Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Már csak egy hónap és jön a Nemzeti Vágta!

Idén ismét megmozdul Magyarország. Május 30-án lezárják a Hősök terét, hogy azt a teljes pünkösdi hétvégére lóversenypályává alakítsák.


A homokban az ország különböző településeinek lovai és lovasai vágtáznak majd egy gyönyörű huszárszablyáért és a 30 milliós fődíjért. A fesztivál középpontjában idén is a lovashagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovasparádék lenyűgöző látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó áll majd.

A Nemzeti Vágta országimázs-fesztivál 2008-ban valósult meg először. Az esemény középpontjában egy történelmi hangulatú lovasverseny áll, amelyre az indulók heteken, hónapokon át készülnek lovukkal, lovasukkal és azokkal a helyi jellegzetes tárgyakkal, étkekkel, hagyományokkal, amelyeket az Andrássy úton, a Vágta Korzón mutatnak be ország-világnak.Ebben az évben, a tavalyi győztes kivételével, minden település nettó kétmillió forint nevezési díj ellenében vágtázhat. A verseny összdíjazása 52 millió forint. Az előfutamok győztesei 1 millió forinttal térhetnek haza, míg a döntőbe jutott lovasok nevezőinek díja további egymillió forint. A verseny első helyezettje huszonnyolcmilliót nyer, tehát mindösszesen harmincmillióval gazdagabban távozhat a 2009-es Nemzeti Vágtáról. A nevezési díjért a település jogot nyer a versenyen való indulásra, versenyöltözéket kap, továbbá az Andrássy úton felállított Vágta Korzón pavilont rendezhet be, amelyben a képviselt önkormányzat és/vagy a nevező cég bemutathatja az adott település kulturális értékeit, illetve a cég termékeit, büszkeségeit, amelyekkel hozzájárulnak hazánk kulturális életének felpezsdítéséhez.

Suták Vanda a tavalyi évben Nyíregyházának szerzett dicsőséget. A fiatal lány idén ismét szeretne kimagasló teljesítményt nyújtani, és újra elnyerni városának az első díjat.„Már javában készülünk a versenyre. Szerencsére kiváló lovasaink vannak, akik szeretnének a városnak dicsőséget szerezni. A tavalyi győzelem után olyan szimpatikus visszajelzéseket kaptunk, ami páratlan reklámot jelentett Nyíregyházának. A környező településekkel, városokkal eddig is nagyon jó viszonyt ápoltunk, de a Vágta óta még szorosabb lett a kapcsolatunk" - mesélte Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármester asszonya.

A tavalyi indulókon túl több olyan település jelezte részvételi szándékát, amely a sikeres Nemzeti Vágta láttán kapott kedvet a versenyzésre. A Bajai Kistérség például, közel 20 lovas részvételével, április 26-án Bácskai Vágta néven saját elődöntőt is rendezett. A verseny győztese Molnár Gyöngyi, Érsekhalma versenyzője lett, így ő képviseli majd a Bajai Kistérséget a Nemzeti Vágtán. Az ő példájuk mutatja, hogy nemcsak városok, hanem kisebb falvak is összefoghatnak a közös cél érdekében, a Nemzeti Vágtán való részvételért.

Az országimázs-fesztivál minden évben valamely hősünk emlékére rendezi meg futamait. Tavaly Hunyadi Mátyásnak ajánlották a versenyt, ebben az évben pedig az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Gyermekhőseinek. Az ő tiszteletükre, Kishuszár Vágta is indul a Nemzeti Vágtán, amelyet a Magyar Póniklub Szövetség rendez és amelyre 16 éves korig lehet benevezni. A versenyzők egy-egy magyarországi gyermekotthon nevében versenyeznek majd. A győztes a maga választotta intézménynek ajánlja fel az értékes nyereményt.A Kishuszár Vágta mellett, idén ismét elindul a jótékonysági sztárfutam is, amelyen Oszter Alexandra, Terecskei Rita, Stohl András, Pintér Tibor már biztosan vágtázik. Ők a nyereményüket szintén jótékony célra ajánlják fel.

A hétfői napon új programelemként, az olimpikonok futama is megrendezésre kerül. A futamon négy volt öttusázó olimpiai-, illetve világbajnok verseng majd egymással a Hősök terén. A futam az 1989-es, húsz évvel ezelőtti budapesti öttusa világbajnokság felejthetetlen győzelmi pillanatainak állít emléket.

A Nemzeti Vágta újdonsága az Országkonyha is, amely Magyarország népi szakácsművészetéből ad ízelítőt a háromnapos fesztivál teljes időtartama alatt. A Felvonulási téren a Műcsarnok és az 56-os Emlékmű közötti területen felállított nádtetős faházakban a magyar tájegységek gasztronómiája mutatkozik be. A látogatók a faházak között csaknem 30 méter hosszan felállított „ország asztalánál" lakmározhatnak majd.

A rendezők több százezer vendéggel számolnak a három nap alatt, amelyre a MÁV START jóvoltából 50%-os vonatjegy-kedvezménnyel utazhatnak az érdeklődők.

