Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Marad az államfő: Így látják a döntést a pártok

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen, ˝mi ehhez tartjuk magunkat˝ - közölte Selmeczi Gabriella.
Jobbik: a Fidesz az MSZP útját járja

A Jobbik szerint a Fidesz az MSZP útját járja azzal, hogy a kormánypárt megtartja pozíciójában a köztársasági elnököt, mint ahogy a szocialisták sem váltották le a miniszterelnöküket a botrányai után.

Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik budapesti elnöke szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz-KDNP azért kapott kétharmados többséget a választóktól, hogy "ne éljünk tovább következmények nélküli országban". Mint fogalmazott, Orbán Viktor kormányfő a korábbi diktatúránál is szörnyűbbet épít.

A miniszterelnök pénteki - még az államfő nyilatkozata előtt tett - kijelentésére utalva a jobbikos politikus azt mondta: nincs olyan, hogy valakinek a személye sérthetetlen, mert ha valaki bűnt követett el, akkor annak következménye kell hogy legyen.

Szilágyi György azt mondta: hétfőn az Országgyűlésben vitanapot kezdeményeznek, hogy a pártok és a képviselők kifejthessék, mi a véleményük Schmitt Pálról. Emellett beterjesztik alkotmánymódosító javaslatukat arról, hogy az államfő elmozdítása után a nép közvetlenül választhassa meg a köztársaság elnökét. Ezen a választáson akár Schmitt Pál is elindulhat - tette hozzá.

A Lánchíd pesti hídfőjénél tartott sajtótájékoztatón - ahonnan előző este több jobbikost is előállított a rendőrség, mert a hídon megpróbálták akadályozni a közúti forgalmat - Szilágyi György azt mondta: az emberek jogos felháborodásukban cselekedtek, és szerintük a rendőrség "a 2006-os brutalitásához hasonló módszerrel és vehemenciával" bánt a tüntetőkkel, és hamis dokumentumok, határozatok alapján akarnak eljárni velük szemben.

Takács Krisztián, a Jobbik ifjúsági tagozatának tagja, aki maga is érintettje volt a rendőri eljárásnak, azt mondta, nem szólították fel háromszor a tüntetőket, mielőtt előállították volna őket, és ezt videofelvételekkel is bizonyítani tudják.

Szilágyi György azt követelte: a rendőrség részéről is szűnjön meg a kettős mérce, mert míg az LMP-s tüntetőkkel úgy bánnak, mint a hímes tojással, és a parlament közkegyelmet ad a tüntetőknek, addig a jobbikosokkal szemben ugyanúgy lépnek fel, mint 2006-ban, brutálisan.

LMP: nem akarunk következmények nélküli országban élni

Az LMP szerint akik aláírják népszavazási kezdeményezésüket, azok nem akarnak következmények nélküli országban élni, így Schmitt Pál sorsáról is kifejtik véleményüket.

Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője szombaton a budavári Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányzattal szembeni ellenállás a civil aktivisták segítségében és az LMP népszavazási kezdeményezésének támogatásában is tapasztalható. Arra buzdította az embereket, hogy az aláírásgyűjtés határidejéig hátralévő 48 órában mindenkit mozgósítsanak, hogy a szükséges 200 ezerhez még hiányzó 50 ezer aláírást össze tudják gyűjteni.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor kormányfő "az erő nyelvén ért", az aláírásgyűjtésük pedig erőt mutat, és véleményt mond arról, hogy "egy hazug rendszerben egy hazug elnököt" ne lehessen megtartani.

Megjegyezte: Orbán Viktor a múlt évben úgy fogalmazott: nem lehetünk következmények nélküli ország, de most úgy látszik, "amikor az ország legfőbb közjogi méltósága hazudik, mégis következmények nélkül marad".

Vágó Gábor szerint mindennek egyetlenegy következménye van, az pedig a népharag, amely most testet ölt a civil ellenállás formájában és abban az alkotmányos ellenállási formában is, amely arra irányul, hogy elmozdítsák a köztársasági elnököt pozíciójából.

