Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Már nem díszpolgár Sztálin és Haynau

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén törölte Sztálint, Haynaut és további hét személyt Budapest díszpolgárai közül. A döntést a testület egyhangúlag támogatta.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester azzal indokolja a cím megvonását célzó indítványt, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

Az előterjesztés szerint "hivatalosan és örökre" törlik a díszpolgárok sorából a volt szovjet pártállami vezetőt, Sztálint. A felsoroltak között van Haynau osztrák hadvezér, Jellasics horvát bán, Windischgra:tz osztrák tábornok és Alexander von Bach osztrák belügyminiszter, valamint Ivan Paszkievics, az orosz hadsereg főparancsnoka 1849-ben, Felix Schwarzenberg osztrák miniszterelnök, Karl Ludwig Grünne osztrák tábornok és Karl Geringer osztrák császári biztos.

A szocialista képviselők kétségbe vonták, hogy Sztálin díszpolgára-e egyáltalán a városnak, illetve, hogy van-e jogfolytonosság Budapest, valamint a korábbi Pest és Buda városok között.

Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető szerint Tarlós István tudatosan elhallgatja, hogy a közgyűlés korábban azért nem fogadta el Sztálin levételét a díszpolgárok listájáról, mert azon soha nem is szerepelt.
Utalt arra, hogy az előző városvezetés ezért egy olyan nyilatkozatot fogadott el 2004-ben, amelyben a képviselők kinyilvánították, hogy Sztálint soha sem tartották és a jövőben sem tekintik díszpolgárnak.
Az ellenzéki képviselő megjegyezte: az ilyen kérdések helyett inkább ennél fontosabb szociális ügyekkel kellene foglalkoznia a közgyűlésnek, mint a főpolgármester felé fordulva fogalmazott: "kevesebbet a sípra és többet a kerekekre!".

Tarlós István ezután bejelentette: előző nap megtalálták azt az 1947. november 7-i, a székesfőváros díszközgyűlésén közfelkiáltással meghozott határozatot, amely kimondta Sztálinnak, a "Szovjetunió generalisszimuszának" díszpolgárságát.

A főpolgármester közölte, így van jogalap van arra, hogy megvonják a díszpolgári címet.

Olvasóink írták

  • 2. értelem 2011. március 23. 13:21
    „Azért egy érdekes kérdésem van.-Vajon ki volt az, aki magánvagyonából, tekintet nélkül arra, hogy melyik oldalon harcolt, rehabitilációs céllal gyógyintézményt létesített a 1848-1849-es harcok sebesültjei részére?
    Tessék utánanézni! Az illető Urat Haynau-nak hívták! Ez is az igazsághoz tartozik. Meg az, hogy a sokat dicsőített Kossuth akadályozta meg a többi nemzetiséget ugyanazon jogok megszerzésében, amelyeket nekünk követelt a nemzet. Ezzel csak annyit értünk el, hogy szinte minden nemzeti kisebbség a Habsburgok lodalán kereste azt, amit Kossuth megtagadott tőlük. Azaz nálam Kossuth több okból is egy korlátolt és nemzetellenes politikus volt, aki meglépett az államkincstárral és hagyta az országot magára. Nem merte vállalni azt, amit a többiek életük árán is felvállaltak.”
  • 1. SC 2011. március 23. 12:39
    „A főcímet tessék kijavítani!:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez volt Schmitt Pál titka: Balesetért kapott börtönt ´64-ben!

Egy közúti baleset miatt kapott felfüggesztett börtönt Schmitt Pál 1964-ben. Az államfő hallgat az… Tovább olvasom