Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Már csak minősítve...

Folytatás az 1. oldalról.

A szakma véleménye szerint a tárcának be kellene záratnia azokat az üzemeket, ahol ma minősítés nélkül vágják le az állatokat. Ezt különben egy több mint négy évvel ezelőtti rendelet is előírja, mégsem történt ezen a területen előrelépés.
– A bezárások semmiféle fennakadást nem okoznának a hazai húsellátásban – szögezte le dr. Zádori László. – Dániában például évente 23 millió sertést vág le nyolc vágóhíd. Hazánkban évente 4,8 millió, állatorvosilag ellenőrzött disznót vágnak le, három és fél száz helyen. Ugyanakkor Magyarországon akad tizenhét olyan, az igen szigorú hazai és nemzetközi előírásoknak is eleget tevő vágóhíd, amely a magyar húsexport száz százalékát adja. E tizenhét vágóhíd kapacitása pedig meghaladja az évi ötmillió vágást.
A húspiacra kerülő, eredetigazolás nélküli hús visszaszorítása érdekében januártól bevezetik a sertések fülszámjelölését. A terméktanács az állattartók részére térítés nélkül biztosítja azt a meghatározott számú kétdimenziós mátrixkódot, amelyet vágáskor a vágóhíd visszaigazol a terméktanács központi adattárába. A szakemberek nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy ezzel a lépéssel a feketevágások nyomán piacra kerülő hús nagymértékben csökken.
– Szakhatóságként negyedévente végzünk ellenőrzést a vágóhelyeken, a feldolgozókban és a forgalmazóknál. Megállapíthatjuk, hogy Sopronban és térségében az országos átlagnál jobb a helyzet, például a vágások már mindenütt az állatvédelmi törvényben foglaltak szerint, elkábítás után történnek – mondta dr. Horváth Csaba soproni területi főállatorvos. – Az EU-feltételek tükrében látott kisebb hiányosságok megszüntetésének határideje 2003. december 31. A hátralévő egy év valószínűleg elegendő lesz a néhány helyen szükségessé váló csempézésre, járólapozásra, a daraboló hűtéskapacitásának növelésére, az ablakpárkány vízszintjének megszüntetésére.
A soproni Győri úti marhavágó azok közé a vágóhidak közé tartozik, amelyek minden szempontból megfelelnek az uniós előírásoknak. Márk István ügyvezető igazgató elmondta: az elmúlt két évben több száz millió forintos költséggel teljes rekonstrukciót hajtottak végre, ennek eredményeként az élőállat-fogadás, a vágás és a feldolgozás körülményei a legszigorúbb feltételeknek is eleget tesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriásbábok Győrben

A feszült izraeli helyzetnek is köszönhető, hogy Győrbe érkezik a világhírű Mojszejev együttes és… Tovább olvasom