Az LMP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy Schmitt Pál Orbán Viktor "bábja", és amíg a kormányfő támogatását élvezi, helyén marad. Hozzáfűzte, hogy a hazugság rendszere csak addig él, amíg sok ember össze nem gyűlik, hogy kimondja az igazságot. Hétfőn tárgyalnak az ellenzéki pártokkal az államfő elmozdításának jogi lehetőségéről - fűzte hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Vágó Gábor azt mondta: azok az LMP-s aktivisták, akiket péntek éjjel előállított a rendőrség, mert a Lánchídon és a Szabadság hídon megpróbálták akadályozni a forgalmat, hogy így követeljék Schmitt Pál lemondását, nem a párt szervezésében akcióztak.
A budavári Sándor-palota előtt mintegy tucatnyi civil és LMP-s aktivista tüntetett sátrakban éjszakázva.

A tiltakozók tíz sátrat állítottak fel az elnöki palota előtti füves területen, és szombatra virradó éjjel felváltva aludtak, és álltak őrséget - mondták az MTI tudósítójának.

A tiltakozók, akik sátraikra "Következmények nélküli ország", "Ha te maradsz, mi is" feliratú táblákat is kitettek, azt mondták: addig maradnak a Sándor-palota előtt, amíg az államfő nem távozik hivatalából. Közlésük szerint az éjszkájuk nyugodtan telt, a rendőrök is vigyáztak rájuk. A Dísz tér környékén az MTI tudósítója egy rendőrségi mikrobuszt és néhány járőrautót látott szombat kora reggeltől.

Az elnöki palota előtt már pénteken napközben is tüntettek a köztársasági elnök lemondását követelve.

MSZP: a Fidesznek támogatnia kell az államfő elmozdítását

Budapest, 2012. március 31., szombat (MTI) - Az MSZP szerint a Fidesznek nem maradt más lehetősége, mint hogy az Országgyűlésben támogatja Schmitt Pál köztársasági elnök elmozdítását, mert kisdoktori címének visszavonása után az államfő már nem képes megjeleníteni a nemzet egységét.

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója az MSZP szombati tisztújító kongresszusa közben tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az államfő a közmédiának adott pénteki interjúja alapján nem érzékeli a valóságot, és nem érti, hogy már minden politikai oldalról kezdeményezték lemondását. Mint mondta, a köztársasági elnök maradása erkölcsi szempontból elfogadhatatlan, és ellentétben áll az alaptörvényben, illetve más, így például az új oktatási törvényekben megfogalmazott értékekkel is.

A politikus kiemelte, Schmitt Pál plágiumügyéért a Fideszt terheli a felelősség, hiszen a köztársasági elnök korábban a kormánypárt színeiben lett előbb európai parlamenti, majd országgyűlési képviselő és házelnök, végül pedig Orbán Viktor javaslatára választották meg államfőnek.

Tóbiás József a kormánypártok támogatását kérte pártja napokban benyújtott határozati javaslatához, amelyben a szocialisták annak kimondását indítványozzák, hogy Schmitt Pál méltatlan tisztségére. Emellett kezdeményezik, hogy a Ház haladéktalan lemondásra kérje fel a köztársasági elnököt.

Az államfő a plágiumügyével összefüggésben pénteken a közmédiának adott interjúban közölte: "Schmitt Pálként és köztársasági elnökként" is kiáll az igazáért. Bejelentette, hogy PhD-dolgozat írásába kezd, és bírálta a Semmelweis Egyetem szenátusát, amiért az ő meghallgatása nélkül döntött a húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címének visszavonásáról. Arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották doktori címétől, lemond az államfői posztról, úgy válaszolt: "nincs összefüggés, véleményem szerint, bár sokan így értelmezik".

A Fidesz tartja magát ahhoz, hogy az államfő sérthetetlen

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen, "mi ehhez tartjuk magunkat" - közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombaton az MTI érdeklődésére, reagálva Schmitt Pál péntek esti nyilatkozatára.

