Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Már hajt a parlagfű a földeken

Térségünkben is megjelentek a parlagfű hajtásai, tehát már most meg kell kezdeni az allergiát okozó növény irtását. Azok a kert- és földtulajdonosok, akiknél parlagfüvet találnak, június 30. után számíthatnak büntetésre.
Bár a parlagfű csak június végén, július elején kezd el virágozni, a gyomnövény elleni védekezést már most meg kell kezdeni. A növény hajtásai megjelentek, így akár munkagéppel, akár kézzel el lehet távolítani a földből. A most elvégzett munka könnyebb is, hiszen néhány centiméteres csupán a parlagfű.
– Azok a kert- és földtulajdonosok, akik területén parlagfüvet találunk, június 30. után büntetésre számíthatnak – tájékoztatta lapunkat Havasréti Béla, a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatóhelyettese. Az elmúlt évben a megyében 144 esetben több mint 5,3 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki munkatársaink, 57-szer pedig kényszerkaszálást rendeltek el.
– A parlagfű „agresszivitására” jellemző, hogy a magja a földben akár 30–40 évig is életképes marad – folytatta az igazgatóhelyettes. – Az út- és házépítések környékén, a frissen szántott területeken jellemzően a parlagfű jelenik meg elsőként. A növény virágzása egyébként az első őszi fagyok beálltáig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová utazik nyaralni?

Tovább olvasom