Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Már nem lehet időközi önkormányzati választást kiírni

Az őszi "rendes" önkormányzati választások előtt már nem lehet időközit kiírni, így a most megüresedő egyéni képviselői vagy polgármesteri poszt októberig, az új választásig betöltetlen marad.
A jogszabály szerint választási évben április 1-jéig lehet időközi önkormányzati választást tartani, ezért a helyi választási bizottságok csak január végéig írhattak ki új választást.

Ez azt jelenti, hogy a most megüresedő önkormányzati helyekre már nem lehet időközi választást kiírni.

A Pest megyei Tinnye község önkormányzata kedden adott tájékoztatást arról, hogy elhunyt a község polgármestere. A település alpolgármestere rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze a polgármester halála miatti "halaszthatatlan ügyekben meghozandó döntések miatt".

Évente körülbelül 120 időközi önkormányzati választást tartanak az országban, az esetek túlnyomó többségében polgármestert kell választani. Április 1-jéig még tíz településen 12 időközi önkormányzati választást tartanak, ezeket mind január vége előtt írták ki a választási bizottságok.

A jogszabály szerint többek között akkor kell időközi önkormányzati választást tartani, ha az egyéni választókerületi képviselő vagy a polgármester megbízatása megszűnik, vagy az önkormányzati képviselő-testületet feloszlatták vagy feloszlott. Amennyiben egy listáról megválasztott képviselő "esik ki", helyére a jelölőszervezet jelentheti be az új jelöltet a választási bizottsághoz, ezért ilyenkor nem tartanak időközi választást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,5 millió forint értékű cigarettát foglaltak le Budapesten

A pénzügyőrök és rendőrök egy közös akció alkalmával összesen 5524 adózatlan cigarettát találtak. Tovább olvasom