Az államfő a plágiumügyével összefüggésben pénteken a közmédiának adott interjúban közölte: "Schmitt Pálként és köztársasági elnökként" is kiáll az igazáért. Bejelentette, hogy PhD-dolgozat írásába kezd, és bírálta a Semmelweis Egyetem szenátusát, amiért az ő meghallgatása nélkül döntött a húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címének visszavonásáról. Arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották doktori címétől, lemond az államfői posztról, úgy válaszolt: "nincs összefüggés, véleményem szerint, bár sokan így értelmezik".


Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. Demalgon 2012. április 23. 15:24
  „Az értelem elszállt, de ahogy észreveszem az 54-dik helyre le is zuhant ...”
 • 55. Pretorianus 2012. április 01. 20:43
  „54. értelem 2012.04.01. 14:13
  "Nem kéne gyógyszert cserélned?"
  :))) Ez nagyon ott van!:)”
 • 54. értelem 2012. április 01. 14:13
  „Demalgon! Legalább azt tudod, hogy mire válaszolsz? Nem kéne gyógyszert cserélned? Olvass, értelmesen, ha tudsz, értsd amit olvasol, azután beszélj. Ennyi a kérésem nem több.”
 • 53. gjozsi88 2012. április 01. 10:58
  „Pretorianus!
  48!
  Látom legalább addig eljutottál, hogy a korábbi vitánk során az általad ajánlott D209-ről szóló jegyzőkönyvet, útmutatásaim alapján újra értelmezted!
  Egyébbként továbbra sem értem, hogy miért kellett volna ellentmondania, ha az akkori .......általad a mai napig bírált ....nyugati tőkével folytatott tárgyalásokról jelentett szakmailag!!!!!
  Ja....és ebben mi volt kommunista????
  De ugye nem azt akarod mondani, hogy aki akkor valamilyen poziciót betöltött szakmai alapon az mind gerinctelen, csak mert nem volt hülye?
  ....akkor itt meg kellene világítanod, hogy Morvai Kriszti hogy tudott az átkosba bírói vizsgát tenni????”
 • 52. Primax 2012. március 31. 22:55
  „A becsület olyan, mint a gyufa, csak egyszer lehet felhasználni.( Moldova György )”
 • 51. Pretorianus 2012. március 31. 21:30
  „49. Demalgon 2012.03.31. 20:59
  Ki vagy új ember?Ja,egyel több lett a célozgató,semmitmondó,homályosan beszélő emberke...
  És mit növeszthetek?A hajam,a gerincem,a szakállam esetleg ott lent?:)))”
 • 50. mir 2012. március 31. 21:15
  „Túrabakancs

  De csalt. Ugyanis a sajátjaként kalapált le 200 oldalt hiába írta a végére, hogy kitől vette át akkoriban is megvoltak a pontos jelölési szabályok ha nem hiszed nézzél utána. Ja és írógéppel gépelt szakdogáknál is létezett már lábléc elhiheted jó párat láttam.Az értékrendetekkel gond van és nem is kicsi. Ha még mindig nem érted akkor azért nem való egy ország élére mert az első embernek feddhetetlennek kell lennie és mivel csalt sem erkölcsileg sem etikailag nem való erre a posztra és rohadtul nem érdekel, hogy micsoda kiváló sportoló volt hozzáteszem tartalékkos volt az olimpiai csapatba de ez most nem lényeg. A tegnapi interjú meg maga volt a vicc.”
 • 49. Demalgon 2012. március 31. 20:59
  „Preto, magadra gondolsz? Mert akkor még növesztheted.”
 • 48. Pretorianus 2012. március 31. 20:50
  „47. gjozsi88 2012.03.31. 19:36
  Megint csak a szerecsenmosdatás...
  Egyenes gerincű ember már akkor is tudott nemet mondani.Mondom egyenes gerincű...”
 • 47. gjozsi88 2012. március 31. 19:36
  „Patriot!
  "Bezzeg mikor egy D209-es kommunista titkos ügynök múltja került "

