Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Maradnak a pontszámok, de drágább a jelentkezés

Nem kell változásra számítaniuk a jövőre a felsőoktatásba jelentkező diákoknak a felvételi pontok számításában; nő viszont a jelentkezésekért fizetendő összeg kilencezer forintra, ezért azonban három helyre lehet majd kérelmet benyújtani – közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.
Akik a 2007/2008-as tanévre jelentkeznek, azoknál a pontozási rendszer megmarad: 120+24 pontot lehet majd a felvételi során elérni – közölte a szakállamtitkár. Nem változik a jelentkezés módja sem – mondta. – Most még marad a két nyelvvizsgáért járó pluszpontok rendszere is.
A pontszámításban 2008-tól lehet változásra számítani, akkor léphet életbe a 200+200+100 pontos számítási rendszer.
Változásként belépnek a mesterszakok is a rendszerbe, jövőre elsősorban a műszaki és informatikai területen – mondta Manherz Károly. Emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási törvény azt rögzíti: a három évvel korábban alapképzésre felvettek 35 százaléka léphet tovább mesterképzésre. Az intézmények pályáznak majd ezekre a helyekre, és a miniszter dönt a keretszámokról. Ennek alapján az intézmények szervezik majd a bemenetet.
A bemeneti követelményeknek már az akkreditációs anyagban szerepelniük kell, ez lehet beszélgetés, teszt is, ami alapján megszűrik a továbblépő diákokat – fejtette ki az államtitkár, hozzátéve: ezért száz pontot lehet majd szerezni. Ezeket a hallgatókat az intézmények fogják rangsorolni, s hozzák meg felvételükről a döntést.
A felvételi jelentkezésért 9000 forintot kell 2007-ben fizetni, ezért azonban három helyre lehet kérelmet benyújtani. Mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok átlagosan 2,9 helyre jelentkeznek. Az egy helyre történő jelentkezésért is ennyit kell ugyanakkor fizetni. Az érettségizőknek is tudniuk kell: érdemes legalább három helyre jelentkezniük, hogy nagyobb eséllyel kerüljenek be felsőoktatási intézménybe.
A módosítások várhatóan még ebben a hónapban kerülnek kormány elé. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom