Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Már vírusos a Windows Vista

Egy osztrák hacker a napokban a Vistát károsító vírusprogramokat tett közzé az interneten.

Egy osztrák hacker olyan vírusprogramokat tett közzé a neten, amelyek a Windows Vista Beta 1 részeként kiadott "Monad" kódnevű, a DOS utódjául szánt szöveges parancsértelmező megoldás (MSH) sebezhetőségét használják ki.

Mikko Hypponen, a vírusokra a közvélemény figyelmét felhívó F-Secure szoftverbiztonsági cég vezető kutatója elmondta, hogy ez esetben nem annyira a rosszindulatú kódok felbukkanásának ténye, hanem inkább a gyorsasága számít meglepőnek, sőt példátlannak, hiszen a Vista első béta tesztváltozata alig 8 napja látott napvilágot. Az F-Secure által "Danom-nak" elnevezett vírusok egyébként nem okoznak komoly károkat, sokkal inkább a hibákra a figyelmet ráirányító, úgynevezett "proof-of-concept" kategóriába sorolhatók. A magát "Second Part To Hell-nek" (kb. "A pokol, második rész") nevező, "Mario" néven is ismert hacker az általa közzétett vírusokhoz mellékelt kommentárjában leírja, hogy a Monad majdnem olyan széles körű lehetőségeket biztosít az ő és társai számára, mint a Linuxon futó BASH parancssor-alkalmazás.

Kérdés persze, hogy a Microsoft mennyire szándékozik valóban beépíteni az egéralapú grafikus Windows kezelőfelület mellé a jellegéből adódóan sebezhetőbb Monad MSH-t. Hypponen például kimondottan azt látná hasznosnak, ha a Monad nem lenne része a végleges Windows Vista alapváltozatának, hiszen a benne rejlő lehetőségeket az átlagfelhasználó amúgy sem tudná kihasználni. Erről egyébként már olyan szóbeszéd is napvilágot látott, hogy a Monadot egy külön szoftver, például a Microsoft Exchange 2006 részeként, a Vistától elkülönítve adnák ki.

Forrás: Prim Online

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbírságolt munkáltatók

A nyári kánikulai időszakokban veszélyesebb a munka: megterhelt a szervezet, lankad a figyelem, rossz irányban változik az ember komfortérzete, mindezek miatt gyakoribb lehet a baleset. Különösen, ha még a munkavédelmi előírásokat is „lazábban” kezelik. Megyénk harminc építkezésén tartottak munkavédelmi ellenőrzést az elmúlt két kánikulai héten. Tovább olvasom