Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Március 15. – vereses szemmel

Immár harmadik éve, hogy a Veres Péter Mezőgazdasági Szakközép- és Szakiskolában – Magyarországon, egyedülálló módon – rendhagyóan emlékeznek meg március 15-éről. Az iskola képzésében részt vevő lovasok és a képzést segítő lovak közremqködésével az 1848-as forradalmi idők lovasnemzetőr-egyenruháiban vonulnak fel a hagyományőrző díszszakasz fiatal tagjai.

– 9 évvel ezelőtt az akkori városvezetés felkérte az iskolát, hogy lovainkkal vegyünk részt a március 15-i megemlékezésen. Akkor mi az iskola hét és a pápai egyesület szintén hét lovával vonultunk fel, még ’48-as lovastüzér-ruhában. Akkor a sikeren felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy az iskolában megalakítjuk a győri lovas nemzetőrséget. Ehhez kiemelkedő támogatást kaptunk iskolánk vezetőségétől: Ladocsi Flóriántól és Újvári Istvántól, akik egy percet sem habozva azonnal engedélyt és mindennemq segítséget megadtak – mondta Vígh Attila, a díszszakasz alapítója és jelenlegi parancsnoka. A forradalmi időkben Győr, Pest és Vác volt, akik lovas nemzetőrséget felállítottak, és bár erre a tényre mi, győriek is igazán büszkék lehetnénk, sokan nem is tudunk róla. Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy a legjobb lovasokból álló díszszakasz minél több alkalommal és minél több helyen emlékezhessen meg ily módon.
– Jelenleg 11 korhq egyenruhával rendelkezünk, melyek közül egyet az iskola, a többit pedig a pápai huszáregyesület készíttetett. Ezenfelül egy eredeti minta alapján készült hadizászlóval is büszkélkedhetünk, mely szintén a korhqség jegyében készült. A diákok hatalmas lelkesedéssel bújnak ezekbe a ruhákba, és büszkék arra, hogy tagjai lehetnek a díszszakasznak.
Sajnos idén az iskola nem kapott felkérést a várostól a lovas felvonulásra, de a díszszakasz tagjainak reményei szerint jövőre ismét több ezer ember előtt vonulhatnak fel.
Molnár Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipános nyílt nap

Győr. A Tulipános Általános Iskola (Rónay J. u. 4.) ma reggel 8 órától 10 óráig nyílt napot… Tovább olvasom