Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Már nyolc halálos áldozatot követelt a csehországi árvíz

Nyolcra növekedett az idei csehországi árvíz áldozatainak száma. Szerdán este ugyanis megtalálták annak a hatéves kisfiúnak a holttestét, aki vasárnap délután az észak-csehországi Sokolov városhoz közeli Kraslice faluban esett be játék közben a megáradt Svatava folyócskába.
A csütörtöki rendőrségi jelentés szerint a gyermeket több mint tíz kilométerre sodorta az ár, s a holttestre egy fűzfa gyökereibe akadva találtak rá az ottani helyi lakosok. Továbbra sincs viszont semmi hír arról a 40 éves városi rendőrről, aki vasárnap délután Brünnben esett be a megáradt folyóba.

A folyók vízszintjének növekedése országszerte már megállt, de a helyzet csak nagyon lassan javul. Egyelőre még nem tudni, hogy fognak reagálni a folyók és a patakok az esős időjárásra, illetve a felmelegedés következtében a hegyek magasabb rétegeiben felgyorsult hóolvadásra. A gátak ugyanis sok helyen nagyon átázottak, megterheltek, s félő, hogy átszakadnak. Szakértők szerint az újabb árvizek problémája ezért még legalább néhány napig nagyon aktuális.

Dél-Morvaországban és Észak-Csehországban is megnyugodtak a folyók, de a közlekedési problémák többsége továbbra is fennáll. Változatlanul szünetel a vasúti közlekedés Dél-Morvaország és Alsó-Ausztria között, mert a síneket elöntötte a víz. Észak-Csehországban a kitelepített mintegy 2500 személy közül eddig csak mintegy félezer térhetett vissza otthonába.

A cseh kormány szerdán április 19-ig meghosszabbította a hét megyében kihirdetett szükségállapotot, hogy az árvízzel kapcsolatos problémákat könnyebben tudják kezelni a hatóságok. A kormány egyelőre ötmilliárd koronás segélyalapot hozott létre az árvízkárosultak megsegítésére, míg a regionális fejlesztési tárca egy 3,5 milliárd koronás alapból ad majd kedvezményes kölcsönöket a rászorulóknak a lakások és a gazdaságok helyrehozatalához.

A nagyrészt állami kézben lévő Cseh Energetikai Művek (CEZ) vezérigazgatója, Martin Roman bejelentette, hogy a legfőbb áramszolgáltató két hónapon át - április 7-től június 7-ig - átlagban 30 százalékkal olcsóbban számolja fel az áramot az árvízkárosultaknak, hogy elősegítse a gyorsabb kárhelyreállítást.

A károk felmérése mindenütt folyamatban van, egyelőre mintegy 10 milliárd koronáról, azaz 90 milliárd forintról ír a cseh média.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányzáró

Győr. Szakács Imre és a kisalföldi gazdák várják az érdeklődőket a Fidesz megyei kampányzáró… Tovább olvasom