Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Már nincs elzárt település az országban

A közútkezelő munkagépeinek sikerült kiszabadítaniuk minden települést a hó fogságából.

18:05 - Már nincs elzárt település az országban

Már nincs egyetlen olyan település sem az országban, amely a hó miatt el lenne zárva a külvilágtól - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton késő délután az MTI-t.

A közútkezelő munkagépeinek 17.30 órára sikerült kiszabadítaniuk a Győr-Moson-Sopron megyei Répceszemerét és Csáfordjánosfát a hó fogságából és az OKF közlése szerint a Vas megyei Nemesládony és Kemeneskápolna is megközelíthető már.

Szombat reggel még 29 település volt elzárva a külvilágtól a hó miatt Nyugat-Magyarországon.


15:40 - 18 település megközelíthetetlen

Országszerte 18 település volt még megközelíthetetlen és csaknem 70 út volt lezárva a forgalom elől szombaton kora délután a hó miatt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 450 munkagéppel dolgozik az utakon.

A társaság közleménye szerint Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér, Répceszemere, Acsalag, Zsebeháza, Csáfordjánosfa megközelíthetetlen. Harka, Iván, Sobor és Und település azonban szombat reggel kiszabadult a hó fogságából.

Vas megyében Chernelházadamonya, Gór, Kőszegpaty, Meszlen, Nagygeresd, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget és Pápóc van elvágva a hó miatt a külvilágtól. Az elzárt településeken a katasztrófavédelem folyamatosan biztosítja kenyérellátást. A betegszállítók bevonásával megszervezték a dialízises betegek kezelőhelyre történő eljuttatását.

Veszprém megyében Mindszentkállára és Szentbékkállára nem lehet eljutni, Balatonhenye és Monoszló már megközelíthető. A megyében jelentősen lelassult a vonat- és az autóbusz-közlekedés, hosszabb menetidőre és késésekre kell számítani - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Bakos György hozzátette: szombaton eddig tizennyolc helyszínre vonultak ki, többnyire járművek elakadása miatt, de volt, ahol a hótömeg alatt megrogyott egy ház tetőszerkezete, kidőlt egy fa, vagy a tetőről lehulló hótömeg és a jégcsapok járókelőket veszélyeztettek.

Fejér megyében ismét járható a Sárosd és Sárkeresztúr közötti 6209-es út, a közútkezelő megtisztította a korábban hóátfúvás miatt lezárt szakaszt - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t. Szabó-Bisztricz Anett közölte: lezárt út, elzárt település nincs a megyében.

Hóátfúvás miatt szombaton kora délután csaknem 70 út volt lezárva a forgalom elől Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyében.

A havazás és a hideg idő miatt a fővárosban a közlekedésben nem várható fennakadás szombaton. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője ugyanakkor arra figyelmeztette az autósokat, hogy síkosak az utak, ezért kizárólag a téli útviszonyokra felkészített gépjárművekkel induljanak útnak.

Kisdi Máté azt mondta: péntek estétől tíz elakadt jármű kiszabadításában kellett segíteniük. A budai oldalon a II. és a XII. kerületben okozott a forgalomban fennakadást egy-egy autó, míg Buda környékén nyolc teherautó vált mozgásképtelenné, de személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Kitért arra: a fővárosban vasárnap délelőtt ónos esőre kell számítani. A szóvivő arra kért mindenkit, hogy ha segítségre szorulókat lát, hívja a karitatív szervezetek valamelyikét.

A havazás és a hideg idő miatt a fővárosi katasztrófavédelem műveletirányító ügyelete állandó kapcsolatot tart a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécserszolgálatával, szintén állandó a kapcsolat az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel.

A közterület-fenntartó a legmagasabb készültségi fokozatban, folyamatosan, teljes téli célgépflottájával végzi a budapesti főutakon a síkosságmentesítést a hétvégén is.

14:10 - Több útvonalat is felszabadítottak Vas megyében

Több, eddig lezárt útvonalat is felszabadítottak Vas megyében, de a hó miatt tizenhárom útszakaszon továbbra sem lehet közlekedni - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint felszabadították a Rábahídvég és Kisunyom, a Kám és Egervölgy, a Bük és Sajtoskál, valamint a Bük és Tompaládony közötti útszakaszt. Rendőri felvezetéssel csaknem száz kamiont indítottak útnak Hegyfalu és Répcelak, valamint Kőszeg térségéből Szombathelyig. A járművek a 86-os, a 76-os és a 74-es úton, Zalaegerszegen át folytatják az útjukat Horvátország felé. A megyében jelenleg mintegy 500 kamion várakozik, a sofőröknek Szombathelyen és Kőszegen a helyi polgárőrség nyújt segítséget.

