Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Már megjelentek az első kullancsok

Térségünkben a szokásos március vége, április eleje helyett már most előjöttek az első kullancsok. A Lyme-kór elleni védőoltás kidolgozása folyamatban van.
– Az egyelőre számunkra is rejtély, miért jelentek meg ilyen korán, már februárban az első kullancsok – mondja dr. Horváth Zoltán infektológus főorvos. – Idén meglehetősen enyhe volt a tél, a nagyobb fagyok elmaradtak. Bár a kullancs ellenálló, egyes példányait még az Antarktiszon is megtalálták. Tehát azt sem mondhatjuk, hogy a kemény tél megtizedeli az állományt, és most a meleg miatt szaporodtak volna el. Az mindenesetre tény, idén még nagyobb területen várható az előfordulásuk. Sopronban és térségében a Kistómalom, a Szárhalmi-erdő, valamint a Brennbergi-völgy a legfertőzöttebb. Ezekről a helyekről származik betegeink nagy többsége, száz csípésből nyolcvan fertőzött.
Dr. Horváth Zoltántól megtudtuk továbbá, a kullancs többféle, közel ötven betegséget terjeszt. A Lyme-kórral kapcsolatban biztató lehet, hogy az Egyesült Államokban és Európában már elkezdődött a védőoltás kidolgozása. Kutyák fertőzésének megelőzéséhez már rendelkezünk oltóanyaggal. Néhány évnek azonban el kell még telnie, hogy embereken is alkalmazni lehessen. A kullancs okozta agyvelőgyulladás viszont megelőzhető. Az első oltást kilenc hónap, majd egy év múlva kell megismételni. A második oltás után azonban már kilencvenszázalékos védettség érhető el. Tanácsos ismételten felhívni a figyelmet, amennyiben a bőrünk alá került a kullancs, a gyógyszertárakban kapható csipesszel vegyük ki. Kullancscsípés esetén mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Amerikából került hozzánk

A kullancs életét immáron húsz éve követjük nyomon Sopronban. A tapasztalat az, hogy egyre nagyobb területeket fertőz meg. A rovar egyébként Amerikából került hazánkba. Természetes ellensége azonban nincs. A tengerentúlon vegyszeres úton próbálkoztak az állomány gyérítésével, ám ez esetben a haszonnövények is elpusztultak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítási csalás

Az egyik biztosító nagyobb értékre elkövetett csalás kísérlete miatt tett feljelentést egy győri és… Tovább olvasom