Olvasóink írták

 • 20. Domestic 2009. május 03. 14:16
  „Egy olyan hírt szeretnék már inkább látni, hogy egy szelet kenyeret adtunk annak a kezébe, akinek már sokadszor kell este éhesen elaludnia...”
 • 19. gjozsi88 2009. május 01. 19:52
  „Mennyi állami pénz van a vágtába?
  Nem több, mint a Puskás temetésbe, Korona usztatásba! Erzsébet téri gödörbe..!Tőkés, erdélyi kampányába...!”
 • 18. Domestic 2009. május 01. 19:44
  „..és a 25%-os áfa, az mikor ér ide?
  ...és a fűtéstámogatás fokozatos megszűnése, mikor ér el a panellakókig...és még sorolhatnám!
  Ugyanis sz...ok a nemzeti vágtátokra és még sokan mások is!”
 • 17. 13.István 2009. május 01. 10:13
  „Ez megint Geszti-nek jó, lehet vele kaszálni menjetek inkább kiránduni mint erre a népbutításra!!!”
 • 16. Prés 2009. május 01. 08:11
  „Kedves varpeter!
  Köszönöm a jókívánságokat, de attól már rosszul vagyok, hogy a hozzászólók mindenbe belekeverik a politikát és jó véleménnyel szinte semmiről sincsenek. A rutinodat meg inkább hagyjuk mert azzal, hogy mézes mázossan fogalmazod meg a véleményed attól még te sem vagy különb.
  Ja és szép napot!”
 • 15. varpeter 2009. április 30. 18:03
  „Kedves Prés!

  Gyökerezés ügyben nem állok le veled vitázni, a magadfajták a magamfajtát legyőzik a rutinjukkal, s lerántják a saját szintjükre - tehát nem minősítelek; a helyesírásod, a stílusod önmagában megteszi ezt helyettem! :-)
  Egyébiránt egy ilyen fórum nem arra találtatott ki, hogy a hozzászólásokat fikázzák, hanem arra, hogy az adott témát véleményezzék. Tehát nem fogom kikérni az engedélyedet, hogy a véleményemet leírjam - bocs. :-)
  Amúgy meg: további szép napot! :-)”
 • 14. Reális 2009. április 30. 16:41
  „Balliberális pénzszórás,felesleges majomkodás!”
 • 13. Ing.Böck 2009. április 30. 14:53
  „Mi az értelme ? Mi a célja ? Szánalmas gyenge próbálkozás a köztudat elterelése a problémákról !”
 • 12. Prés 2009. április 30. 12:49
  „A külföldiek mellett nagyon sok magyart is érdekel. A Raiffeisen bank az aktuális TV csatorna, a CBA stb. nem állami pénz. Én erre akartam kitérni. A celebeken kívül (akik nyereményeiket jótékony célra ajánlják fel) nagyon sok hazai település tehetséges lovasa méretette meg magát. Csak a TV a "celebek" lovaglását mutatta.”
 • 11. kikelet_ 2009. április 30. 12:32
  „Prés magántőke címén gondolom a Raiffeisen bankra gondol, akik a budai vár falát is lerombolták hogy fiókot nyithassanak...nem beszélve a Lánchídról, ahol tavaly a magyar zászló helyett a bank logója virított minden második helyen. Küldöldiek max ők lehetnek, akiket ez érdekel.”
 • 10. AHA. 2009. április 30. 12:09
  „Nemzeti Vágta= CELEB VÁGTA!
  Nagy szarság az egész!”
 • 9. Prés 2009. április 30. 11:05
  „Ja és az ilyen emberek miatt tart ott az ország ahol van!!!”
 • 8. Prés 2009. április 30. 11:03
  „Gyökerek vagytok mind, akik eddig hozzászóltatok! Sírni, panaszkodni tudtok, de nem tesztek semmit, hogy jobb legyen. Ez az esemény tavaly is és idén is magántőkéből lett/lesz finanszírozva. Kicsit nézettek jobban utána, mielőtt megint belevonjátok a politikát egy ilyen eseménybe. Végre van Magyarországon egy olyan nagyszabású rendezvény, amely történelmi múltat idézi fel. Egyébként igenis megmozdul az ország, és nem csak a magyarokat, hanem a külföldieket is érdekli nem kis számban.Ha qrvára nem érdekel akkor meg mi a f.szt szólsz hozzá!Unom már, hogy mindenki csak negatív hozzászólásokat tud írni, az összes ilyen rosszindulatú, negatív ember!”
 • 7. tettes 2009. április 30. 09:24
  „Az a narkós karambolózós megcsalós mit keres itt?!?!Már rég bucira kellett volna verni a fejét a sitten.”
 • 6. pampus 2009. április 30. 08:39
  „Ingyen cirkusz sok -sok bohóccal! Erre van pénz!”
 • 5. jirzi1 2009. április 30. 08:27
  „Az a baj hogy lassan az a kérdés milyen kaját vegyünk a boltban,mire elég a pénz.Itt meg az a nagy hír hogy lehet szórakozni.”
 • 4. éaa 2009. április 30. 08:08
  „Mennyi állami pénz van ebben a kis buliban?
  Nagyon "felemelő" ez a huszárosdi.”
 • 3. osztógép 2009. április 30. 08:01
  „K. újságíró, mi az hogy megint megmozdul Mo.? Az ország lakosságának 99%-t qrvára nem érdekli ez a baromság...ennyi.”
 • 2. ASHER 2009. április 30. 00:08
  „igy van!! megint van mire-(ilyen gazdasagi csod mellett,egy "uj" Bajnai fele megszoritosdival)-elverni egy csomo
  penzt!!a nyomorgoknak szinte biztos hogy ennivalo helyett most ez kell??!!”
 • 1. varpeter 2009. április 29. 21:17
  „A régi jól bevált recept: Panem et circenses...
  Közben belerothadunk és belerokkanunk a kormányaink múltja miatt ránk váró jövőbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május 1. a megyében

Május 1-én megyeszerte színes programok várják a kikapcsolódni vágyókat - ezeket szedtük csokorba… Tovább olvasom