Szombaton a tűzoltóegységek 7 elakadt gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, az elmúlt három napban pedig összesen 237 járművet, jelenleg a katasztrófavédelem több mint kétszáz szakembere mintegy félszáz technikai eszközzel dolgozik a helyszíneken.

A szóvivő szólt arról is, hogy Szentgotthárd-Farkasfa térségében a középfeszültségű hálózat meghibásodása miatt 170 fogyasztó maradt átmenetileg áram nélkül, a szolgáltató jelenleg is dolgozik a hiba elhárításán.

Sárváron a helyi védelmi bizottság döntése alapján feloldották a városból kivezető közutak lezárását, így megindulhatott a közlekedés. A lezárást a hóhelyzet miatt pénteken rendelte el a rendőrség.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Vas megyében 10 település volt megközelíthetetlen szombaton kora délután. Chernelházadamonya, Gór, Kőszegpaty, Meszlen, Nagygeresd, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget és Pápóc jelenleg el van zárva a külvilágtól. Acsád, Bő, Iklanberény, Keléd, , Lócs, Mesterháza, Nemescsó, Vassurány és Vasszilvágy azonban ismét megközelíthető.

Az elzárt településeken a katasztrófavédelem folyamatosan biztosítja kenyérellátást. A betegszállítók bevonásával megszervezték a dialízises betegek kezelőhelyre történő eljuttatását.

9:15 - Több település is kiszabadult a hó fogságából Vasban

Négy település - Acsád, Mesterháza, Vassurány és Vát - kiszabadult a hó fogságából, Pápóc viszont újra megközelíthetetlenné vált, így jelenleg 14 település van elzárva a külvilágtól Vas megyében - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombat délelőtt az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint mivel Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os főút jelenleg is le van zárva, bizonytalan a forgalom újraindítása a Vas megyei szakaszon is. A kamionforgalom szünetel, jelenleg is 600 kamion várakozik a megye területén.

A szóvivő elmondta: a Vasi Volán Zrt. elindította a helyközi járatokat, de Csepreg, Peresznye, Répcevis, Meszlen, Bük, Vasszilvágy, Pecöl, Ikervár, Répcelak település irányába nem közlekednek autóbuszok. Celldömölkön éjfélkor feloldották a település zárását, de a kiemelt rendőri jelenlét továbbra is maradt. A kenyérszállítmányok mindenhová elindultak - közölte a tűzoltó zászlós.

Vas megyében folyamatosan csökken a lezárt utak száma is, a közútkezelő 63 géppel dolgozik az utak megtisztításán - fűzte hozzá.

9:00 - Öten fagytak meg egy nap alatt az országban

Öten haltak meg az országban kihűlés miatt az elmúlt 24 órában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombat reggel a rendőrség honlapján.

Az összegzés szerint az elmúlt egy napban a rendőrök 38 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek: egy halálos balesetben egy ember vesztette életét, 11 baleset súlyos, 26 pedig könnyű sérüléssel végződött.

A rendőrök összesen 137 embert fogtak el, 266 embert állítottak elő, biztonsági intézkedés 89 esetben történt. A határrendészeti eseményeket összesítve azt írták, 13 embert tiltott határátlépés, egyet közokirat-hamisítás, egyet pedig a beutazási és tartózkodási tilalom megsértése miatt fogtak el.

8:40 - A Tiszántúlon is havasak az utak

Már a Tiszántúlon is mindenhol havasak az utak, a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedves útburkolatra kell számítani. A Dunántúlon elállt a havazás és a széllökések ereje is jelentősen mérséklődött, de továbbra is téliesek az útviszonyok - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szombaton az MTI-vel.

Pécsi Norbert tájékoztatása szerint a Dunántúlon még 72 út járhatatlan, ezért továbbra sem érdemes autóba ülni az ország nyugati megyéiben.
Jelenleg a társaság több mint 400 gépe és csaknem 700 szakembere dolgozik a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen, s újabb hómarókat és hóekéket csoportosítottak át a dunántúli területekre.
A közútkezelő Útinform szolgálatának legfrissebb jelentései szerint a Tiszántúlon szinte mindenhol havazik, Gyomaendrőd térségében intenzív a havazás. Ezeken a területeken havasak, míg a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedvesek a főutak.

8:00 - Zalában megindult a kamionforgalom, de tizenkét út még járhatatlan

Szombatra virradó éjjel elindulhatott a kamionforgalom Szlovénia felől Magyarországra Tornyiszentmiklósnál, ahol ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, Zalában azonban tizenkét út még járhatatlan.

Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szombaton az MTI-nek elmondta: a zalai határátkelők közül Letenyénél zavartalan a forgalom Horvátország felől, Tornyiszentmiklósnál hajnal óta újból jöhetnek a kamionok Szlovénia irányából, Rédicsen azonban még mindig nem léphetik át a határt. Hozzátette, hogy a magyar-szlovén határon éjjelre már ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, de a járműveket csak az M70-es autóút, az M7-es autópálya irányába engedhették át, mert a 86-os és a 75-ös főutak több szakaszon továbbra sem járhatók.

Mintegy hatvan-hetven kamion torlódott össze Zalalövő térségében is, innen Vas megye irányába nem tudtak továbbjutni, de a környéken több parkolóhelyet is megtisztítottak számukra.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Zala megyében a hóátfúvás miatt tizenkét út van lezárva. Elzárt település azonban péntek este óta már nincs a megyében.
Nem lehet közlekedni a 75-ös főút baki tető és Zalaszentmihály közötti szakaszán, Galambok és a 7-es főút közötti úton, továbbá Nagykanizsa és Szepetnek, Letenye és Tótszerdahely, Kisgörbő és Zalaszentgrót között. Nem használható a 7356-os jelű út Kehidakustánynál, Nagyrécse és Cserfő, Újudvar és Magyarszerdahely, Gelse és Zalaszentbalázs, Söjtör és Tófej, Óhid és Mihályfa összekötő útja, továbbá a 75111-ös jelű út Sármellék és a 75-ös főút csomópontja között.

7:50 - Hatra nőtt az elzárt települések száma Veszprém megyében

Hatra nőtt az elzárt települések száma szombat reggelre Veszprém megyében, a pápai körgyűrűnél elrendelt kamionforgalom-korlátozást viszont feloldották - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.

Zsigray Dániel elmondta: Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló, Szentbékkálla mellett szombat reggelre megközelíthetetlenné vált Kékkút és Köveskál is; a településeknek ellátási problémájuk nincs.
Tájékoztatása szerint a pápai körgyűrűnél a Celldömölk irányában elrendelt kamionforgalom-korlátozást feloldották, megnyitották a 71-es főutat Örvényesnél, de továbbra sem lehet használni a 710-es, az M7-es autópályára vezető balatoni elkerülő utat. Le van zárva hófúvás miatt a Zánka és Gyulakeszi, a Badacsonytomaj és Badacsonytördemic, a Kemeneshőgyész és a megyehatár, a Kemenesszentpéter és a megyehatár, valamint a Malomsok és a megyehatár közötti út, továbbá a Káptalantóti és Nemesgulács közötti bekötőút - tette hozzá.

A Veszprém megyei tűzoltók péntek éjjel hét esetben vonultak ki elakadt járművek, közöttük egy busz segítségére - összegezte Zsigray Dániel.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton kora reggel még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hó miatt 29 település megközelíthetetlen, ezek közül Veszprém megyében négy község: Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla.

7:40 - Mindenhol mérséklődött a szél, de gyenge hófúvások még lehetnek

Szombat hajnalra mindenhol mérséklődött a szél, de a Dunántúlon és az északkeleti megyékben továbbra is lehet még gyenge hófúvás, amely kisebb hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat hajnalban tovább mérsékelte a hófúvás miatt kiadott riasztását. Már azokon a területeken is citromsárga, vagyis elsőfokú a riasztás, amelyeken pénteken szinte egész nap a legmagasabb fokú, piros riasztás volt érvényben.

A hófúvás miatt kiadott citromsárga riasztás továbbra is érvényes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Tolna megye teljes területén, valamint Vas, Zala, Somogy és Baranya több kistérségében, továbbá az ország keleti felében: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye jelentős részén.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szombat hajnalban eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a hajnali, reggeli órákban a Dunántúlon még gyakrabban előfordulnak erős széllökések, amelyek főként a Bakony, a Balaton térségében és Győr-Moson-Sopron nyugati részén okozhatnak hóátfúvásokat. Napközben viszont általában legfeljebb élénk, kevés helyen kissé erős lesz a szél, így a hófúvásos területek mérete tovább szűkül, és komolyabb, tartós hóátfúvások sem valószínűek. Északkeleten - Borsod-Abaúj-Zemplén nyugati részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében - szintén a hajnali, reggeli órákban várhatók erős széllökések, akár az óránkénti 50 kilométeres erősséget elérő széllökésekkel.

Szombaton napközben elsősorban az ország keletei harmadán, azon belül is főként a Tiszántúlon várható tartósabb havazás. Ezeken a területeken estig 2-14 centiméter friss hó várható. A legtöbb hó Békés megyében, Csongrád keleti részén és Hajdú-Bihar keleti részén valószínű.