  Tekintettel arra, hogy Meggyesi a pénzügyminisztérium főosztályvezetője volt, azaz pénzügyi szakember, a munkája során a külföldiekkel, nyugatiakkal tartott szakmai kapcsolatáról volt kénytelen jelentést írni, az nem Meggyesi hibája volt!!!
  Ugye nem gondolod komolyan, hogy ezt összecsúsztathatod a kommunista ügynökök tevékenységével!
  Egy szakmai jelentési kötelezettséget a nyugatiakkal történő kapcsolattartásról csak neked lehet összecsúsztatni!”
 • 46. gjozsi88 2012. március 31. 19:31
  „Túrabakancs!
  Leragadtál a plágiumnál!
  Pali a szemedbe hazudott, amikor a Kossuth rádióban magyarázkodni kezdett!

  "Miért probléma az, hogy
  egy doktori szakdolgozat a vizsgálóbizottság szerint nem megfelelő, emiatt a
  személy alkalmatlan az államfői poszt betöltésére? Mi köze a kettőnek egymáshoz?!!"

  A dolgozat tartalma megfelelő volt!
  A baj, hogy ez nem SCMITT SZELLEMI TULAJDONA VOLT!
  Mivel másolta idézőjelek nélkül, azaz csalt és lopott, ezért nem lehet doktor!
  Ugye a csaló, lopó ember köztársasági elnökhöz méltatlan!”
 • 45. egyharmad 2012. március 31. 18:52
  „41 Turhabakancs.

