Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Maradt a kamat

A várakozásoknak megfelelően a jegybank nem változtatott az alapkamaton.

A várakozásoknak megfelelően a jegybank nem változtatott az alapkamaton. Az elemzők előrejelzéseikben egyetértettek, hogy a forint gyengülése ellenére, a jegybank most nem lép.
A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6,00 százalékos szintjét.

Az elmúlt hetek friss makrogazdasági adatai megerősítették a Monetáris Tanácsnak a konjunktúráról kialakított képét: mind a külpiaci, mind a belföldi konjunktúrális kilátások kedvezőek – tette közzé honlapján a jegybank. Bár az év eleji adócsökkentések vártnál kisebb árcsökkenést eredményeztek és emiatt az idei évre számított fogyasztói infláció a korábban vártnál magasabb lehet, a bér és fogyasztói-ár adatok, valamint a piaci szolgáltatások körében év elején megindult dezinfláció összességükben nem változtattak a kedvező középtávú inflációs kilátásokon.

A korábbi hónapokhoz képest határozott változás történt márciusban a nemzetközi tőkepiacokon. A szigorúbb monetáris kondíciók irányába mutató jelek váltak meghatározóvá a fejlett országokban, ami – a globális kockázatvállalási hajlandóság romlásán keresztül – a feltörekvő piacokra is nyomást gyakorolt.

A Monetáris Tanács korábbi közleményeiben többször felhívta a figyelmet a rendkívül kedvező nemzetközi tőkepiaci hangulat megváltozásából fakadó hazai kockázatokra. A jelenleg egyre kézzelfoghatóbbá váló kockázatok felerősítik a költségvetési hiánycsökkentés szükségességét. A magyar gazdaság egyensúlytalanságának csökkentésével lehet tompítani a kedvezőtlen nemzetközi folyamatok magyar gazdaságra gyakorolt hatását.

A Monetáris Tanács legfontosabb feladatának a középtávra kitűzött árstabilitási cél elérését tekinti. Amennyiben a nemzetközi tőkepiaci környezet változása, vagy a hazai egyensúlyi helyzet tartós hatást gyakorol az inflációs kilátásokat meghatározó folyamatokra, azokat a Monetáris Tanács döntéseiben figyelembe fogja venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom