Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Már jobb a sora az écsi betegnek

Több mint másfél éve szolgálja a gyerekeket és a kismamákat a korszerű, minden európai normának megfelelő gyermekorvosi rendelő Écsen. A tapasztalatok szerint nőtt a betegforgalom, annak ellenére, hogy évről évre kevesebb gyerek születik.
A modern egészségházat tavaly márciusban adták át Écsen, felújítására két ütemben pályázott a falu a megyei területfejlesztési tanácsnál és összesen tizenkétmillió forintot nyert a beruházásra. Ezenfelül négymilliót saját erejéből biztosított az önkormányzat. Az eredeti épület már 1973 óta szolgálta a településen élő gyermekek, csecsemők orvosi és védőnői ellátását, ám a körülmények nem voltak méltók a viszonylag nagy lélekszámú településhez. A túlzsúfoltság miatt például sokszor télen is odakint kellett sorba állni a vizsgálatra váró betegeknek. Az épület állt mindössze egy szűk rendelőből, egy még szűkebb várakozóból, egy szekrényből és egy pelenkázóból. Hogy mindez megváltozzon, a lakók türelmére is szükség volt, mivel a felújítás alatt a gyermekorvosi és védőnői szolgálat még a korábbinál is szűkösebb körülmények között, a művelődési otthonban működött.
Hetente háromszor rendel ifj. dr. Barsi Ernő gyermekorvos az új épületben, ahol mint mondja, korábban még arra sem volt lehetőség, hogy a fertőző gyerekeket az egészségesektől elkülöníthessék, ezért a betegek odakint rostokoltak minden évszakban. Óriási volt a tumultus, mivel normális napokon több mint harminc gyermeket hoznak a rendelésre, járvány idején pedig az ötven is megszokott szám volt.
A felújított épületben korszerű helyiségeket, modern felszerelést, kulturált vizesblokkokat találunk, a fűtési rendszer és az összes nyílászáró megfelel a nyugat-európai szabványoknak. Az objektum ráadásul teljesen akadálymentesített, a bejárathoz rámpán is fel lehet jutni.
Nemcsak itt, de a védőnői szobában is több a kis páciens, mint két évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy évről évre kevesebb a gyerek. Tóthné Borbély Erika védőnő szerint 20–25 beteget hoznak ma a tanácsadásra egy rendelési napon. Az anyukák már láthatóan szívesebben jönnek, míg korábban előfordult, hogy meglátva a kint ácsingózók sorát, visszafordultak és Pannonhalmára vitték a kisgyereket. A legfontosabb változás számukra talán a megfelelő fűtés. A legtöbben ugyanis még jól emlékeznek a hetvenes évek végére, amikor olajkályha működött a gyermekorvosi rendelőben. A nyolcvanas években ezt a módszert a gázkonvektor váltotta fel, de csak annyi meleget adott, hogy a felnőttek nem fáztak. A babáknak kialakított pólyázót viszont már lehetetlen volt télen kellő hőmérsékletre felfűteni.
A korszerű, tágas egészségházban terhességi tanácsadást is tartanak és a felújítás lehetővé tette, hogy baba-mama klub működjön a frissen vakolt falak között. Körülbelül tíz-tizenöt anyuka találkozik itt szerdánként, míg dr. Barsi Ernő hétfőn, szerdán és pénteken nyolctól tízig rendel az egészségházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak

Sopronban, a Faraktár utcában félreállítottak a rendőrök egy gépkocsit. Az intézkedés során az Tovább olvasom