  Irásod utolsó szavával tökéletesen egyetértek. Viccország!”
 • 44. öszödiböszme 2012. március 31. 18:47
  „22. Patriot 2012.03.31. 13:4
  Mivel nincs Köztársaság sem demokrácia, csak a erkölcsi hulladék marad! Orbánia plágium bohóca!!!”
 • 43. Demalgon 2012. március 31. 18:37
  „értelem (ami látszik, hogy nincs ), üzenem, hogy olyan nincs, hogy egy gazdasági helyzetről valakinek ne lenne tudomása. Minden bizottságban minden pártból van jelen ember, és minden párt tud mindenről mindent, az csak üres maszlag, amit te is beveszel a führeredtől, hogy egyedül az mszp a hibás. Ez oda-vissza alapon működik. Csak sajnos kevés az értelem azt felfogni, hogy ez puszta hatalmi harc, ami két beteg ember vitájáról szól, amiből most jelenleg a viktorod a legbetegebb. Fleto is ideg fajta, de úgy tudom nem ő az, aki kezelésre is szorul. Úgyhogy mielőtt mutogatsz két kérdés:
  - mi van az mszmp-s tagokkal a fideszben? Mint a régi rendszer utolsó csökevénye?
  - illetve ha annyira nem tudott semmiről a kedvenc csapatod, akkor elárulnád mit kerestek minden bizottságban és vették fel a pénzeket?”
 • 42. Demalgon 2012. március 31. 18:33
  „bocs lyukas bakancs, az ország első emberének illlik példát mutatni. Ezzel a lépéssel az összes egykori doktori végzettséget sárba tiporta, mivel ez mindenkit minősít sajnos azt is, aki becsületesen vizsgázott. A követelmények pedig nem változtak az elmúlt 30-40 évben a doktorinál, úgyhogy a kedvenc játékszered folyamatosan hazudik. Tedd fel a kérdést: ha egy hétköznapi ember tesz ilyet, akkor azt te is megalázod amennyire csak lehet, ez meg megúszhatja? Nem! Neki is ugyanúgy felelni kell, ha akarja, ha nem, és el kell fogadnod ha tetszik ha nem. Egy állami vezető negatív tette az egész országot minősíti, ezt állampolgári ismeretekből tudni kellene.”
 • 41. Túrabakancs 2012. március 31. 18:06
  „Schmitt Pál nem csalt, sokan nincsenek tisztában a szavak jelentésével!
  Szóban is vizsgázott, tehát ha nem tudott volna semmit, akkor nem kap-
  hatta volna meg a doktori címet. Akik itt a fórumon gyalázkodnak, azok
  alapvető dolgokat nem értenek. Meg aztán hogyan lehet egy gyurcsányi
  hazugságot /Őszödi beszéd/ összehasonlítani a Schmitt féle állítólagos
  plágiummal? Komolyan mondom az ember esze megáll! Miért probléma az, hogy
  egy doktori szakdolgozat a vizsgálóbizottság szerint nem megfelelő, emiatt a
  személy alkalmatlan az államfői poszt betöltésére? Mi köze a kettőnek egymáshoz?!!
  20-évig rendben volt a dolgozat, most hogy a Fidesz embere Schmitt, egyből gond lett. Kik a kiszivárogtatók? Törvény sértettek a kutakodásaikkal egyáltalán? Viccország.”
 • 40. Primax 2012. március 31. 17:56
  „12. csambo !
  A bizottság jelentése szerint a dolgozat a 34. oldalától az 50. oldaláig "teljes szövegazonosságot tartalmaz" Klaus Heinemann egyik írásával, további 180 oldal pedig részleges egyezést mutat egy Nikolaj Georgiev-munkával.
  Gyanítom, inkább ez volt a baj.”
 • 39. tovari 2012. március 31. 17:37
  „Miért is lenne jó nekünk ha palibohóc elhúzna? A minidiktátor találna helyette egy másik bábút akit zsinóron rángathat és a dolog szép lassan elfelejtődne. Így viszont mindenki - még a narancsos ködbe burkolt agyú fidesz fanok is - láthatja, hogy kedvenceik kiállnak egy totál veszett ügy mellett.
  Doktori cím lopása nagyon sok ember számára elfogadhatatlan - és ennek tagadása-
  Akik számára elfogadható hát azok egyértelműen minősítik magukat.
  Schmitt Pál nagyon illik a fidesz arculatához. Mondhatnám , mint zsák a foltját , megtalálták egymást.
  A kép így teljes , kár lenne ezt az arculatot megbontani. Így első ránézésre azonnal látszik kikről van szó.
  A mi Megváltónk, Szemünk Fénye, Igazmondó Mininapoleon tovább apasztja amúgyis fogyó szavazó bázisát.
  HAJRÁ VIKI CSAK ÍGY TOVÁBB!”
 • 38. dundi08 2012. március 31. 17:03
  „Ezt a dolgot a külföldi újságírók is jól látják:

  A Die Presse jegyzete szerint Orbán Viktor Schmitt Pállal "az ízlése szerint való elnököt keresett magának: Fidesz-párttag, vonalhű, lojális és gyenge". Erősen ironikus, hogy Orbán számára éppen ez a politikai könnyűsúlyúság vált kolonccá, írta Jutta Sommerbauer, aki szerint a plagizálásban nem a másolás a legrosszabb, hanem az, hogy olyan értékek elleni vétségről van szó, mint a tisztesség és a másik tisztelete. "Marad a kérdés, hogy Orbán Viktor a megfelelő tanulságot vonja-e le az ügyből, vagyis azt, hogy egy gerinctelen államfő nem az ideális választás" - olvasható a Die Presse jegyzetében.”
 • 37. Eva- 2012. március 31. 16:39
  „Gyurcsány ezt hazudta:
  http://nol.hu/archivum/archiv-417593--teljes szöveg

  ezt pedig Orbánra hagyta:
  http://index.hu/belfold/partI7339/

  Orbán pedig idáig jutott:
  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/az_imf_10-15_milliard_euros_hitelkeretet_adna_magyarorszagnak/2272152/”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús bombákat találtak Enyingnél: tíz családot kiköltöztettek

Tíz családot kellett kiköltöztetni ideiglenesen otthonából, mert több, második világháborús bomba… Tovább olvasom