Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Már javában aratják az őszi árpát

A beszámolók szerint a tavalyinál több mint két héttel korábbi kezdéssel évtizedes aratási rekord dőlt meg. Megyénkben kedden, Mihályi határában kezdődött meg az aratás az őszi árpa betakarításával.

Janák József, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) megyei főigazgatója lapunknak elmondta, a hét végéig várhatóan mindenütt megindulnak a gazdák a kombájnokkal.

Mihályiban az Agrár Rt. tábláin a hétfői próbavágás után kedden nagy erőkkel láttak a betakarításhoz, tegnap Horváth István Szanyban, Virág László péri gazdálkodó pedig Táplánypuszta közelében kezdte az őszi árpa aratását. Gyóró határában Molnár Béla ma kezdi a munkát. A péri Virág László összesen harmincöt hektáron vetett ebből a kalászosból, az idei 4–4,5 tonnás hektáronkénti termést jónak ítéli. Molnár Béla elmondta, ekkora átlagra idén, a negyven esőtlen tavaszi nap után csak a legjobb termőképességű földekről lehet számítani, az átlagos táblák inkább 3,5 tonnára képesek.

Az információk szerint az értékesítési kilátások a tavalyi tonnánként 25 ezer forint körüli árnál idén jobbak, már 30 ezer forint feletti ajánlatokat is lehet hallani.

Ahogy mondják, az Alföldön a gabonák csak „bokáig érnek", ezért az aratás végére a vásárlók akár a 33 ezret is megadják az árpáért. Mint megtudtuk, a szerényebb gabonatermés következtében felszökő árak nehéz helyzetbe hozhatják a hazai sertéstartókat, akiknek a Lengyelországból behozott, az önköltség feléért importált áruval kellene versenyezniük.

Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modern rabszolgaság Kínában?

Nemzetközi sajtóhírek szerint Kína megteremtette a modern rabszolgaságot. A nemzetközi cégek… Tovább olvasom