Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Már három és fél ezer hektár van víz alatt

Győr-Moson-Sopron - Két nap alatt több mint ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület a megyében, így eléri a 3500 hektárt – tájékoztatta a Kisalföldet Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
A kedvezőtlen változás miatt a kapuvár–hansági és a Fertő tó menti belvízvédelmi szakaszokon tegnap 10 órától elsőfokú készültséget rendeltek el. A Mosoni-Duna bal parti szakaszán az elsőfokú, a Rábca menti szakaszon a másodfokú belvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. A bácsai, győrzámolyi, a szavai, a lesvári, a börcsi, a mosonszentmiklósi és a győrsövényházi szivattyútelepek üzemelnek. A Fertő eresztése a tó magas vízszintje miatt folytatódik, ennek mértékét a szakemberek kedden megemelték.

Janák Emil magyarázatként hozzáfűzte: március elején az olvadó hó és a sok csapadék következtében nőtt meg a belvízzel elöntött terület, most pedig azért, mert a Duna magas vízállása miatt nem tudja befogadni a vizeket.

A szakember elmondta, hogy a megyében a Lajtán van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség, amelyet elképzelhető, hogy másodfokúra kell emelni. A Duna vízszintje ugyancsak meghaladja a készültségi szintet, de készültséget még nem rendeltek el. Janák Emil a következő napokban nem számít a helyzet romlására, az azonban még bizonytalan, mi lesz később: a Duna vízgyűjtőjén továbbra is jelentős mennyiségű hó található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április 15. az igénylési határidő

Győr-Moson-Sopron - Április 15-én jár le a locsolási kedvezmény igénylésének határideje a… Tovább olvasom