Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Marad a hét platform a szocialistáknál

Az MSZP választmánya szombaton megadta az országos minősítést a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformnak.

A szocialista pártban azonban ezután is hét platform működik, mivel az eddigiek közül a Magyar Progresszív Társaság Platform nem kérte országos minősítését, vezetői és tagjainak nagy része a korábbi miniszterelnök tömörülésében folytatja a politizálást.

Az MSZP alapszabálya szerint a platformok a párt egyes tagjainak politikai nézetközösségen alapuló, a párt programjának, irányvonalának bizonyos elemeit érintően önálló, másoktól eltérő véleménnyel rendelkező csoportjai. Egy párttag csak egy platformnak lehet a tagja.

A szocialista párt tagjai szabadon alakíthatnak platformokat és tagozatokat, azok országos minősítéséről azonban a választmány dönt. Ennek feltétele, hogy a platform beterjessze programját, szervezeti felépítését, működési elveit és a legalább háromszáz tag meglétét igazoló okiratokat. Ha a testület úgy ítéli meg, hogy a platform programja és működése összeegyeztethetetlen a párt általános irányvonalával, megtilthatja a további működését.

Az MSZP 1989 októberében platformok (a Reformszövetség és a Népi Demokratikus Platform) megegyezése nyomán jött létre. A szocialista párt ideológiai sokszínűségét azóta is elsősorban a platformok biztosítják, amelyekből a választmány szombati döntése nyomán hét működhet.

A legfrissebb, a Demokratikus Koalíció Platform megalakítását tavaly októberben jelentette be Gyurcsány Ferenc; célja, hogy megszervezze a í89-es demokraták politikai képviseletét. Elnöke a volt kormányfő, alelnökei Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter és Vitányi Iván, aki a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform elnökségét cseréli fel új tisztségére.

Vitányihoz hasonlóan a szociáldemokrata platform több más tagja is úgy döntött, hogy Gyurcsány Ferenc oldalán folytatja. Sőt, amikor a korábbi kormányfő bejelentette, hogy platformot alapít, felvetődött, hogy az 1990 óta létező szociáldemokrata tömörülés és a Magyar Progresszív Társaság Platform egyesülésével jöjjön létre. Erre azonban nem volt alapszabályi lehetőség, és Hiller István, a szociáldemokraták társelnöke sem támogatta az ötletet.

Hiller István pénteken újságíróknak arról beszélt: megbeszélésre hívják a platformokat, hogy közösen alakítsák ki az MSZP 2013 nyaráig tartó politikáját. Beszélt arról is, az MSZP különböző baloldali demokratikus áramlatok egysége, és nem szeretné, ha közülük bármelyik elfoglalná a szocialista pártot, vagy elhatalmasodna rajta.

Alig négy év után szűnik meg a Magyar Progresszív Társaság Platform, miután nem kérte országos minősítését. Vezetői - köztük Ficsor Ádám korábbi titokminiszter, valamint Molnár Csaba, a platform alelnöke - és tagjainak nagy része Gyurcsány Ferenc platformjában politizál ezután.

Platform köthető a pártelnök-frakcióvezető nevéhez is. A fiatal politikusok alkotta Harmadik Hullám magát nem generációs szerveződésként, hanem "új gondolati nemzedékként" azonosítja. Elnöke Mesterházy Attila, egyik alelnöke Harangozó Tamás, az országos elnökség tagja.

Az Ésszerűség és Felelősség Platform - amelyet Kertész Krisztián vezet - 2005 óta létezik, és főleg gazdaságpolitikai kérdésekkel foglalkozik.

A párt balszárnyához tartozik a Baja Ferenc vezette a kilencvenes évek közepén megalakult Szocialista Platform, amelynek vezetőségében Tóbiás József frakcióigazgató, Juhász Ferenc országgyűlési képviselő, volt honvédelmi miniszter és Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő is helyet kapott.

A Szocialista Platform a választási vereség okait firtatva tavaly úgy foglalt állást, hogy az MSZP bukását nem az utolsó nyolc, hanem mindenekelőtt az utolsó négy év politikája okozta. A platform akkor azt javasolta, hogy hozzák nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárgásáról készült titkosszolgálati jelentést. Véleményük szerint az MSZP kevéssel a 2006-os választási győzelem után súlyos hitelességi válságba került, az pedig, hogy az őszödi beszédnek semmilyen következménye nem volt, olyan "erkölcsi kordont" állított a párt köré, amely lehetetlenné tette, hogy a megszorítások miatt elpártolt szavazók visszatérhessenek. Megoldásként azt javasolták: az MSZP hibáit elismerő, hiteles, ellenzéki, mozgalmi önképet alakítson ki.

A Baloldali Tömörülés Platform elnöke Kiss Péter korábbi kancelláriaminiszter. A tavalyi országgyűlési választás után a platform nyilatkozatot adott ki, amely szerint a szocialista pártnak 2008 tavaszától súlyos politikai, szervezeti, személyi és morális válsággal kellett szembenéznie, mígnem "zárt káderpárttá csökevényesedett".

Megjegyezték: az előző ciklusban az egyébként sikeres válságkezelés is hozzájárult ahhoz, hogy megroggyant a létbiztonság és a közbiztonság korábban sem túl magas szintje, így a baloldali szavazók szemében az MSZP egyszerre vesztette el kormányzóképességét és vezetőinek hitelességét.

Hangsúlyozták azt is: fontos, hogy az MSZP baloldali néppárttá váljon, amely "a szociálliberálisoktól a demokratikus kommunistákig terjed", a saját munkájukból élők, a nyugdíjasok és a felsőoktatási hallgatók számára kínál politikai otthont, és ellátja a hátrányos helyzetben lévők politikai képviseletét. Ehhez a platform szerint meg kell erősíteni az MSZP rendszerkritikai jellegét. Felvetették azt is, hogy szakítani kell a pártban az utóbbi fél évtizedben kialakult "vezérelvűséggel és egyenirányítással". Az MSZP legyen újból a platformok szövetsége - javasolták.

Kevésbé ismert a Népi Platform, amelyet Fekete Zoltán irányít, vezetői között pedig egyetlen országgyűlési képviselő sincs. Célja a szociáldemokrata érzelmű kisvárosi és falusi társadalmi csoportok érdekegyeztetésben történő megerősítése, az MSZP vidéki és falusi szervezeteink megerősödése.

Olvasóink írták

  • 1. Pofátlan 2011. február 26. 20:50
    „load ott ült az első sorban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végzetes teafőzés Békéscsabán

A férfi a gáztűzhelyen teát főzött, túl közel tette a karját a lánghoz. A rajta lévő pulóver ujja… Tovább olvasom