Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Már nem kellenek férfiak az utódnemzéshez?

Női csontvelőből hozhatnak létre spermaképzésre alkalmas sejteket. Így a leszbikus párok férfi közreműködése nélkül vállalhatnak közös gyermeket - természetesen kizárólag lányuk születhet.
Valóra válhat Robert Merle utópiája, amelyet a Védett férfiak című könyvében írt meg: a nők férfi közreműködési nélkül produkálhatnak utódokat. A Newcastle-i Egyetem kutatói ugyanis már az etikai engedélyt próbálják megszerezni ahhoz, hogy női csontvelő szövetből előállíthassanak spermaképzésre alkalmas sejteket.

A jó hír a férfiak számára az, hogy női párok kizárólag női utódokat hozhatnak létre. Ráadásul a kutatás lehetővé teheti azt is, hogy a visszaállítsák a férfiak elveszített nemzőképességét.

A kizárólag női fogamzás "elméletileg lehetséges" - állítja Karim Nayernia, a Newcastle Egyetem professzora, aki tavaly még a németországi Göttingen egyetemén egy kutatócsoport élén elsőként tudott életképes mesterséges spermát létrehozni egerek őssejtjeiből.

A kutatók hamarosan kérvényezni fogják a newcastle-i sejtbanktól, hogy felhasználhassák az ott tárolt csontvelő-sejteket. Emellett meg kell szerezniuk a kutatásokhoz a donorok, a kórház, valamint az etikai bizottság engedélyét is.

Azt azonban egyelőre nem tervezik, hogy petesejtet termékenyítsenek meg az újonnan létrehozott női spermiumokkal. Ehhez ugyanis külön engedélyre lenne szükség.

Közvetlen céljuk mindössze az, hogy kiderítsék: a gyakorlatban is lehetséges-e csontvelő sejtekből spermaképzésre alkalmas sejtek létrehozása. A távolabbi cél pedig annak vizsgálata, hogy ezek a másodlagos őssejtek átalakíthatóak-e egyéb emberi szövetekké.

A kutatások azt már bebizonyították, hogy a férfi csontvelőből lehetséges olyan spermaképzésre alkalmas őssejtek létrehozása, amelyek később megfelelően működő sejtekké válnak. A kutatók 3-5 évet szánnak arra, hogy ezeket a sejteket képesek legyenek laboratóriumi körülmények között létrehozni.

Az azonban, hogy a jövőben ezzel a módszerrel valóban segíthetnek-e a pácienseken - legyenek azok nők vagy férfiak -, attól függ, megváltoztatja-e a brit kormány a vonatkozó törvényeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új élet, politikával – és anélkül

Magyarországon nem lehet eltűnni. A mobiltelefon és az internet világában azok is néhány óra alatt… Tovább olvasom