március 15-ei civil demonstráció szervezői az Orbán-rendszer lebontásáért, az "új magyar köztársaságért". A kezdeményezést vasárnapi, a budapesti Astoriánál tartott tüntetésükön jelentették be a rendezvény szónokai.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász beszédében elmondta: a népszavazásra azért van szükség, mert a mostani rendszer árt Magyarországnak, a gazdaságnak és az embereknek, akiket megfoszt a valódi polgárosodás lehetőségétől.

A népszavazási pontok között megtalálhatóak korrupcióellenes, gazdasági, oktatási és társadalmi témakörök. Egyebek mellett követelik a valódi vagyonnyilatkozatokat, az állami dohánymonopólium megszüntetését, a fontos állami beruházások tikosításának feloldását, ingyenes autó- és elkerülő utakat.

Támogatják továbbá a vasárnapi zárva tartás ellen beadott népszavazási kezdeményezést és a nyilvános, illetve átlátható közbeszerzéseket

Elszabadultak az indulatok a Nemzeti Múzeumnál


A kormányellenes tüntetők táblákkal is készültek a miniszterelnöknek, "Orbán diktátor, hibbantagyú maffiavezér", "Dilis orbán, hibás rendszer", "Diktatúra, tolvajok harca, maffiaállam" feliratokkal - tudósít az Index.

Időközben megérkeztek a biztonságiak, néhányukat kezdik kiszorítani.

A Nemzeti Múzeumnál több veszekedő csoport is kialakult. A vita elvileg 1848 örökségéről szól, de valójában arról, hogy ki kommunista és ki fasiszta. A hivatalos ünnepségre érkezők azt kiabálják, hogy miért kell tönkre tenni más megemlékezését, az ellentüntetők pedig azt, hogy miért ne mondhatnák el a véleményüket.

A Múzeumkertben az egymással veszekedő emberek között komolyabb tettlegességig is volt, földre került valaki.

A Nemzeti Múzeum előtt egy 20-30 fős társaság folyamatosan azt kiabálja, hogy "Orbán takarodj, Orbán takarodj!", miközben körbeveszik őket a fideszes ünneplők, akik pedig azt üvöltik az arcukba, hogy "csürhe, csürhe".

Mire a színpadon a színész a Nemzeti dalt szavalta, már lenyugodtak a kedélyek. A "rabok voltunk mostanáig" résznél az egymással veszekedők egymásra mutogattak, hogy "ez rólad szól", "nem, ez rólad szól" - idézi az Index tudóstója.

A feszült helyzetről a 444 videót is készített.Egy embert előállítottak


Egy embert előállítottak a rendőrök garázdaság gyanúja miatt a fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott rendezvényt követő elvonuláskor - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata vasárnap az MTI érdeklődésére.

A rendőrség részleteket nem közölt, de a rendezvényen dulakodás, verekedés is történt. Egy nő szemüvegét leverték, egy férfi az arcán sérült meg, később egy kamerát tartó újságíróra támadt rá egy idősebb férfi, a tettlegességet csak a rendőrök beavatkozása után hagyta abba. A rendőrök igazoltatták a támadót.

Orbán: a szuverenitásért folytatott harcnak sosincs vége

A szabadságot és a nemzeti függetlenséget nevezte a magyar történelem "páros vezércsillagának", vérvonalának Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a március 15-i nemzeti ünnepen a múzeumkerti állami díszünnepségen tartott beszédében.

Szabadság és nemzeti függetlenség: "az örök zsinórmérték, amellyel a magyarok minden nemzedéke megmérettetik" - fogalmazott a kormányfő, aki azt mondta, 1848. március 15. szakrális momentuma, főnixpillanata a magyar lélek újjászületésének.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kormányfő vasárnap, a nemzeti ünnepen tartott budapesti, állami megemlékezésen azt mondta, az elmúlt 25 évben minden magyar megérthette: vagy együtt leszünk sikeresek, vagy sehogy, vagy együtt emelkedünk fel, vagy mindannyian ott ragadunk a sárban. Hozzátette: "együtt vagy sehogy, ez volt a '48-as forradalom leckéje is".

Orbán Viktor azt mondta, a rendszerváltás után 20 év kellett ahhoz, hogy "együtt tanuljuk meg újra", ha nem fogunk össze, ha nincs erős nemzeti törvényhozás és kormányzat, ha nem ébredünk nemzeti öntudatra, akkor a kemény munka hiábavaló lesz.

Bár 1848. március 15. óta eltelt 167 év, a lényeg nem változott: az ország szuverenitásáért folytatott küzdelemnek soha sincs vége, és "ebben csak magunkra számíthatunk" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a nemzeti ünnepen a múzeumkerti állami díszünnepségen.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kormányfő szavai szerint a szabadság azt jelenti: minden nemzetnek elidegeníthetetlen joga, hogy a saját útján járjon.

Kossuth és Petőfi népe csak mosolyog, ha bárki oktatni akar bennünket szabadságból és demokráciából - fogalmazott.

Európával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: Magyarország Európa része, és jövőjét "a többi nemzettel együtt akarjuk alakítani". Hozzátette: Európa ma tele van kérdésekkel, Magyarország pedig tele van válaszokkal.

Síppal, dobbal, kereplőkkel Orbán ellen

A tüntetők egy része csak csendben leült a Múzeum körúton az úttestre és így tiltakozott Orbán Viktor beszéde közben, míg mások síppal, dobbal és kereplőkkel igyekeztek a miniszterelnökbe fojtani a szót - tudósított az Origo.

Tarlós: a célok eléréséért ma is küzdeni kell


Tarlós István szerint úgy, ahogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, ma is küzdeni kell a célok elérésért, és ezek összefogással érhetőek el.

A főpolgármester vasárnap, a Nemzeti Múzeumnál elmondott ünnepi köszöntőjében azt mondta, hogy 1848 az újkori magyar történelem meghatározó eseménye, amely "önfeláldozó helytállásával" a nemzeti mitológia részévé vált.

"A célok eléréséért azonban ma is vívni, küzdeni kell, amire csak a bátrak képesek" - jelentette ki.

Tarlós István azt mondta, hogy az erősen formálódó világrendben tudni kell a magyar érdekeket érvényesíteni. Ez összefogás nélkül nagyon nehéz - tette hozzá.

Tarlós István úgy fogalmazott: "ahol az összefogás helyett a széthúzás igazgat, ahol egyéni vagy szűk csoportérdek valamilyen ideológia alapján megelőzheti a közérdeket, ott nincs erős állam".

A beszédek után sem maradt el a balhé


Kisebb verekedés tört ki az Astoriánál. Egy ember a földre került, a rendőrök segítették ki a tömegből - írta az Origo.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek szavalták egy időben a Nemzeti dalt

Országszerte több száz településen tízezrek szavalták el egy időben Petőfi Sándor Nemzeti dal című… Tovább olvasom