Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Már tízezernél több a munkanélküli

Győr-Moson-Sopron . Egyetlen hónap alatt ötödével lett több munkanélküli a megyében, miközben a pályakezdő állástalanok száma is nő. Csoportos leépítés több mint kétszáz embert érintett.

Egyelőre úgy tűnik, azoknak lesz igazuk, akik szerint a hazai viszonylatban fejlettnek számító, a válság által leginkább sújtott iparágakhoz szorosabban kötődő Győr-Moson-Sopront jobban érinti a gazdasági visszaesés, mint a szegényebb térségeket. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat friss adatai szerint az országban 7, a megyében 20 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma decemberben novemberhez képest. Egyetlen hónap alatt 1739-cel lettek többen az állástalanok, akiknek a száma így meghaladta a 10 ezret. A munkanélküliségi ráta 4,3-ről 5,1 százalékosra emelkedett. A helyzet mindezzel együtt még nem drámai, hiszen legutóbb 2005 nagy részében és 2006 első negyedévében ennél magasabb volt a munkanélküliek aránya a megyében.

Vannak további rossz jelek. Ebben az évtizedben még egyszer sem fordult elő, hogy a pályakezdő munkanélküliek száma növekedjen a megyében decemberben – most megtörtént, igaz, az elmozdulás mindössze 2,4 százalékos volt. Jelenleg 633 szerepel ebben a rubrikában, ami ugyanakkor kevesebb, mint a 2004. és a 2005. decemberi szám.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat friss adataiból kiderül az is, hogy az országban az előző év decemberében öt és fél ezer embert érintő csoportos létszám-leépítési bejelentést  tettek a munkáltatók, ami 2400-zal, csaknem 80 százalékkal  haladja meg a novemberi értéket. A megyében 224 embert küldtek el ily módon. A regionális munkaügyi hivatal kérdésünkre adatvédelmi okokra hivatkozva nem árulta el, mely cégekről van szó.

A decemberben bejelentett új álláshelyek száma 25.200 volt hazánkban, számuk novemberhez képest kisebb mértékben, 5200-zal  emelkedett. A bejelentett állások száma a novemberben megfigyelt  jelentős mértékű visszaesést követően fordult emelkedésbe, ám ez  kizárólag a támogatott álláshelyek megugrásának tudható be. Hasonló a helyzet a megyében, ahol 1157 új állást jelentettek be.

Olvasóink írták

  • 1. Fedayn 2009. január 16. 10:10
    „Nagy a jólét és dübörög a gazdaság!Nem lesz gázáremelés és el lehet menni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kistérségi egészségbiztosítási ügyfélszolgálati irodák

Győr-Moson-Sopron - Megyénkben idén Mosonmagyaróváron, Kapuváron és Csornán nyit kistérségi… Tovább olvasom