7:20 - Minden vonat elindult, jelentősebb késések nincsenek

Szombat reggel minden, menetrend szerint közlekedő vonat elindult, jelentősebb fennakadások, késések nincsenek a vasútvonalakon - közölte a Mávinform az MTI-vel, hozzátéve: éjszaka több mint ezren dolgoztak a váltók és a peronok takarításán.

A közlemény szerint jelenleg a havazás által a leginkább érintett térségekben - Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében - sincsenek jelentősebb késések és fennakadások.

A társaság hozzátette: a hótorlaszok felszámolására speciális hóolvasztó gépek, a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre. Ahol kell, ott a váltókat napközben is folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik.

Ennek ellenére a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ennek következtében egyes személyszállító vonatok menetideje hosszabb lehet. Több állomáson nagyteljesítményű, hótolóval felszerelt mozdonyok állnak készenlétben. Továbbá ha szükséges, a motorvonatok elé nagyobb teljesítményű mozdonyokat állítanak, illetve a vonat előtt közlekedő mozdony takarítja el a szél által okozott hótorlaszokat.

A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy hosszabb távolságokra a vasutat válasszák, de előzetesen tájékozódjanak a közlekedési körülményekről.

7:00 - Huszonkilenc települést nem lehet megközelíteni

Továbbra sem lehet megközelíteni huszonkilenc települést az időjárási viszonyok miatt a Dunántúlon - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat reggel az MTI-t. A járhatatlan utak száma 72.

A közlemény szerint elárt település a Győr-Moson-Sopron megyei Albert Kázmér-puszta, Csér, Harka, Iván, Sobor, Und és Zsebeháza. Vas megyében nem lehet megközelíteni Acsádot, Bőt, Chernelházadamonyát, Górt, Iklanberényt, Kelédet, Kőszegpatyot, Lócsot, Mesterházát, Meszlent, Nagygeresdet, Nemescsót, Nemesládonyt, Pusztacsót, Répceszentgyörgyöt, Tormásligetet, Vassurányt és Vasszilvágyot. Veszprém megyében Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla megközelíthetetlen.

Fejér megyében csak a 6209-es út Sárosd és Sárkeresztúr közötti szakaszát kellett lezárni a hóátfúvás miatt, Győr-Moson-Sopron megyében viszont 39 mellékutat érint a lezárás. A 86-os főúton Szil és Páli között elszállították az elakadt kamionokat, így hajnali fél 5-kor megindult a forgalom.

Komárom-Esztergom megyében a Tata és Kömlőd közötti 8137-es utat zárták le; Vas megyében pedig 11 útszakaszra vonatkozik a lezárás, köztük a 86-os főút Szombathely és Hegyfalu, valamint a 88-as főút Sárvár térségére eső szakaszára.

Veszprém megyében hat mellékúton van érvényben zárás, továbbá szombat reggelig nem lehet közlekedni a 710-es főúton a balatonfőkajári összekötő úttól a 72-es főút csomópontjáig. A 71-es főutat már megnyitották Örvényesnél.

Somogy megyében két mellékúton nem lehet közlekedni, a 6805-ös út már felszabadult. Zala megyében egy tucatnyi utat érint a lezárás, köztük a 75-ös főút 7362-es út csomópontja és a 74-es főúti csomópont közötti szakaszát.

A Magyar Közút Nonprofit Kft. azt is közölte: a 75-ös főútra a 74-es főút csomópontjában nem lehet rákanyarodni Keszthely felé. A 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es számú főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál közlekedő járműveknek rendelkezniük kell hólánccal, de egyelőre nem kell felszerelniük.

Somogy megyében a barcsi és berzencei határátkelőknél a horvát hatóságok nem engedik át a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket Horvátországba. A személygépkocsik átlépését nem korlátozzák, de a hólánc használata kötelező. A 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket a Zala megyei Rédics határállomáson sem engedik be az országba. Letenyénél már beengedik a teherforgalmat és Tornyiszentmiklósnál is megnyitották éjjel a határt a 7,5 tonnánál nehezebb járműveknek.

Olvasóink írták

 • 4. Jandex 2013. január 19. 17:14
  „3. Sünöcske 2013.01.19. 15:27
  Ők meg a +15°C-ot várják”
 • 3. Sünöcske 2013. január 19. 15:27
  „Én meg várom a -15°C-ot!
  Ezt írta a Kisalföld.”
 • 2. józanparaszt 2013. január 19. 14:53
  „1: tömör vélemény!”
 • 1. ekkenekepen 2013. január 19. 13:32
  „<moderálva> ebbe a rohadvány hidegbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miskolci óriásplakátokon hirdet a kanadai kormány

A visszaélések elkerülése érdekében Kanada menekültügyi rendszere megváltozott. Erről óriásplakáton… Tovább olvasom